Pikatestissä HTC Sensation

18.07.2011 02:30 | Juha Kokkonen

TaskuMuro testasi keväällä HTC:n Incredible S -älypuhelinta ja totesi sen olevan tasainen suorittaja, mutta jäävän väliinputoajaksi vallinneessa markkinatilanteessa. Samsungin ja LG:n superpuhelimet tekivät parhaillaan tuloaan, eikä Incredible S:llä ollut tarjota mitään valttikorttia niitä vastaan. HTC:n vastine Galaxy S II:lle ja Optimus 2X:lle näkikin päivänvalon huhtikuun puolivälissä, kun yritys julkisti Sensation-mallin sekä Sense UI -käyttöliittymän kolmosversion. Sensation haastaa kilpailijansa niiden omilla aseilla – tehokkaalla tuplaydinsuorittimella, suurella näytöllä ja monipuolisilla ominaisuuksilla. HTC:n omien sanojen mukaan kyseessä on multimedia-superpuhelin.

HTC Sensation

Tässä testiartikkelissa tutustumme HTC Sensationin fyysisiin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä vertailemme sen suorituskykyä pahimpiin kilpailijoihin. Suomessa laitteen hinta on testin julkaisuhetkellä 550 eurosta ylöspäin.

Tälläkin kertaa HTC:lta saatu testikappale toimitettiin valkoisessa pahvirasiassa, joka poikkeaa todellisesta myyntipakkauksesta. Normaalisti Sensation toimitetaan mustassa pahvirasiassa, jonka kantta koristaa 1:1 värikuva puhelimen etukuoresta. Pakkauksen sisältöön kuuluu pikaohjeet, verkkovirtalaturi, USB-johto, handsfree-korvakuulokkeet, akku sekä puhelimeen esiasennettu kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti.

Ulkonäöltään Sensationin tunnistaa välittömästi HTC:n tuotteeksi. Kulmat ja reunat ovat muodoltaan pyöristetyt ja etukuoren yläreunan kuulokeosa on selvästi korostettu. Kokoisekseen puhelimeksi Sensation tuntuu kädessä hämmästyttävän miellyttävälle ja tasapainoiselle. HTC ilmoittaa Sensationin ulkomitoiksi 126,1 x 65,4 x 11,3 mm ja painoksi 148 grammaa.

Muiden HTC:n viimeisimpien puhelimien tapaan Sensationin kapasitiivinen kosketusnäyttö hyödyntää Super-LCD-tekniikkaa. Näytön koko on 4,3 tuumaa ja tarkkuus 540×960 pikseliä. Langaton tiedonsiirto onnistuu matkapuhelinverkossa ripeästi HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s -yhteyksien avulla. Lisäksi käytössä ovat 802.11b/g/n WLAN ja Bluetooth 3.0. Suorituskyvyn osalta HTC on lähtenyt haastamaan kilpailijoitaan Qualcomm Snapdragon MSM8260 -järjestelmäpiirin avulla. Se pitää sisällään kaksiytimisen 1,2 gigahertsin Scorpion-suorittimen sekä Adreno 220 -grafiikkapiirin. RAM-muistia Sensationiin on pakattu 768 Mt, joka on neljänneksen vähemmän, kuin kilpailijoissa. Sisäistä muistia löytyy yksi gigatavu, jonka lisäksi puhelimessa on microSD-muistikorttipaikkaan esiasennettu kahdeksan gigatavun kortti.

Lisäksi Sensationista löytyy kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kamera kaksois-LED-salamalla, 1080p-videotallennus, A-GPS, digitaalinen kompassi, gyrosensori, DLNA-tuki, 3,5 mm kuulokeliitäntä, MHL-liitäntä USB- ja HDMI-yhteyksiä varten, FM-radio, VGA-tasoinen etukamera sekä 1520 mAh -akku. Käyttöjärjestelmä on Android 2.3 Gingerbread, joka on ryyditetty yrityksen omalla tuoreella Sense UI 3.0 -käyttöliittymällä.

Etukuori muodostuu mustareunaisesta kestävästä näytön lasipinnasta sekä pyöreäksi muotoillusta alumiinisesta reunakehyksestä. Lasi on reunoiltaan hieman kovera, mutta näytön kohdalta se on täysin tasainen. Pyöristetyt muodot ja takakuoren kumipintaiset osat tekevät Sensationista mukavan pidettävän kädessä. Laite tuntuu myös erittäin jämäkältä eikä natinoita tai elämistä ole havaittavissa.

Yksi Sensationin tärkeimmistä ominaisuuksista on etupuolta komistava kookas 4,3 tuumainen Super-LCD-tekniikkaa käyttävä kosketusnäyttö. Suuren koon ohella näytön valtteihin kuuluu qHD-tarkkuus (540×960 pikseliä), joka tarjoaa yleiseen 800×480 tarkkuuteen nähden 35 % enemmän kuvapisteitä. Suuren koon ja tavallista suuremman resoluution ansiosta näytölle mahtuu samanaikaisesti enemmän sisältöä, josta on selvää etua esimerkiksi nettiselainta, sähköpostia ja osoitekirjaa käytettäessä. Lisäksi näytön kuvasuhde on 16:9, joten laajakuvavideomateriaalia katsottaessa reunoille ei jää mustia palkkeja.

Valitettavasti Sensationin S-LCD-näyttö ei pärjää kuvanlaadullaan markkinoiden kärkeä edustaville AMOLED-näytöille. Näytön heikointa antia ovat katselukulmat, sillä kuva haalistuu voimakkaasti, kun puhelinta kallistaa mihin tahansa suuntaan. Tästä syystä värit näyttävät helposti haalistuneilta. Toinen miinus liittyy kirkkaassa auringonpaisteessa käyttämiseen, sillä kuvasta tulee tuolloin lähes katselukelvoton. Plussaa näyttö ansaitsee tarkkuudesta ja kuvan terävyydestä.

Näytön alapuolelle on sijoitettu neljä hipaisunäppäintä – koti, valikko, paluu ja haku. Näppäimet ovat taustavalaistuja ja niiden käyttö on helppoa tilavan sijoittelun ansiosta. Lasin yläpuolelle jäävään kapeaan alumiinikaistaleeseen on sijoitettu leveä kuulokeritilä, valoisuus- ja etäisyyssensorit sekä VGA-tasoinen kamera. Kuulokeritilän takana oikeassa reunassa on merkkivalo, joka ilmoittaa mm. saapuneista viesteistä sekä puhelimen latauksesta.

Sensationin oikea kylki on täysin umpinainen. Vasempaan kylkeen on sijoitettu pitkä kapea äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä MHL-liitäntä (Mobile High-definition video Link), jonka kautta on saatavissa USB- sekä HDMI-yhteydet. MHL-liitäntä on toteutettu microUSB-liitännän muotoon, joten HDMI:n käyttämiseksi tarvitaan adapteri, jota ei valitettavasti toimiteta puhelimen mukana. Ratkaisu on hieman erikoinen tämän hintaluokan puhelimessa.

Laitteen yläpäätyyn on sijoiteltu virta-/lukitusnäppäin sekä 3,5 mm audioliitäntä. Puhelin tukee HTC:n pikakäynnistysominaisuutta, joten jos akkua ei irroteta puhelimen ollessa sammutettuna, laite käynnistyy nopeasti muutamassa sekunnissa.

Takakuori on erikoinen, sillä se koostuu tummanharmaasta alumiinisesta keskiosasta sekä soft-touch-pinnoitetuista ylä- ja alaosasta, jotka ovat keskenään eri sävyiset. Keskiosan alumiinikaistale on yhtä ja samaa kappaletta alumiinisten reunojen kanssa. Pyöreä muotoilu ja kumimaiset pinnat mukavoittavat käyttö ja mahdollistavat pitävän otteen puhelimesta.

Sensationin kuorien avaaminen sai allekirjoittaneen raapimaan aluksi päätään. Koska puhelimen takakuori ja reunat ovat yhtä kiinteää kappaletta on puhelimen avaaminen toteutettu hyvin poikkeuksellisesti. Laitteen alapäädystä löytyy painike, jonka avulla kuorien lukitus vapautuu ja puhelimen etuosa irtoaa näytön lasin reunoja myötäillen ulos kuoristaan. Kuorta ei siis irroteta puhelimesta, vaan päinvastoin, puhelin irrotetaan kuorestaan. Ratkaisu on mielenkiintoinen ja saa kieltämättä puhelimen tuntumaan ”yhdestä puusta veistetyltä”.

Sensationin kuoriosan sisäpinnassa on nähtävissä kontaktipintoja, jotka selittyvät sillä, että laitteen antennit ovat integroituna kuoreen. Täten kun puhelin irrotetaan kuorestaan, kaikki langattomat yhteydet katkeavat. Ulkomaiset lähteet ovat lisäksi raportoineet ”death grip”-ongelmista ja myös TaskuMuro havaitsi WLAN-signaalin heikentymisen yhdellä palkilla, kun puhelimen taustapuolen yläosa peitettiin kädellä. Käytännön tilanteissa asian ei kuitenkaan todettu aiheuttavan merkittävää haittaa. Lisäksi HTC on tiettävästi korjannut kuoriosan antennien rakennetta.

Sensationin sisältä löytyvä Li-ion-akku on kapasiteetiltaan 1520 mAh (5,62 wattituntia). Laitteen akunkesto todettiin TaskuMuron testijaksolla hieman keskimääräistä Android-laitetta heikommaksi, kun puhelinta käytettiin ja rasitettiin aktiivisesti. Tehokas suoritin ja suuri näyttö vaativat veronsa. Sen sijaan lepotilapainotteisessa peruskäytössä akku venyy positiivisiin 2-3 vuorokauden suorituksiin. HTC on siis onnistunut virrankäytön optimoinnissa näiltä osin hyvin. SIM-kortin vaihtamiseksi puhelimen akku on irrotettava. Sen sijaan microSD-muistikortin vaihtaminen onnistuu laitetta sammuttamatta.

Kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kamera löytyy takakuoren vasemmasta yläkulmasta. Linssi on suojassa suorilta kosketuksilta, sillä reunat ovat muutaman millin linssipinnan yläpuolella. Kameran linssin vasemmalla puolella on kaksi LED-salamaa. Kameralinssin oikealla puolella sijaitsee puolestaan kaiuttimen ritilä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvia ei ole muokattu ja ne avautuvat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

HTC:n Incredible S -mallin tapaan Sensationin kahdeksan megapikselin kamera edustaa valmistajan parhaan pään tarjontaa, mutta ei pärjää markkinoiden parhaille kahdeksan megapikselin vastineille. Kameran automaattitarkennus on jatkuva, mutta käyttäjä voi valita tarkennuksen kohteen myös näyttöä koskettamalla. Kuvaussovellus on tehty helppokäyttöiseksi ja kuvien ottaminen sujuu nopeasti.

Kuvien värit ylikorostuvat hieman ja yksityiskohdat puuroutuvat ikävästi. Kameran ohjelmisto tuntuu optimoivan kuvia niin, että näyttävät hyviltä pienemmillä resoluutioilla esimerkiksi puhelimen näytöltä katsottaessa. Kohinan kamera osaa pitää yllättävän hyvin kurissa myös hämärissä olosuhteissa kuvattaessa.

Videokuvaus 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS -nopeudella sujuu poikkeuksellisen sulavasti ja tökkimättä. Kuvanlaatu on myös kelvollista, mutta siinä on havaittavissa valokuvien kaltaista käsittelyä ja värien korostumista. Äänet tallentuvat stereona.

Sense UI -käyttöliittymän uusi kolmosversio tuottaa pienen pettymyksen tarjoamalla odotettua vähemmän uutta sisältöä. Lähes kaikilla osa-alueilla on menty parempaan suuntaan, mutta kokonaisuus ei ehkä kuitenkaan ole kokonaisen uuden versionumeron arvoinen. Sensen jo ennalta erinomaista muokattavuutta on parannettu vielä lisää ja ulkoasu on saanut lukuisia näyttäviä yksityiskohtia. Siirtymiin on lisätty uusia kolmiulotteisia efektejä ja esimerkiksi sää-widget täyttää nyt ruudun animaation ohella myös ääniefektein. Myös selain ja kamerasovellus ovat kokeneet pieniä uudistuksia. Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä toimivat erittäin sulavasti ja viiveettömästi.

Merkittävin uudistus liittyy lukitusruutuun, joka on Sense UI 3.0:n myötä otettu tehokkaaseen hyötykäyttöön. Lukitusruudun teeman voi valita seitsemästä eri vaihtoehdosta ja taustalle saa näkymään esimerkiksi sosiaalisten verkkojen päivityksiä, osakekursseja tai säätietoja. Ruudun alareunasta pilkistää nyt hopeanvärinen rengas, joka hypähtelee kutsuvasti näyttöä koskettaessa. Lukitus avautuu raahaamalla kyseisen renkaan ruudun keskelle ja työpöytänäkymät pyörähtävät esille näyttävän 3D-karuselliefektin saattelemana.

Lukitusruudun alareunassa renkaan yläpuolella sijaitsee nyt neljä kuvaketta, jotka ovat käyttäjän vapaasti valittavissa. Kyseisiin toimintoihin pääsee nopeasti käsiksi yksinkertaisesti raahaamalla kuvakkeen alareunan lukitusrenkaan sisään. Tämä nopeuttaa yleisimmin käytettyjen toimintojen avaamista huomattavasti.

Pahimpien kilpailijoidensa, LG Optimus 2X:n ja Samsung Galaxy S II:n rinnalla Sensation näyttää poikkeuksellisen sulavalinjaiselta. Samalla Sensation on kuitenkin joukon painavin ja niukasti paksuin. Näillä eroavaisuuksilla ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä. Kaikista kolmesta löytyy kahdeksan megapikselin kamera ja 1080p-videotallennusmahdollisuus. Samsungin ja Sensationin näytöt ovat 4,3 tuumaisia, kun taasen LG:n omistaja joutuu tyytymään nelituumaiseen. Sensation vetää kuitenkin pisimmän korren 540×960 tarkkuudellaan. Kaikissa kolmessa on kahden prosessoriytimen järjestelmäpiiri, mutta valmistaja on jokaisessa eri. Samsung käyttää omaa Exynos-piiriään, LG NVIDIAn Tegra 2:ta ja HTC puolestaan luottaa Qualcommin piiriin. HTC ja Samsung luottavat Android 2.3 -versioon, mutta LG saa Gingerbread-päivityksensä vasta lähiaikoina.

Vertailimme Sensationin suorituskykyä edellämainittuihin kilpailijamalleihin seitsemällä synteettisellä testisovelluksella. Testiohjelmina käytettiin Quadrant Standardia, SmartBench 2011:ta, Linpackia, Neocorea, Nenamarkia, BenchmarkPitä ja An3DBench XL:ää. Parhaat tulokset ovat taulukossa paksunnettuna.

Kuten tuloksista voi päätellä, Sensation ei onnistunut nappaamaan yhdessäkään testissä ykköspaikkaa, vaikka muutamissa testeissä kamppailu olikin todella tiukkaa. Tuloksia tulkittaessa on kuitenkin huomioitava sellainen tärkeä seikka, että useimmat sovellukset suorittavat grafiikkatestit näytön natiiviresoluutiolla, joka on Sensationin tapauksessa 35 % suurempi, kuin kilpailijoillaan ja tämä vaikuttaa luonnollisesti tuloksiin. Neocore-testissä ruudunpäivitysnopeus rajoittuu keinotekoisesti Galaxy S II:n tapaan noin 60 FPS lukemaan.

Sensation on odotettu uutuus HTC:lta, sillä hetkisen aikaa siltä ei löytynyt mallia jolla panna kampoihin LG:n ja Samsungin uusille huippumalleille. Nyt uusi Sensation on kuitenkin varteenotettava haastaja superpuhelimien markkinoille. Sen erityinen vahvuus liittyy 4,3 tuumaiseen näyttöön, jonka resoluutio on poikkeuksellisen suuri 540×960 pikseliä. Valitettavasti näytön kuvanlaatu ei ole kaikilta osin hyväksyttävällä tasolla.

Muotoilun, erikoisen kuorirakenteen sekä pintamateriaalien ansiosta Sensation on laadukkaan tuntuinen ja mukava kädessä pidettävä. Suorituskyvyn osalta Sensation edustaa tuplaydinsuorittimineen ehdotonta markkinoiden kärkeä, vaikkei kiistatonta ykkössijaa onnistunutkaan suorituskykytesteissä lunastamaan. HTC:n oma Sense UI -käyttöliittymä tarjoaa edelleen mukavaa lisäarvoa perus-Androidin lisäksi, mutta tuore 3.0-päivitys on silti uudistusten osalta pienoinen pettymys. Uusi monipuolinen lukitusruutu on käyttöliittymän parhaita puolia.

HTC Sensation on varteenotettava vaihtoehto huipputehokkaiden Android-puhelimien markkinoilla. Sen erityiset vahvuudet, mutta samalla myös heikkoudet, liittyvät tarkkaan ja kookkaaseen S-LCD-näyttöön. Muilta osin kuluttajan täytyykin perustaa päätöksensä pitkälti makuasioihin ja omiin tarpeisiin liittyviin painotusalueisiin.

 

Hyvää

 • Näytön koko ja tarkkuus
 • Mukava pyöreä muotoilu ja pitävä takakuori
 • Käyttöjärjestelmän nopeus ja näyttävyys
 • Sense UI 3.0 toimintoineen ja lisäsovelluksineen
 • Tehokas järjestelmäpiiri
 • Sulava FullHD-videokuvaus

Huonoa

 • Näytön katselukumat ja käytettävyys auringonvalossa
 • Valokuvien epätarkat yksityiskohdat
 • Sense UI 3.0:n vähäiset uudistukset
 • Ei HDMI:n käyttöön tarvittavaa MHL-adapteria mukana pakkauksessa
 • Death grip WLAN-ongelmat varauksin
 • Ei fyysistä kameranäppäintä

 

Keskustelu

Ruma verrattuna Galaxy S II:een, ja LCD-näyttö….

Ei näin HTC, ei näin. Lisäksi en ymmärrä miksi HTC pihtailee sen sisäisen muistin kanssa.

@2 Sallittakoon pieni pilkunviilaus. iPhone 4 ei ole iPhone 4G. Death grip tarkoittaa juurikin mitä sanoit. Eli pitämällä puhelinta tietyllä otteella, saattaa kentät (joko GSM/3G tai WLAN) huonontua tai pahimmassa tapauksessa puhelin kadottaa yhteyden kokonaan. Applen iPhone 4:ssa tämä aiheutti 3G verkon kuulumiseen selvän heikentymisen koska käsi ”oikosulki” antennin.

Deathgrip on tullut tutuksi mielestäni Applen 4G puhelimesta, eli puhelinta tietystä kohdasta puristamalla kentät ovat heikentyneet.

Kunhan muistelen, jos on väärää tietoa niin ei tarvitse alkaa flamettamaan :P

Mikähä helvetti on dath grip..

Hyvä luuri, liian kalllis vain.

Muropaketin uusimmat