25 faktaa Angelina Joliesta ja John Malkovichista

12.01.2009 10:40 | Muropaketin toimitus

Perjantaina 9. tammikuuta sai Suomessa ensi-iltansa Clint Eastwoodin ohjaama Changeling – Vaihdokas, jonka pääosissa nähdään Angelina Jolie ja John Malkovich. Elokuva oli ehdolla useassa sarjassa Golden Globe -gaalassa, mutta jäi lopulta palkinnotta, vaikka Angelina Jolie tekeekin siinä hienon roolisuorituksen.

Palkinnoitta jääminen tuskin Jolieta kuitenkaan haittaa, sillä hän ei ole koskaan haikaillut palkintojen perään, kuten oheisesta faktalistauksesta käy ilmi…

1. John Malkovich sai vuonna 2008 teatterikandin tutkintonsa vihdoin valmiiksi. 70-luvulla urakka oli jäänyt kiinni yhdestä ainoasta testistä, josta Malkovich päätettiin lopulta armahtaa.

2. Angelina Jolie on aina ollut hyvin läheinen veljensä kanssa. Niin läheisiä, että sisarukset joutuivat vuonna 2000 julkisesti kieltämään huhun, jonka mukaan heillä olisi ollut insestinen suhde.

3. Ennen kuin John Malkovichin pääaine yliopistossa vaihtui teatteriin, hän oli ympäristönsuojelua opiskeleva urheilija.

4. Angelina Jolien harrastuksiin kuuluu veitsien keräily.

5. John Malkovich on ohjannut kaksi elokuvaa, lyhytelokuva Hideous Manin (2002) ja The Dance Upstairsin (2002). Kolmas, Triple Crossing, on dokumentti Yhdysvaltoihin matkaavista siirtolaisista. Sen on määrä valmistua vuoden 2009 aikana.

6. Angelina Jolie on sanonut harkitsevansa näyttelijäuran lopettamista voidakseen olla täysipäiväinen äiti lapsilleen – Englannissa. Poika Maddox on vannoutunut FC Liverpool-fani.

7. John Malkovichin näyttelijänura alkoi teatterista 70-luvun lopulla. Hän näytteli Chicagossa ja New Yorkissa mm. Gary Sinisen ja Dustin Hoffmanin kanssa.

8. Angelina Jolie teki omat stunttinsa Lara Croft -elokuvassa, ja selvisi urakasta naarmuilla ja palovammoilla.

9. John Malkovichin leffadebyytti nähtiin elokuvassa Tilaa sydämessä (1984). Suoritus poiki Oscar-ehdokkuuden parhaasta sivuosasta. Malkovich on saanut ”vain” kaksi Oscar-ehdokkuutta, molemmat sivuosista. Toinen tuli elokuvasta Tulilinjalla (1993). Muita tunnustuksia on tullut toki huomattavasti enemmän.

10. Angelina Joliesta tuli YK:n pakolaisasiain hyväntahdon lähettiläs vuonna 2001. Hän on nimityksen jälkeen vieraillut yli 20 maassa. Kipinä hyväntekeväisyystyöhön leimahti Lara Croft -elokuvan kuvauksissa Kambodžassa. Toinen hyväntekeväisyyteen liittyvä elokuva on Yli rajojen, jonka Jolie yhdisti hyväntekeväisyystyöhönsä.

11. John Malkovichin läpimurtoelokuva on Valheet ja viettelijät (1988). Elokuvan tuottajat eivät tiettävästi halunneet Malkovichia miespääosaan, koska hän oli ”hassunnäköinen” eikä yhtään ”nätti”.

12. Angelina Jolielle on myönnetty Kambodžan kansalaisuus kiitokseksi hänen tekemästään hyväntekeväisyystyöstä. Myös Jolien ensimmäinen adoptiolapsi, Maddox, on syntynyt Kambodžassa.

13. John Malkovichin ensikosketus elokuvaan oli ekstrana Robert Altmanin ohjaamassa elokuvassa Mitkä häät! (1978).

14. Angelina Jolien koko nimi kuuluu Angelina Jolie Voight, mutta hän ei ottanut uransa alussa isänsä nimeä käyttöön, koska halusi itse ansaita kannuksensa.

15. John Malkovich asui ja näytteli 10 vuotta Etelä-Ranskassa, kunnes muutti takaisin Yhdysvaltoihin vuonna 2003.

16. Angelina Jolie voitti Oscarin sivuosaroolistaan elokuvassa Vuosi nuoruudestani. Hän on lisäksi saanut kolme Golden Globe -pyttyä ja kaksi GG-ehdokkuutta (toinen elokuvasta Vaihdokas). Jolie luovutti palkintonsa äidilleen, koska ei ”mitään nähnyt erityistä syytä keräillä pystejä”.

17. John Malkovichia suostuteltiin parin vuoden ajan näyttelemään elokuvassa Being John Malkovich. Hän kyllä piti käsikirjoituksesta ja lupasi auttaa kaikin muunlaisin tavoin, mutta ei halunnut itse näytellä siinä.

18. Angelina Jolie aloitti uransa mallina ollessaan 14-vuotias.

19. John Malkovich sai aikaan melkoisen sanaharkan vuonna 2002, kun sanoi haluavansa ampua lehtimies Robert Fiskin. Kommentti oli vastaus kysymykseen ”kenet valitsisit kaksintaisteluun kuolemaan asti” (viitaten Malkovichin rooliin elokuvassa Valheet ja viettelijät).
Brittiläinen Fisk on tunnettu toimittaja, joka on mm. haastatellut Osama Bin Ladenia ja antanut pistäviä kommentteja Yhdysvaltain roolista Lähi-idän sotien vastuunkantajana.

20. Angelina Jolie on todennut, ettei hän sinänsä vastusta paljaan pintansa näyttämistä elokuvissaan, mutta tatuointien runsas määrä on pakottanut elokuvantekijät luovempiin ratkaisuihin.

21. John Malkovich kannattaa kuolemantuomiota.

22. Angelina Jolie on ollut koko ikänsä Hollywood-elämän ympäröimänä. Isä on näyttelijä Jon Voight, äiti Marcheline Bertrand, näyttelijä hänkin. Jolien kummitäti on näyttelijä Jacqueline Bisset. Ennen Brad Pittiä Jolie oli naimisissa näyttelijä Billy Bob Thorntonin ja sitä ennen näyttelijä Johnny Lee Millerin kanssa. Kummisetä on ohjaaja ja näyttelijä Maximilian Schell.

23. John Malkovich on Sarajevon elokuvafestivaalien vakiovieras.

24. Angelina Jolie nimettiin ensimmäisenä YK:n ”Maailmankansalaiseksi” vuonna 2003, ja hän on saanut muitakin tunnustuksia hyväntekeväisyystyöstään.

25. Jolie ja Malkovich näyttelivät yhdessä hetki sitten elokuvassa Beowulf (2007).

Koonnut: Henri Lassander