Arvostelu: McDonald’s-elokuva The Founder on Michael Keatonin show

02.02.2017 20:14 | Aki Lehti

Ensi-ilta: 03.02.2017
Alkuperäisnimi: The Founder
Ohjaus: John Lee Hancock
Käsikirjoitus: Robert D. Siegel
Pääosissa: Michael Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Laura Dern
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Tehdä toisten keksimällä idealla suunnattomat summat rahaa
Arvostelija: Aki Lehti

Michael Keaton tekee yhden uransa hienoimmista rooleista McDonald’s-pikaruokaketjun alkuajoista kertovassa The Founderissa.

Keatonin esittämänsä Ray Kroc on vähän päälle viisikymppinen reissaava myyntimies, joka vuonna 1955 hänet tavatessamme kauppaa pirtelökoneita huonolla menestyksellä. Kroc on kova puhumaan ja ihmiset kuuntelevat häntä mielellään, mutta masiinoitaan hän ei saa myytyä.

Kalifornialaisen pienen hampurilaisravintolan tilatessa häneltä kahdeksan konetta Kroc luulee luonnollisesti kyseessä olevan ravintolaketjun, mutta McDonald’s-ravintoloita on kuitenkin vain yksi. Mac ja Dick McDonald pyörittävät pikaruokapaikkaa, joka tekee hampurilaisen lisukkeineen valmiiksi 30 sekunnissa. Reissatessaan ympäri maata Kroc on kyllästynyt drive in -ravintoloiden palveluun ja tasoon. Niissä ruuan valmistuminen kestää luvattoman kauan ja usein saatu annos on aivan jotain muuta kuin tilattu. Kroc näkee salamannopeasti valmistuvissa annoksissa ja koko konseptissa mahdollisuuden tienata kunnolla rahaa. Veljesten täytyy vain laajentaa toimintaansa ja perustaa uusia ravintoloita, jonka Kroc lupaa ottaa hoidettavakseen.

Mac ja Dick eivät aluksi ole innoissaan, sillä he ovat jo kokeilleet sitä huonolla lopputuloksella. Veljekset eivät välitä niinkään rahasta kuin ruuan tasosta ja haluavat vain tehdä hyviä hampurilaisia, rapeita ranskalaisia ja maukkaita pirtelöitä. Croc onnistuu kuitenkin puhumaan heidät ympäri ja siitä alkaa McDonaldsin maailmanvalloitus.

The Founder perustuu tietysti tositapahtumiin. Ylimpiä ystäviä veljekset ja Kroc eivät ole missään vaiheessa, mutta aluksi he tulevat toimeen. Tympiintyneenä sopimuksensa mukaisesti hänelle maksettuihin pikkurahoihin Kroc siirtyy harmaalle alueelle ja alkaa toimia omin päin. Lopputulos taitaa olla useimmille tuttu: McDonald’s leviää ympäri Yhdysvaltoja ja myöhemmin kaikkialle maailmaan, Crocista tulee miljonääri ja lopulta hän ostaa ravintolaketjun veljeksiltä vuonna 1961 2,7 miljoonalla dollarilla, luvaten maksavansa heille vuosittain 1,9% rojalteja. Sopimus perustui kädenpuristukseen, eivätkä Mac ja Dick nähneet koskaan rahojaan tai saaneet enää pyörittää alkuperäistä ravintolaansa McDonald-nimellä.

The Wrestler -elokuvasta tutun Robert Siegelin käsikirjoittama ja muun muassa The Blind Side – ja Saving Mr. Banks -leffoista vastanneen John Lee Hancockin ohjaama The Founder toimii melkein joka tasolla. Se saa yleisön hurraamaan miehelle, joka on aluksi vain turhautunut haaveilija, mutta muuttuu häikäilemättömäksi oman edun tavoittelijaksi ja limanuljaskaksi. Michael Keaton on loistava Krocina, joka lumoaa katsojan, vaikka hänen tapansa toimia ja saavuttaa päämääränsä on kuvottava. Mies on täysi mulkku, mutta hänen sinnikkyytensä on ihailtavaa. The Founder tuo tietyllä tapaa mieleen sotaelokuvat. Se kritisoi päähenkilöään ja hänen tapojaan toimia, muttei voi välttyä hänen glorifioinniltaan. Keatonin Kroc on vastenmielinen, mutta silti hahmon sanoihin uskoo.

Sivuosissa nähdään useita taitavia näyttelijöitä, muun muassa John Carroll Lynch ja Nick Offerman McDonaldin tiukkapipoisina, mutta samalla vähän säälittävinä veljeksinä ja Laura Dern Krocin vaimona, joka on miehelleen pelkkää ilmaa hänen bisnestensä rinnalla.

The Founder on silti vain ja ainoastaan Michael Keatonin show, joka lepää täysin hänen harteillaan. Ray Croc on yksi hänen uransa hienoimmista rooleista.

PlusMiinusNolla:

+ Michael Keaton on upea häikäilemätön paskiainen.
+ Leffan 1950-luku näyttää uskottavalta, vaikka budjetti oli vain seitsemän miljoonaa taalaa, eli Hollywood-asteikolla The Founder on pikkubudjetin tuotanto.
– Muut hienot näyttelijät jäävät väkisinkin taka-alalle.
0 Kammottavien ihmisten touhu kuvottaa ja McDonals’s on mitä on, mutta leffan loputtua tekee silti mieli hampurilaista.