Uusimmat

Arvostelu: Ice Age -sarjan viidennen osan slapstickhuumori yllättää positiivisesti

11.07.2016 18:55 Muropaketin toimitus

ice_age_5_teaser

Ensi-ilta: 15.7.2016
Alkuperäisnimi: Ice Age: Collision Course
Ohjaus: Mike Thurmeier ja Galen T. Chu
Käsikirjoitus: Michael Berg, Yoni Brenner, Aubrey Solomon ja Michael J. Wilson
Pääosissa: Englanninkieliset äänet: John Leguizamo, Denis Leary, Simon Pegg, Jennifer Lopez, Queen Latifah, Ray Romano, Adam Devine, Melissa Rauch / Suomenkieliset äänet: Antti A.J. Pääkkönen, Antti Pääkkönen, Benjamin Peltonen, Santeri Kinnunen, Jarppi Leppälä, Jukka Hildén, Sanna Saarijärvi
Pituus: 95 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Jääkauden asukkaat valmistautuvat mammuttiparin häihin – sekä asteroidin ja maapallon törmäykseen.
Arvostelija: Martta Kaukonen

3/5

Ice Age vitosen juoni on lainattu 1950-luvulta.

Vuonna 2002 ilmestynyt Ice Age on yksi 2000-luvun hauskimmista animaatioista. Sen neljä jatko-osaakin ovat naurattaneet, vaikka eivät niin paljon kuin ensimmäinen. Sarjan venyttäminen viidenteen jatkeeseen asti herätti jo epäilykset: olisiko siihen enää aineksia. Ice Age: Törmäyskurssilla yllättää iloisesti. Slapstickhuumori on yhtä tuoretta kuin ennenkin, ja 3D-efektejä käytetään keskivertoa paremmin hyödyksi. Nolojen tilanteiden maaorava Jyrsis on saanut ansaitusti enemmän tilaa ja sen toilailut ovatkin elokuvan parasta antia. Juonta sen sijaan ei voi kehua omaperäiseksi.

Jyrsis tulee rakasta tammenterhoaan jahdatessaan aiheuttaneeksi alkuräjähdyksen. Valitettavasti otuksen kohelluksen seurauksena asteroidi kääntyy törmäyskurssille maapallon kanssa. Mammutti-Mannya tosin askarruttaa henkilökohtaisempi katastrofi: Kirsikka-tytär mielii naimisiin hömelön lajitoverinsa Julianin kanssa. Mustasukkainen isukki ei millään haluaisi luopua tytöstään.

Kuulostaako tutulta?

Ei ihme, sillä saman tarinan kertoi Vincente Minnelli elokuvassaan Morsiamen isä – vuonna 1950. Komediassa Spencer Tracy voihki ahdistuksesta, kun Elizabeth Taylor hinkui avioon. Elokuvassa kiteytyvät 1950-luvun konservatiiviset perhearvot. 1950-luvulle ne olisivat saaneet jäädäkin. Jopa Disneyn prinsessojen elämän tarkoitus ei ole enää löytää Sitä Oikeaa prinssiä, ainakaan Frozenissa. Mammuttityttöjen ilmeisesti on. Sukupuuttoon päätyi silti koko laji.

Onneksi juoni irrottaa hetkeksi otteensa häähuolista. Yksi elokuvan hauskimmista kohtauksista tapahtuu kristallipalatsissa, jota hallitsee notkeasti joogaava laama. Yksisarviset kirmaavat gurun self help -kirjoista lainattujen latteuksien tahtiin. Katsojaa huvittaa sitä enemmän, mitä kypsyneempi hän on joka tuutista pursuvaan huuhaaseen.

PlusMiinusNolla:

+ New age -hölynpölyä parodioidaan osuvasti.
– Astrofyysikko Neil deGrasse Tyson tekee taas yhtä tarpeettoman cameoroolin animoituna kuin Zoolander kakkosessa.
0 Slapstickhuumori on yhä raikasta.

Muropaketin uusimmat