Uusimmat

Acer Aspire Nitro VN7-791G esittely ja ominaisuudet

24.02.2015 14:49 Muropaketin toimitus

Acerin näkemyksen mukaan 17,3-tuumaisen pelikannettavan ei tarvitse olla iso ja näyttävä. Vain kolme senttiä paksu Nitro VN7-791G on leveydeltään 420 millimetriä ja syvyydeltään maltilliset 290 millimetriä. Acer on tehnyt tiukan kolmen kilon paketti, jonka ominaisuudet puhuvat puolestaan. Laitteen hinta on Suomessa noin 1400 euroa ja takuuta Acer tarjoaa kaksi vuotta.

Hillitty tumman harmaa väritys metallin väristen tekstien ja tehosteiden kera antaa elegantin vaikutelman Nitrosta. Näppäimistön ympäristön materiaalina on käytetty kumipinnoitettua muovia, yhtenäinen runkopala on valettu magnesium-seoksesta ja näytön kansi on mitä ilmeisimmin pinnalta kuvioitua muovia. Ohut ja suuria yhtenäisiä pinta-aloja sisältävä rakenne ei ole erityisen tukevan tuntuinen. Näytön kansi taipuu ja heiluu hyvin herkästi ja yhtenäisen runko-osan päälle kiinnitetty näppäimistötaso nitkuu reunoista kevyesti.

Tasohiiri on näyttävän näköinen ja kooltaan tuntuva 105 x 80 millimetriä. Sormituntuma levyyn on hyvä, mutta hiiren liike allekirjoittaneen sormilla ja varsinkaan piilonäppäimien käyttö ei ole helpoimmasta päästä. Hiiritasoa voi painaa mistä kohdasta tahansa ja se rekisteröidään vasemman näppäimen painallukseksi pois lukien aivan oikea alakulma. Ominaisuus helpottaa monien toimintojen käyttämistä.

Näppäimistö on upotettu kannettavan pintaan tehtyyn kuoppaan. Näppäintuntuma on varsin hyvä ja punainen taustavalo pitää huolen, että kannettavan käyttö on helppoa pimeässäkin. Välilyöntipainikkeen voisi mainita olevan erityisen äänekäs verrattuna muuhun näppäinääneen.

Oikean kyljen liittimet on sijoitettu mahdollisimman kauas koneen takareunaa kohti. Oikealta vasemmalle lueteltuna kyljessä on virtalähteen liitin, läpän taakse piilotettu RJ-45-verkkoliitin, HDMI-liitin, kaksi USB 3.0 -liitäntää, kuulokeliitin ja SD-muistikortin lukija.

Vasemmasta kyljestä löytyvät Kensington-lukko, kaksi USB 2.0 -liitintä sekä polttava DVD-asema. Koneen takana tai etu-osassa ei ole ainuttakaan liitintä.

Acerin 17,3-tuumainen LG Philipsin valmistama LGD046C-mallinen IPS-näyttöpaneeli on sama kuin Asus G751:ssä (1920×1080-resoluutio). Väritoisto on neutraali ja varsin tarkka. Mustan toisto ei ole näytön paras puoli, mutta kirkkautta riittää mukavasti. Testin yksilössä on sattumalta pientä valovuotoa näytön oikeassa reunassa. Näytön päältä löytyvä videokamera on kuvanlaadultaan sopiva Skype-puheluihin. Videokameran päällä olosta ilmoittava ledi on väriltään vihreä, eikä se ole onneksi erityisen kirkas.

Pohja muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, jossa ei ole luukkuja. Magnesiumista valettu runkopala on täynnä ruuvien koloja, jotka irrottamalla näppäimistö irtoaa kansilevyineen vastapuolelta ja koneen sisuksiin pääsee käsiksi. Kaiuttimet on sijoitettu etukulmiin, josta ne heijastavat äänen pöydän kautta käyttäjän kuultavaksi. Huomioitavaa on myös se, että Nitrossa ei ole laisinkaan irrotettavaa akkua, vaan kennot on liimattu koneen runkoon. Akunkesto normaalissa työpöytäkäytössä vaihtelee noin kahdesta tunnista ylöspäin. Pelikäytössä akun saa tyhjenemään alle tunnissa.

