Uusimmat

Arvostelu Petri Hiltusen Praedor on vuoden komein kotimainen sarjakuvajulkaisu

23.12.2022 10:04 Tatu Junni
Praedor

Uusi Praedor-kokoelma (Zum Teufel, 2022) on isokokoinen ja painaa peräti 2,5 kiloa

Uutta Conan barbaari -elokuvaa ei tunnu syntyvän Hollywoodissa millään. Moista vartoessa kannattaa tarttua Petri Hiltusen uuteen Praedor-kokoelmaan, joka on vuoden 2022 komein kotimainen sarjakuvajulkaisu.

Ei voi kuin hattua nostaa.

Ensin sarjakuvataiteilija Petri Hiltuselle, joka on jaksanut tehdä Praedor-fantasiasarjakuvaa jo melkein neljän vuosikymmenen ajan.

Ja sitten hattu nousee Zum Teufel -kustantamolle, joka teki syksyllä kulttuurityön julkaisemalla Hiltusen Praedor-sarjakuvat valtavan komeana kokoelmana niin vanhojen kuin uusienkin lukijoiden iloksi.

Praedor

Suomessa varmaan jokainen fantasiaharrastaja tuntee Praedorin, jonka ensimmäinen osa ilmestyi jo vuonna 1985 Conan-sarjakuvan sivuilla, ja on myöhemmin saanut jatkoa Magus-, Tähtivaeltaja– ja Jysäys! -lehtien lisäksi useissa albumeissa. Suurelle yleisölle Petri Hiltusen luomus on jäänyt selvästi vieraammaksi.

Kerrataan siis perusasiat.

Praedor on klassista miekka ja magia -fantasiaa, jonka tarinat sijoittuvat kuvitteelliseen Jaconian fantasiamaailmaan. Praedorit ovat sotureita, jotka etsivät aarteita hirviöiden kansoittamilta alueilta, Borvariasta. Petri Hiltunen on kirjoittanut ja piirtänyt kaikki sarjakuvat itse, mutta lisäksi Praedor on innoittanut muita tekijöitä omissa luomuksissaan.

Praedorista on tehty mm. suosittu roolipeli, novellikokoelmia, romaaneja, musiikkia ja oheistuotteita.

Vain elokuva puuttuu enää…

Praedor

Joukkorahoituskampanjan tukemana tehty Praedor-kokoelma sisältää 400 sivua ja Hiltusen kaikki Praedor-sarjakuvat.

Kovakantisen kokoelman sivut on skannattu originaaleista ja siistitty mahdollisimman hyvin. Sen huomaa; painojälki on selkeää ja kokonaisuus yhtenäinen. Kaupan päälle mukaan on isketty mm. kansimaalauksia sekä Hiltusen ja Praedor-roolipelin ja useita romaaneja kirjoittaneen Ville Vuorelan esipuheet, jotka avaavat seikkaperäisesti Praedorin syntyä ja kasvua kotimaiseksi kulttuuri-ilmiöksi.

Praedor

”Praedor-kokoelma lienee kaikkien aikojen jykevin suomalaisen sarjakuvantekijän kokoelmakirja!” arvellaan Zum Teufelin sivuilla.

Näin saattaa hyvin olla.

Varmaa on se, että Praedor-kokoelma kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan fantasiafanin ja sarjakuvaharrastajan kirjahyllyyn. 50 euron hintalappu tuntuu tästä teoksesta suorastaan halvalta, vaikka kovia aikoja elämmekin.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat