Testissä Nokia Lumia 1020

Viime vuoden (2012) helmikuun lopulla Barcelonassa vuosittain järjestettävässä MWC-tapahtumassa Nokia kohahdutti esittelemällä 808 PureView -kamerapuhelimen ennennäkemättömällä 41 megapikselin kamerakennolla varustettuna. Massiivisesta pikselimäärästä huolimatta Nokian päätarkoituksena ei ollut mässäillä määrällä, vaan hyödyntää sitä kuvanlaadun parantamisessa ylinäytteistykseksi kutsutun tekniikan avulla. 808 PureViewin ongelmana oli kuitenkin kuoleva Symbian-käyttöjärjestelmä, josta johtuen laite jäi lähinnä harvojen puristien herkuksi. Suuri yleisö jäi odottamaan markkinoiden parhaan älypuhelinkameran julkaisemista nykyaikaisen älypuhelimen (lue Lumia) yhteydessä. TaskuMuro testasi 808 PureViewin viime vuoden elokuussa.

Lopulta Nokian monsterikameran toista tulemista Lumia-mallin muodossa jouduttiin odottamaan yllättävän pitkään, sillä Nokia esitteli Lumia 1020 -mallin vasta heinäkuun alussa New Yorkissa järjestetyssä tilaisuudessa. TaskuMuro otti ensituntumat laitteesta tuoreeltaan Espoossa Nokian pääkonttorissa järjestetyssä pressitilaisuudessa.

Yhdysvalloissa Lumia 1020:n myynti alkoi jo heinäkuun lopulla, mutta julkaisun yhteydessä Suomen myynnin kerrottiin alkavan kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä. Tarkempaa ajankohtaa saatiin odottaa Suomessa aina syyskuun 19. päivälle asti, kunnes Nokia ilmoitti myynnin alkavan välittömästi yrityksen lippulaivamyymälässä Helsingissä. Jälleenmyyjillä myynnin kerrottiin alkavan lokakuun ensimmäinen päivä ja suositushinnaksi ilmoitettiin 699 euroa. Muropaketin hintavertailun mukaan laitteen hinta on kuitenkin edullisimmillaan 629 euroa.

Koska tutustuimme Lumia 1020:aan jo ensituntuma-artikkelissa heinäkuun alussa, keskitymme tässä artikkelissa erityisesti kameran ominaisuuksiin ja kuvanlaatuun sekä Nokian Amber-käyttöjärjestelmäpäivityksen sisältöön (päivitetään artikkeliin myöhemmin). Toki mukana ovat edelleen myös rakenteen ja ominaisuuksien esittely, käyttökokemukset ja suorituskykytestit.

 

Nokia toimitti Lumia 1020:n hauskassa kameran objektiivia muistuttavassa pahvilieriössä, joka sisälsi myös lisävarusteena myytävän 89 euron hintaisen PD-95G-kuvauskahvan. Itse puhelimen myyntipakkaus noudattaa tuttua linjaa Nokian muiden Lumia-mallien kanssa – pirteän sinistä väritystä tahdittaa näyttävät värikuvat puhelimesta. Pakkauksen sisältöön lukeutuvat AC-60 MicroUSB-laturi, CA-190CD-lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli, WH-208-stereokuulokkeet, pikaopas ja SIM-korttipaikan avaustyökalu.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Ensitapaamisella Lumia 1020 tuo mieleen selvän deja-vu-ilmiön, sillä etupuolelta se näyttää lähes identtiseltä vuoden takaisen Lumia 920 -mallin kanssa. Tyynymäinen muotoilu on siis tuttua jo useamman vuoden takaa – päädyistä suoraa ja sivuilta pyöristettyä. Muotoilu on nokiamaista ja hyväksi todettua, mutta siitä huolimatta siinä olisi toivonut näkevänsä hieman uusia tuulia esimerkiksi yksityiskohtien muodossa.

Yhdestä polykarbonaattipalasta valmistetut kuoret ovat 1020:ssa pinnoitettu samettisen mattapintaiseksi, joka tuntuu erittäin miellyttävältä. Kuorien viimeistelyn taso on erittäin laadukasta ja komponenttien sovitus on tarkkaa. Rakenne on erittäin tukeva eikä elä tai natise taivutettaessa. Kuorien värivaihtoehtoja ovat valkoinen, musta ja keltainen. Punainen on toistaiseksi ainoastaan yhdysvaltalaisen AT&T-operaattorin yksinoikeus.

Ulkomitoiltaan Lumia 1020 on hyvin lähellä aiemmin mainittua 920-mallia. Laitteen pituus on 130,4, leveys 71,4 ja keskimääräinen paksuus 10,4 mm. 4,5-tuuman näytöllä varustetuksi puhelimeksi mitat ovat melko suuret ja kömpelön puoleiset. Paksuimmillaan laite on kameran kohdalla, josta mittasimme noin 14,5 mm lukeman. Paino on 158 grammaa, joka on tämän kokoluokan puhelimelle varsin paljon, mutta erikoiskamera huomioiden kohtuullinen.

Rautapuolella Lumia 1020 sisältää aiemmista huippumalleista tuttua rautaa. Järjestelmäpiiri on edelleen sama Snapdragon S4 Pro (MSM8960), joka nähtiin jo vuosi sitten Lumia 920:ssa. Se sisältää kaksi 1,5 GHz:n Krait-prosessoriydintä ja Adreno 225 GPU:n, jotka eivät edusta nykypäivän kärkivauhtia, mutta riittävät Windows Phone 8:n parina erittäin mainiosti. Positiivisena päivityksenä Nokia on kuitenkin lisännyt RAM-muistin määrän kahteen gigatavuun. Sisäistä tallennustilaa löytyy 32 gigatavua, joskin käyttäjän käytössä siitä on vain noin 24,5 gigaa. Tallennustila tulee tarpeeseen suurikokoisten 38 megapikselin kuvien kanssa, mutta valitettavasti laajennusmahdollisuutta ei löydy muistikorttipaikan muodossa. SkyDrive-pilvitallennustilaa on tutut seitsemän gigatavua. Mobiiliverkossa tiedonsiirto onnistuu nopeimmin LTE-yhteyden (tukee Suomen kolmea taajuutta) avulla jopa 100 Mbit/s latausnopeudella ja 50 Mbit/s lähetysnopeudella.

Näytön alapuolelle jää melko korkea (noin 20 mm) kaistale, joka sisältää puhelimen toimintonäppäimet. Painikkeiden sijainti on siinä määrin kaukana puhelimen alareunasta, että niiden käyttö on luontevaa. Kapasitiiviset näppäimet sijaitsevat näyttölasin alareunassa ja niiden ikonit ovat valaistu pimeällä. Laitteen alapäädyssä on rannehihnan kiinnityspiste, micro-USB-liitäntä sekä muoviin rei’itetty kaiuttimen ritilä. Kaiuttimen ääni on melko voimakas ja säröytymätön, mutta matkapuhelimille tyypillisesti melko diskanttipainotteinen. Kaiuttimen sijoitus puhelimen päätyyn mahdollistaa äänen esteettömän kuulumisen myös puhelimen ollessa pöydällä tai taskussa.

Näytön yläpuolelle jäävässä kaistaleessa sijaitsevat kuuloke, sensorit ja etukamera. Kuulokkeen aukko on lovettu lasin yläreunaan. Etukameran tarkkuus on 1,2 megapikseliä (1280×960) ja sen laajakulmaoptiikan aukko on f2.4. Kameralla voi taltioida tavallisia valokuvia sekä 720p-videokuvaa.

Laitteen yläpäädystä löytyy micro-SIM-korttipaikan kelkka, 3,5 mm ääniliitäntä sekä puhelimen toisen HAAC-mikrofonin (High Amplitude Audio Capture) pieni aukko. SIM-kortin kelkka irtoaa pakkauksen mukana toimitettavan työkalun avulla.

Lumia 1020:n 4,5-tuumainen näyttöpaneeli hyödyntää PureMotion HD+ ClearBlack -tekniikkaa ja sen tarkkuus on 1280×768 pikseliä (332 PPI). Paneeli perustuu AMOLED-tekniikkaan vähemmän arvostetulla PenTile-alipikseliasettelulla. Vaikka näytön tarkkuus ei edustakaan markkinoiden kärkeä, on se tälle näyttökoolle aivan riittävä. PenTile-asettelusta ei ole normaalilta katseluetäisyydeltä haitaksi, mutta tarkkasilmäinen pystyy havaitsemaan sen läheltä tarkasteltuna. Käytännössä näyttö on sama, kuin Lumia 925:ssä. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 3 -lasi, jonka reunat on pyöristetty lähes saumattomasti kuoriin.

Kuvanlaadultaan näyttö edustaa erinomaista tasoa. Kirkkaus ja kontrasti ovat hyvällä tasolla ja mustat sävyt toistuvat AMOLED-tekniikalle tyypillisesti erittäin syvinä. Värintoisto on tyypillisen täyteläistä ja käyttäjä voi halutessaan hienosäätää sitä mieleisekseen näytön asetusten kautta. Katselukulmat ovat erittäin laajat ja sivulta katsottuna kuva vaikuttaa muodostuvan näytön pintaan. Näkyvyys auringonpaisteessa on varsin hyvä, muttei jostain syystä aivan Lumia 925:n tasoinen. Kosketuksen tunnistus on erittäin herkkä, eli se mahdollistaa käytön myös kynällä tai hanskat kädessä.

Lumia 1020:n koko kuorirakenne on jyrsitty yhdestä muovikappaleesta, joten se ei luonnollisestikaan ole käyttäjän avattavissa. Takakuori kaartuu puhelimen päätyjä kohden ja laitteen kyljet ovat täysin pyöristetyt. Takakuorta hallitsee musta pyöreä kamerakyhmy, joka on noin nelisen milliä muusta takakuoresta kohollaan. Kamera on kookas, muttei kuitenkaan useimpien mielestä häiritsevän suuri. Poikkeuksellista kameratekniikkaa ei yksinkertaisesti ole mahdollista mahduttaa pienempään tilaan. Takakuoren alaosasta löytyy kaksi kontaktipistettä, jotka ovat lisävarusteena myytävää langattoman latauksen mahdollistavaa lisäkuorta varten.

Muiden Lumia-mallien tapaan myös 1020:n kaikki fyysiset näppäimet sijaitsevat etupuolelta katsottuna laitteen oikeassa kyljessä. Myös järjestys on ennalta tuttu – ylhäältä lueteltuna äänenvoimakkuus-, lukitus/virta- sekä kamerapainike. Painikkeiden tuntuma on onnistunut – jämäkkä ja terävä. Kamerapainikkeen kaksivaiheinen painallus voisi tosin olla vielä hieman selkeämpi, erityisestä kamerapuhelimesta kun tässä tapauksessa on kyse.

Lumia 1020:n sisältä löytyy integroitu BV-5XV-akku, jonka kapasiteetiksi ilmoitetaan 2000 mAh 3,8 voltin jännitteellä. Nokia lupaa yhdellä latauksella jopa 16 päivää valmiusaikaa, 13,3 tuntia puheaikaa 3G-verkossa, 63 tuntia musiikkitoistoa, 6,8 tuntia videotoistoa tai 6,7 tuntia nettiselailua WLAN-verkossa.

 

Seuraava sivu
Juha Kokkonen

Kommentit

2.

"vaan hyödyntää vaan hyödyntää" tuon voisi korjata tekstistä. Muutoin oikein passeli artikkeli :)

Vastaa tähän
3.

Olisi hyvä, että joko a) viittaisitte juohonkin artikkeliin tai b) kertoisitte tarkemmin AINA kun mainitsette "WP8:n tyypilliset heikkoudet".

Minä en ainakaan tiedä mitä ne ovat, vaikka olen käyttänyt WP8:aa n. kuukauden päivät. Minusta kaikki toimii kuten modernissa älypuhelimessa pitääkin.

Vastaa tähän
4.

Jos laittaa Nokia 808:ssa luovassa tilassa terävyyden+3 ja värikkyyden +2 , niin lopputulos on lähes identtinen Lumia 1020 kanssa. Kokeiltu on ja AAS todistanut.

Vastaa tähän
5.
diesel1

Olisi hyvä, että joko a) viittaisitte juohonkin artikkeliin tai b) kertoisitte tarkemmin AINA kun mainitsette "WP8:n tyypilliset heikkoudet".

Minä en ainakaan tiedä mitä ne ovat, vaikka olen käyttänyt WP8:aa n. kuukauden päivät. Minusta kaikki toimii kuten modernissa älypuhelimessa pitääkin.

Se oli tarkoitus, mutta linkki pääsi unohtumaan artikkelia julkaisujärjestelmään syöttäessä. Nyt löytyy tuolta lopusta.

Vastaa tähän
6.

Parrain käyttis parhaalla kameralla.

Mutta asiaan. Noissa kuvissa voisi olla kuvan ylä- tai alapuolella teksti, että mikä laite. Toki selviää se tekstistä mutta jotenkin tuntuu luontevammalta nähdä ns. kuvatekstit.

Vastaa tähän
7.

Puhelin huippukameralla, johon ei saa MUISTIKORTTIA!

Kyllä on taas Nokialla mopo keulinut ja kovaa.

Vastaa tähän
8.

Siisti BMW ja sanokaa tuolle eturivin pitkätukalle, että menee parturiin.

– Ei SD-korttipaikkaa
– 4,5"
– WP8

Kuvat näyttävät hienolta ja vievät Z Ultraani 666-0, mutta tuossa listasin muutaman asian mitkä kaatavat hankintasuunitelmat samantien. Varsinkin kaksi viimeistä. Nostetaan näyttökoko 6" tienoille ja vaihdetaan WP8 Androidiin niin vaihtuu Z Ultra pois varmaankin. Niin ja näytön resoluutio tietysti full HD-tarkkuuteen.

Olisivat nyt vain kehittäneet sitä Androidia. :rolleyes:

Vastaa tähän
9.
Tege

Mutta asiaan. Noissa kuvissa voisi olla kuvan ylä- tai alapuolella teksti, että mikä laite. Toki selviää se tekstistä mutta jotenkin tuntuu luontevammalta nähdä ns. kuvatekstit.

Oikeassa olet ja se oli myös alkuperäinen tarkoitukseni, mutta tekstit onnistuivat unohtumaan kuvia muokatessa, enkä jaksanut enää alkaa muokkaamaan niitä uudestaan artikkelia koostaessani. Katsotaan, jos ehdin jossain välissä muokkaamaan ja päivittämään kuviin pienet tekstit.

Vastaa tähän
10.

Ei pakko olla kuvissa itsessään vaan pelkkänä tekstinä erillään kuvastakin on riittävä. Onko muuten mikä syy, että on valkoista ja keltaista lumiaa kuvina sekaisin?

Vastaa tähän
11.
Tege

Ei pakko olla kuvissa itsessään vaan pelkkänä tekstinä erillään kuvastakin on riittävä. Onko muuten mikä syy, että on valkoista ja keltaista lumiaa kuvina sekaisin?

Voin toteuttaa sellaisen päivityksen nyt vaikka ensialkuun.

Toimistolla oli samanaikaisesti kaksi eriväristä testilaitetta, joten ajattelin, että se piristää hieman jutun ulkoasua, kun molemmat värit ovat edustettuna. Tuo toinen on se testikappale, jossa oli pientä vikaa.

Vastaa tähän
12.

GS4 kuvat ja etenkin pimeän aikaan otettu kuva oli ihan loistava. Tuo artikkeli oikeastaan osoitti sen että pikselimäärän lisääminen ei tuo parempi laatuisia kuvia juurikaan, vaan isomman resoluution ja laajemmat editointi mahdollisuudet. Ainakin suhde pikselikoon kasvaessa suhteessa kuvan laatuun, on aika huono.
Olisi ollut kuva nähä joku samaa tasoa oleva pokkari, jotta olisi voinut verrata noiden kuvien tarkkuutta oikean kameran tarkkuuteen/laatuun. Aika heikosti mitään yksityiskohtia tallentuu, oikeastaan ei yhtään. Siinä mielessä tuosta ei kyllä kameran korvaajaksi ole, ellei sitten halua vaan tallentaa hetkiä laadun kustannuksella. Vaatisi suuremmat linssit kait…

Vastaa tähän
13.