Nitron jäähdytysjärjestelmän toiminta on yksinkertainen: korvausilma imetään pohjan läpi kahden keskipakoistuulettimen voimin ja tuutataan ulos takareunasta. Pöydän ja pohjan väliin jäävä ilmarako on noin viisi millimetriä.

Näppäimistötaso irtoaa, kunhan ensin on saanut takapuolelta kaikki näkyvät ruuvit irti ja kammettua esiin pari piilossa olevaa. Kannen alta paljastuu etureunaan piilotettu kolmen kennoston akkupaketti, jonka kapasiteetti on 54 Wh. Kulmissa näkyvät muoviset alaspäin suunnatut kaiutinpaketit ja yläreunassa esillä ovat alumiiniset jäähdytysrivastot tuulettimineen. Tuulettimet osaavat erityisen pölynpoistotoiminnon, joka välillä pyöräyttää tuulettimia toiseen suuntaan.

Muistin lisääminen tai muu lähempi tutkistelu vaatii emolevyn purkamisen irti rungosta. Tämän voi jo sanoa olevan melko haastava toimenpide kotikokille, joten tekemistä kannattaa ainakin ensikertalaisena pohtia tarkkaan.

Western Digitalin teratavun kiintolevy on helposti vaihdettavissa, jos vain uskaltaa irrottaa näppäimistökannen. Sama tilanne on myös Qualcommin keskinkertaisella WLAN-kortilla, joka tukee nopeimmillaan vain N-standardia eikä Bluetooth-tukea löydy lainkaan. Kuvassa näkyvät myös näppäimistön alle asennetut langattoman antennit, joiden kuuluvuus on varsin heikko.

Melko tilaviin koteloihin paketoidut kaiutinelementit antavat Nitrolle vahvan ja selkeän soinnin. Äänenpainetta neljästä kahden watin elementistä lähtee paljon ja säätöaluetta tuntuu riittävän paljon yli äänen säröytymisen. Elementtien pienestä koosta johtuen matalien toisto ei ole järjestelmän vahvin osa-alue, joten kuulokkeiden tai ulkoisen järjestelmän käyttö on tässäkin tapauksessa tarpeen vakavampaan musiikin kuunteluun tai pelaamiseen.

Acerissa on sama Intelin Haswell-arkkitehtuuriin perustuva neliytiminen Core i7-4710HQ -prosessori kuin Asuksessa. Se toimii 2,5 GHz:n peruskellotaajuudella ja rasituksessa sen maksimikellotaajuus on 3,5 GHz. 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettava prosessori tukee Hyper-Threading-ominaisuuden myötä kahdeksaa säiettä ja sen TDP-arvo on 47 wattia. Kingstonin valmistamat DDR3L-muistit toimivat 800 MHz:n kellotaajuudella (DDR3-1600) 11-11-11-28-1T-asetuksilla.

GeForce GTX 860M:ssä on käytössä sama Maxwell-sukupolven GM107-grafiikkapiiri kuin työpöytäpuolella GeForce GTX 750- ja 750 Ti -näytönohjaimissa. Käytössä on 640 CUDA-ydintä ja ROP-yksiköitä on 16 kappaletta. Kyseessä on vähän tehoa kuluttavien mobiilinäytönohjainten ehdotonta kärkeä, mutta huipputehokkaiden näytönohjaimien joukkoon sillä ei kuitenkaan ole asiaa, Kysymyksessä on enemmänkin keskitason kulkija.

Acer on päätynyt asettamaan grafiikkapiirin toimimaan 1020 MHz:n kellotaajuudella. 128-bittisen muistiväylän jatkeena on kaksi gigatavua 1253 MHz:n kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia. Kahden gigatavun muisti riittää mainiosti sille sisällölle, johon näytönohjaimessa riittää potku.

Sisältö

  1. Pelikannettavat: Asus ROG G751 & Acer Aspire V Nitro
  2. Asus ROG G751JY esittely ja ominaisuudet
  3. Acer Aspire Nitro VN7-791G esittely ja ominaisuudet
  4. Prosessoritestit
  5. 3D-testit
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto