Arvostelu: Ben Stillerin Zoolander 2 täyttää odotukset

11.02.2016 13:25 | Martta Kaukonen

zoolander2julisteEnsi-ilta: 12.2.2016
Alkuperäisnimi: Zoolander 2
Ohjaus: Ben Stiller
Käsikirjoitus: Ben Stiller, Justin Theroux, Nicholas Stoller & John Hamburg
Pääosissa: Ben Stiller, Owen Wilson, Penélope Cruz, Will Ferrell & Kristen Wiig
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Hittikomedian jatko-osassa tutut miesmallit Derek Zoolander ja Hansel selvittävät rokkareiden murhia.
Arvostelija: Martta Kaukonen

3

 

Ben Stiller ja Owen Wilson panevat taas parastaan pöljinä komistuksina. Muotimaailmaa kiltisti satirisoivassa komediassa vilisee tuttuja pärstiä kuin prinsessa Dianan hautajaisissa konsanaan.

Vartosin hattarapäisistä miesmalleista Derek Zoolanderista (Ben Stiller) ja Hanselista (Owen Wilson) kertovan menestyskomedian toista osaa ristiriitaisin tuntein. Ensimmäinen Zoolander oli niin mainio, että oli lupa odottaa paljoa. Pettymys olisi suuri, jos jatko olisikin aivan kökkö. Pitääkö jokaisella menestystarinalla ratsastaa niin, että katsojalle jää vain paha maku suuhun?

Zoolander 2 saman aikaisesti täytti odotukset ja yllätti iloisesti. Hyvää kannatti odottaa 15 vuotta.

Vuosien varrella mallikaverukset ovat lähteneet eri teille. Zoolanderin rakennuttama lukutaidottomille lapsille tarkoitettu koulu on romahtanut – olihan se rakennettu samoista materiaaleista kuin pienoismallinsa. Derekin vaimo on kuollut onnettomuudessa. Hanselin kasvot ovat tuhoutuneet samassa tragediassa niin pahasti, että hän on joutunut luopumaan mallin urastaan, eikä ole voinut antaa ystävälleen anteeksi kokemaansa kärsimystä.

Zoolander puolestaan on menettänyt poikansa huoltajuuden, koska ei osannut keittää spakettia. Hän on muuttanut erämökkiin elämään erakkorapuna.

Interpolin muotipoliisia askarruttavat rokkistarojen kuolemat. Hengestään on päässyt esimerkiksi Bruce Springsteen. Vainajilla on kuollessaan kasvoillaan identtinen poseeraus. Agentti Valentina (Penélope Cruz) keksii, että ilme on avain arvoituksen ratkaisuun. Sen voi tulkita vain Blue Steel – ja Magnum-poseerauksistaan tuttu Derek Zoolander. Tämä suostuu auttamaan poliisia sillä ehdolla, että he avittavat häntä saamaan poikansa huoltajuuden takaisin. Hanselkin leppyy sen verran, että lupautuu hänkin palvelukseen. Jäljet johtavat muotiguru Mugatuun (Will Ferrell).

Zoolander 2 lähtee köhien käyntiin, mutta kun vauhtiin päästään, vauhtia riittää. Sitä tosin hidastavat joka käänteessä vilahtavat tutut nimet.

Justin Bieberille on sentään väsätty aavistusta isompi rooli yhtenä kuolevista rokkareista. (Rokkarina? Niinpä!) Astrofyysikko Neil deGrasse Tysonin, muusikoiden Katy Perryn, Demi Lovaton, Susan Boylen ja turhan julkkiksen Kim Kardashianin ja monen muun mukana oloa ei voi perustella muulla kuin sillä, että katsojasta on kiva bongata heidät.

Tarina pysähtyy usein hetkeksi, sillä julkimoiden mukana olo ei vie sitä mitenkään eteenpäin. Jotkut on onneksi saatu sulautettua juoneen niin, että on syntynyt ihan hauskoja intertekstuaalisia viittauksia.

Hanselilla on suhde porukkaan, joiden kanssa hän harrastaa orgioita (heihin kuuluu myös Kiefer Sutherland, siis ihan omana itsenään!). Koko porukka on hänelle raskaana, Kieferiä myöten. Hansel pettää heitä orgioissa toisen lössin kanssa. Tässä kimpassa on mukana myös Susan Sarandon, joka heittää The Rocky Horror Picture Show’sta tutut laulunsanat: ”Touch-a, Touch-a, Touch-a me, I Wanna Be Dirty!”. Samoin kasarirappari MC Hammerin kohtalo huvittaa. Hän on joutunut muotivankilaan haaremihousujensa takia.

Paremmin juttuun sulautuvat myös muotimaailman huiput itseironisissa rooleissa, kuten Vogue-lehden päätoimittaja Anna Wintour, huippumalli Kate Moss ja muotisuunnittelijat Alexander Wang, Valentino, Tommy Hilfiger, Marc Jacobs ja moni muu.

Donatella Versacea ei tässä joukossa näy. Lieneekö Kristen Wiigin hahmo syntynyt juuri siksi, ettei muotitalon johtaja ole suostunut mukaan? Silikonihuulinen ja botoxnaamainen Alaxanya Atoz on joka tapauksessa yksi elokuvan parhaista hahmoista. Benedict Cumberbatch menee myös kärkisijoille nais/mies/kaikkimahdollisetsukupuolet-mallina.

Muotimaailmaa voisi toki parodisoida ivallisemminkin. Se nielaisee nopeasti kritiikinkin ja kääntää sen edukseen, mistä Wintourin ja kumppaneiden mukana olokin kertoo.

PlusMiinusNolla

+ Jokunen piikki osui maaliin, kuten Donatella Versacen parodia
– Vähempikin määrä (turhia) julkkiksia olisi riittänyt
+ Wilson ja Stiller ovat hyvässä vauhdissa

Muropaketin uusimmat