Voisi joka arvosteluun pistää hyviin puoliin:
-iOS:N/Androidin/WP8:n yleiset vahvuudet
ja heikkouksiin
iOS:n/Androidin/WP8 yleiset heikkoudet.

Kaikissahan noissa on puolensa ja puolensa, joten tuntuu ihmeelliseltä, että WP8:ssa noita pitää väkisin erikseen laittaa.

Vastaa tähän
14.
Ramones

Olisi ollut kuva nähä joku samaa tasoa oleva pokkari, jotta olisi voinut verrata noiden kuvien tarkkuutta oikean kameran tarkkuuteen/laatuun. Aika heikosti mitään yksityiskohtia tallentuu, oikeastaan ei yhtään. Siinä mielessä tuosta ei kyllä kameran korvaajaksi ole, ellei sitten halua vaan tallentaa hetkiä laadun kustannuksella. Vaatisi suuremmat linssit kait…

Toki verrokiksi olisi voinut ottaa vaikka kuinka monta laitetta, mutta sellaisen vertailun toteuttaminen olisi ollut työmäärällisesti mahdoton urakka. Lisäksi käytössämme ei ole kovinkaan tuoretta pokkaria, joten vertailun mielekkyys olisi ollut kyseenalainen. Ulkomaiset sivut ovat vertailleet 1020:aa pokkareihin ja järkkäreihin ja se on pärjännyt niissä hyvin.

Juzt

Voisi joka arvosteluun pistää hyviin puoliin:
-iOS:N/Androidin/WP8:n yleiset vahvuudet
ja heikkouksiin
iOS:n/Androidin/WP8 yleiset heikkoudet.

Kaikissahan noissa on puolensa ja puolensa, joten tuntuu ihmeelliseltä, että WP8:ssa noita pitää väkisin erikseen laittaa.

Tästä samasta aiheesta on puhuttu moneen kertaan ja kyseessä on tapa, jota olemme päätyneet käyttämään WP8:n kanssa. Tämä siitä syystä, että WP8:ssa on ollut alusta asti muutama merkittävä perustason heikkous, joita ei kilpailijoista löydy ja joiden voisi odottaa löytyvän nykyaikaisesta mobiilikäyttöjärjestelmästä. Niistä voi lukea lisää Windows Phone 8 -artikkelistamme.

Vastaa tähän
15.

Onnitteluni perusteellisesta testauksesta, erityisesti noista näytekuvista, joita klikkaamalla Lumia 1020:n kuvat avautuvat 38 Mpix kuvina! Vastaavia, alkuperäiset pikselit säilyttäneitä näytekuvia ei ole muissa vertailuissa juuri koskaan ole ollut saatavana. Eräskin jenkkilehti esitteli vertailevia kuvia jotka suurimmillaan olivat puolen megapikselin luokkaa, eikä useista pyynnöistä piittaamatta suostunut lisäämään nettisivuilleen linkkejä alkuperäisiin kuvatiedostoihin. Lumia 1020:n alkuperäisiä 5 Mpix kuvia olisin myös tarkastellut täydellä resoluutiolla, mutta sellaisia ei sivuillanne ollut.

Harmi, ettei tuossa pihanäkymässä ollut hieman suurempia tekstejä ovien lapuissa. Auton rekisterikilven kirjaimet olivat puolestaan hieman liian suuria kameroiden tarkkuuden vertailua varten.

Vastaa tähän
16.
Juha Kokkonen

Tästä samasta aiheesta on puhuttu moneen kertaan ja kyseessä on tapa, jota olemme päätyneet käyttämään WP8:n kanssa. Tämä siitä syystä, että WP8:ssa on ollut alusta asti muutama merkittävä perustason heikkous, joita ei kilpailijoista löydy ja joiden voisi odottaa löytyvän nykyaikaisesta mobiilikäyttöjärjestelmästä. Niistä voi lukea lisää Windows Phone 8 -artikkelistamme.

Eikös Skype Integraatio ja Here Drive ole ainakin jo saatavilla kaikki WP8 luureille. Manuaali moniajo (käyttihän sulkee softat itse, ja siksi niitä ei enää voi sulkea uudestaan) ja selainvalinta toki edelleen "puuttuu" kuten iOS:täkin. Tuppaa vaan olemaan että puolet noista ei enää pidä paikaansa tai koskee yhtälailla muitakin käyttiksiä, niin voi olla jossain määrin harhaanjohtavaa linkata vanhaan?
Syksyn päivityksen myötä taitaa esim. notificaatiocenterkin tulla, niin kannattanee jossain vaiheessa luopua tuosta vuoden vanhaan artikkeliin viittaamisesta?

Vastaa tähän
17.

Sitä minä ihmettelen, miksi Nokia on päätynyt tarjoamaan vain kaksi vaihtoehtoa kuvan tallettamiseen:
A: 5 Mpix prosessoitu kuvatiedosto, ja
B. 5 Mpix prosessoitu ja 34 / 38 Mpix lähes alkuperäinen kuvatiedosto ( "lähes alkuperäisellä" tarkoitan sitä, ettei pikseleiden yhdistämisiä ole suuremmassa kuvatiedostossa tehty, vaan tiedosto on eräänlainen "JPEG-kompressoitu raakatiedosto").
Eikö järkevämpää olisi tarjota mahdollisuus tallettaa pelkästään tuo suurempi ja alkuperäisempi 34 tai 38 Mpix kuvatiedosto? Juuri siitähän tarkimmat kuvat voidaan rajata. Siis:
C: 34 / 38 Mpix lähes alkuperäinen kuvatiedosto.
Ehkä tätä C-vaihtoehtoa käytettäessä myös kuvatiedostojen prosessoinnissa ja tallettamisessa kuluvaa aikaa (n 4 sekuntia) voitaisiin lyhentää.
Syynä Nokian ratkaisuun lienee se että 5 Mpix kuvaa ei voida kehittää häviöllisesti JPEGiksi kopressoidusta tiedostosta, vaan tarvitaan alkuperäinen raakatiedosto. Paras C-ratkaisu voisi olla sellainen, että raakatiedosto säilytetään jonkin aikaa Lumia 1020:ssa ja 5 Mpix kuvat kehitetöön raakatiedostoista viiveellä, esim seuraavan 10 … 100 minuutin kuluessa .Eihän niitä JPEG-pakattuja kuvia useinkaan tarvita heti. Ehkä silloin kannattaisi tarjota vaihtoehto
D: 34 / 38 Mpix raakatiedosto. Sehän olisi se monikäyttöisin tiedosto. Muistia tässä ratkaisussa tarvitaan tietenkin hillitön määrä.

Vastaa tähän
18.
Juzt

Eikös Skype Integraatio ja Here Drive ole ainakin jo saatavilla kaikki WP8 luureille. Manuaali moniajo (käyttihän sulkee softat itse, ja siksi niitä ei enää voi sulkea uudestaan) ja selainvalinta toki edelleen "puuttuu" kuten iOS:täkin. Tuppaa vaan olemaan että puolet noista ei enää pidä paikaansa tai koskee yhtälailla muitakin käyttiksiä, niin voi olla jossain määrin harhaanjohtavaa linkata vanhaan?
Syksyn päivityksen myötä taitaa esim. notificaatiocenterkin tulla, niin kannattanee jossain vaiheessa luopua tuosta vuoden vanhaan artikkeliin viittaamisesta?

Here Drive on käsittääkseni saatavilla muihin WP8-puhelimiin vain maksullisena versiona. Skypeä ei ole edelleenkään integroituna käyttöjärjestelmään, vaan se on ladattava erillisenä sovelluksena. Toivottavasti noista WP8:n lapsuksista päästään vihdoin eroon tulevien kuukausien aikana.

Vastaa tähän
19.

"Kuulokkeen aukko on lovettu lasin yläreunaan"

Miksi minä en ymmärrä mitä tuo tarkoittaa. Miten lasi ja kuulokkeen aukko tässä liittyy toisiinsa?

Vastaa tähän
20.

Nyt keksin, jos se tarkottas kaiutinta eikä plugin liitintä?

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla