Uusimmat

HBO Nordicista löytyy muutakin kuin Game of Thrones – Listasimme 15 sarjaa, jotka kannattaa myös katsoa

22.05.2019 12:00 Aki Lehti, Tatu Junni & Helinä Laajalahti

Game of Thrones on ollut jo vuosien ajan monelle syy uusia HBO Nordicin tilaus. Nyt kun sarja on saavuttanut loppuhuipennuksensa, moni jättää suoratoistopalvelun avaamatta. Tämä on kuitenkin virhe.

Täyttääkseen Game of Thronesin finaalin jättämän onton olon, Muropaketin toimituksen elokuvatoimittajat listasivat kukin viisi suositustaan HBO Nordicin ohjelmistosta. Game of Thronesin ja muiden klassikoiden lisäksi tarjolla on monta laatusarjaa, joita ei kannata sivuuttaa olankohautuksella vain sen takia, ettei mukana ole lohikäärmeitä ja valtaistuimia.

Suosittelemme tutustumaan ainakin näihin 15 sarjaan:

1. Treme

The Wiren ohella parasta mitä David Simon on tehnyt, sarja joka sukeltaa vielä Wireäkin syvemmälle yhteiskunnallisiin ongelmiin eri yksilöjen kautta. Baltimoren sijaan yhdessä pääosassa tällä kertaa New Orleansin kaupunki upeine traditioineen ja musiikkeineen. Viides kausi jäi huonojen katsojalukujen takia normaalia lyhyemmäksi, mutta onneksi HBO antoi Simonin kertoa tarinansa loppuun. Finaalijakso tuntuu lopullisilta hyvästeiltä oikeille hyville ystäville, niin paljon hahmoihin ehti kiintyä sarjan aikana. (Aki Lehti)

2. Twin Peaks: The Return

Mahdollisesti parasta koskaan tehtyä televisiota, sarja joka on tullut tuijotettua jo neljä kertaa kokonaisuudessaan. David Lynch -fanin taivas ja miehen paras käpäytys – ensimmäinen kerta tv-historiassa kun prime time -slotissa on nähty rehellistä avant gardea. Upea äänisuunnittelu on niin olennainen osa kerrontaa, että hyvät kuulokkeet ovat pakolliset. P.S. 8. jakson sukellus atomipommiräjähdykseen ei edelleenkään ole Kubrick-homage, vaan kunnianosoitus Stan Brakhagelle, kokeellisen elokuvan mestarille. (AL)

3. The Leftovers

Damon Lindeloff sai Lostin ja muut aiemmat syntinsä anteeksi surrealistisella sarjallaan, kolmen kauden kompaktilla paketilla, jota ei venytetty liian pitkäksi. Sarjassa raamatullinen ylöstempaus toimi vertauskuvana ihmiselon massiivisen mullistaville vastoinkäymisille ja sille kuinka selvitä surun yli. The Leftoversissa ei välillä tuntunut olevan mitään järkeä, mutta se onnistui sekopäisyydessään sanomaan ihmisyydestä vaikka mitä. (AL)

4. Barry

Parhaiten koomikkona tunnetun Bill Haderin musta komedia palkkatappajasta, joka innostuu näyttelemisestä. Haderin käsikirjoittaman ja ohjaaman kakkoskauden nerokkaan viidennen jakson perusteella uskon miehen debytoivan täyspitkän elokuvan ohjaajana indie-osastolla seuraavan parin vuoden sisään. Tämän hetken parasta komediaa. (AL)

5. My Brilliant Friend

1950-luvun Napoliin sijoittuva italialaissarja kahdesta työväenluokkaisesta tytöstä, jotka kasvavat yhdessä rankoissa ja väkivaltaisissa oloissa nuoriksi naisiksi. Koskettava kertomus ystävyydestä, naisille asetettujen rajojen rikkomisesta ja luokkayhteiskunnasta. Esittää uskottavasti pitkän ystävyyden kaikki eri puolet, niin hyvät kuin huonotkin. (AL)

6. Kidding

Suomessa yllättävän vähälle huomiolle jäänyt sarja on parasta mitä Jim Carrey on tehnyt sitten… No, ehkä ikinä. Huumoria ja vakavaa draamaa taitavasti yhdistelevä Kidding kertoo lasten tv-ohjelman ikonista, joka on hymynsä takana täysin hajalla. Jakso jaksolta Jim Carreyn esittämä Mr. Pickles luhistuu yhä pahemmin ja sarja sen kun paranee. Jim & Andy: The Great Beyond -dokumentin tavoin Kidding muistuttaa katsojia siitä, ettei Carrey ole pelkkä ysärikomedioiden hassunhauska naamanvääntäjä. (Tatu Junni)

7. Chernobyl

Game of Thrones on ollut kevään puhutuin HBO Nordic -sarja, mutta Chernobyl on ollut paras. Viisiosainen minisarja kuvaa kylmäävällä tavalla Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuutta ja sen vaikutuksia niin kansainvälisellä, kansallisella kuin henkilökohtaisellakin tasolla. Koruton visuaalinen ilme sopii aihepiiriin ja aikakauteen erinomaisesti, ja tunnelma on tarinan pääpiirteittäisestä tuttuudesta huolimatta piinaavan jännittynyt. Viidestä jaksosta on tähän mennessä ilmestynyt kolme, loput kaksi ilmestyvän tulevina tiistaina. (TJ)

8. What We Do in the Shadows

Taika Waititin ja Jemaine Clementin vuonna 2014 valmistuneen What We Do in the Shadows -komedian sarjasovitus toimii lähes niin hyvin kuin toivottiinkin. Ehkä sarja olisi voinut lähteä liikkeelle yllättävämminkin, mutta viimeistään Waititin ohjaaman viidennen jakson (The Trial) kohdalla olin myyty. Jaksoja on What We Do in the Shadowsille kertynyt tähän mennessä kahdeksan, ja toinen tuotantokausi on jo saanut vihreää valoa. Ja jos mainio elokuvaversio on yhä näkemättä, senkin voi katsoa HBO Nordicista. (TJ)

9. Todd McFarlane’s Spawn

Uutta leffaa odotellessa Spawn-fanit voivat fiilistellä 1990-luvun Spawnin 1990-luvun kulta-aikoja animaatiosarjalla, joka ei ollut mitään pikkulasten peruskauraa (ikärajasuositus K15). Todd McFarlane’s Spawn ei ole varsinaisesti mikään animaatiogenren klassikko, mutta tarjoaa hyvää vaihtelua Marvelin välillä turhankin humoristisille supersankarileffoille. HBO Nordicista löytyy Spawn-sarjan kaikki kolme tuotantokautta vuosilta 1997-1999. (TJ)

10. The Wire

Okei, sovimme ettei tälle listalle oteta liian ilmeisiä klassikoita, mutta miten HBO Nordicista voi suositella I ilman The Wiren mainitsemista! Sarjan kaikki viisi tuotantokautta löytyvät suoratoistopalvelusta ja jokainen niistä on edelleen loistava. Jos et ole The Wireen tutustunut, nyt menet ja katsot koko sarjan heti! Tästä ei jenkkitelevisio juuri paremmaksi pääse. (TJ)

11. C.B. Strike

J.K. Rowlingin salanimellä kirjoittamiin dekkareihin pohjautuva etsiväsarja on hidastempoisuudessaan hurmaava rakkaustarina Lontoon kaduille ja pubeille. Tom Burken ja Holliday Graingerin tähdittämä rikossarja ei pääse hahmojensa pään sisälle aivan alkuperäismateriaalin tapaan, mutta nilkuttaa silti katsojan sydämeen rikkinäisten ihmishahmojensa myötä. (Helinä Laajalahti)

12. Patrick Melrose

Pääosaa esittävän Benedict Cumberbatchin harteilla lepäävä Patrick Melrose ei ole aiheensa takia miellyttävää katsottavaa. Syvissä vesissä kahlaava nimihahmo kärsii hyväksikäytöstä, psykologisista traumoista ja huumeriippuvuudesta. Minisarja koukuttaa mukaansa etenkin juuri erinomaisen näyttelijätyönsä vuoksi. (HL)

13. Sharp Objects

Gillian Flynnin romaaniin pohjautuva sarja on psykologinen jännäri, jonka voi sanoa jopa ylittävän alkuperäismateriaalin. Jean-Marc Valléen ohjaamassa trillerissä loistavat ilmiömäiset näyttelijät Amy Adamsista Patricia Clarksoniin sen sukeltaessa äärimmäisen häiriintyneeseen perhedynamiikkaan. Ei voi suositella herkimmille katsojille. (HL)

14. The Handmaid’s Tale

Margaret Atwoodin loisteliaaseen romaaniin pohjautuva sarja on alkanut toisen tuotantokauden myötä elää omaa, romaanin jälkeistä elämäänsä. The Handmaid’s Tale on niitä sarjoja, joita ei pysty katsomaan kovin monta jaksoa kerralla, sillä sen totalitaarinen, uskonnollinen maailma ei ole oikeassakaan elämässä mikään mahdottomuus. Kaikessa kamaluudessaan erinomaisen hyvä ja ajattelemisen aihetta antava sarja. (HL)

15. Deadwood

Miksi nostaa esille sarjaa, jonka kaikki tuntevat vuosien takaa? Loistonäyttelijöiden Deadwood toimii kuitenkin erinomaisesti edelleen, mitä todistaa sekin, että itse aloin katsoa sarjaa ensimmäistä kertaa vasta tänä keväänä ja jäin koukkuun heti. 1800-luvun lopulle sijoittuva länkkäri on mainio erityisesti siksi, ettei kukaan hahmoista ole yksiselitteinen tai ennalta arvattava. Deadwoodista tekee ajankohtaisen myös sen tarinaa jatkava HBO-elokuva, joka julkaistaan 31. toukokuuta HBO Nordicissa. (HL)

Muropaketin uusimmat