Uusimmat

Loppuyhteenveto

27.08.2013 20:15 Muropaketin toimitus

Esitäytettyjen nestejäähdyttimien markkinoille on jo pitkään kaivattu uusia kilpailijoita Asetek-pohjaisille malleille. Zalmanin innovaatiot osoittautuivat kuitenkin suurelta osin markkinointipuheiksi ja kokonaisuutena cooleri oli selkeä pettymys. Zalman Reserator 3 Maxin jäähdytysteho oli hyvin lähellä hyvällä tuulettimella varustettua ohutkennoista Inteliä, joka on tyypillinen Asetekilta lisensoitu nestejäähdytin. Zalmanin keskinkertainen jäähdytysteho, äänekäs integroitu tuuletin, meluisa pumppu ja täysin puuttuva ohjelmistotuki varmistivat, että kokonaisuus jäi hyväksi havaittuja Asetek-pohjaisia ratkaisuja heikommaksi.

Pienillä muutoksilla Reserator 3 Max olisi oikein hyvä cooleri, joten ei voi kuin ihmetellä, kuinka muuten lupaavalta vaikuttanut tuote jäi nyt keskinkertaisuudeksi johtuen viimeistelyn puutteesta. Tuotteesta löytyy nanopartikkelit nesteessä ja muita hienouksia, mutta ei esimerkiksi mahdollisuutta vaihtaa integroitua vakiotuuletinta hiljaisemmaksi. Allekirjoittanut olisi myös kaivannut mahdollisuutta kytkeä tuulettimen ja blokkiyksikön siniset LED-valot pois päältä, mutta se ei onnistu.

Muiden esitäytettyjen nestejäähdyttimien tavoin Reserator 3 Maxin asennus oli nopea ja vaivaton operaatio Intel LGA2011 -kannalle. Pienempikin ruuvimäärä olisi kuitenkin riittänyt ja ruuvimeisselitön asennus jäi haaveeksi. Kotelon takatuuletinpaikan ympäriltä pitää löytyä 120 mm kiinnitysreiät ja yhdeltä suunnalta tarvitaan tilaa jäähdyttimen letkulähdöille, joten se on hyvä tarkistaa etukäteen ennen coolerin mahdollista hankintaa.

Ainut mikä tilanteen voisi pelastaa, olisi matala hintataso, mutta valitettavasti silläkään saralla Asetek-pohjaiset kilpailijat eivät anna armoa. Reserator 3 Maxin hintatasosta tai saatavuudesta Suomessa ei toistaiseksi ole vielä tietoa. Saksasta Zalmanin uutuus irtoaa 100€ hintaan, mikä on tästä coolerista aivan liian paljon pyydetty. Esimerkiksi testeissä paremmin pärjännyt Antec H2O 920 on saatavilla Suomesta samaan hintaan.

Hyvää

  • Helppo asennus (Intel LGA2011)
  • Zalmanin itsensä suunnittelema ja valmistama

Huonoa

  • Integroitu tuuletin
  • Äänekäs pumppu ja tuuletin
  • Keskinkertainen jäähdytysteho
  • Ei hallintaohjelmistoa
  • Hinta varauksin

Sisältö

  1. Zalman Reserator 3 Max
  2. Myyntipakkaus, tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua
  3. Asennus Intel LGA2011 -kannalle
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto