Uusimmat

Arvostelu All of Us Strangers on upea ja apea viiden tähden mestariteos, joka jää mieleen

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures

06.03.2024 11:30 Helinä Laajalahti

All of Us Strangers on universaali kertomus yksinäisyydestä ja hyväksynnän kaipuusta. Aidosti sisintä koskettavan elokuvan pääosissa loistavat Andrew Scott ja Paul Mescal.


All of Us Strangers julisteEnsi-ilta: 8.3.2024
Alkuperäisnimi: All of Us Strangers
Ohjaus: Andrew Haigh
Käsikirjoitus: Andrew Haigh, pohjautuu Taichi Yamadan romaaniin
Pääosissa: Andrew Scott, Paul Mescal, Claire Foy & Jamie Bell
Pituus: 106 minuuttia
Ikäraja: K12


Äärimmäisen koskettava ja herkkyydellä kuvattu All of Us Strangers on yksi viime vuosien tarkkanäköisimmin psykologisia draamaelokuvia. Se kietoo käsittelemänsä psyykkiset haasteet pienimuotoisen mysteerin ja kummitusjutun ympärille, mutta mysteeri jää lopulta toissijaiseksi elokuvan sukeltaessa ihmismielen syvyyksiin.

Andrew Haighin (Looking, 45 Years) ohjaama All of Us Strangers on aiheeltaan universaali, koskettava tarina yksinäisyydestä, hyväksynnän ja rakkauden kaipuusta. Siitä, kuinka lapsuudessa käsittelemättömät asiat voivat seurata meitä pitkälle aikuisuuteen ja vaikuttaa psyykeeseen läpi elämän. Elokuva pohjautuu japanilaisen Taichi Yamadan vuonna 1987 julkaisemaan romaaniin Strangers, minkä pohjalta käsikirjoituksen on tehnyt Haigh itse.

Elokuvan tarinassa käsikirjoittajana toimiva, keski-ikäinen Adam (Andrew Scott) asustaa yksin Lontoon laitamilla korkean kerrostalon yläkerroksissa. Adam on yksinäinen ja yksinäisyyteensä turtunut. Ihminen, joka on hyväksynyt irrallisuutensa osaksi minuuttaan ja jättänyt ulkomaailman tunteineen ovensa ulkopuolelle.

Adamin arki etenee päivästä toiseen samanlaisena. Etenkin yksin kotona töitä tekevän sinkkuihmisen on helppo samaistua elokuvan alun monotonisen yksinäisyyden kuvaukseen. Kun tarpeeksi pitkään pyörii omien ajatustensa kanssa kehää, ei ajan kulumista edes huomaa, eikä vuorokauden vaihtumisella ole enää suurtakaan väliä.

Eräänä iltana palohälytys särähtää ja ajaa Adamin lähes tyhjänä asukkaista olevasta rakennuksesta ulos. Ulkona seisoskellessaan hän näkee yhdessä ikkunassa miehen, ja takaisin kotiin päästyään tuo mies, Paul Mescalin esittämä Harry, ilmestyy viskipullo kädessä Adamin ovelle.

Kohtaaminen sattuu samoihin aikoihin, kun Adam löytää valokuvia lapsuudestaan. Kuva vanhasta kotitalosta saa hänet matkaamaan lapsuuden maisemiin, minkä myötä hän päätyy kertaamaan lapsuutensa tunteita ja tapahtumia. Adamin vanhemmat (Claire Foy ja Jamie Bell) ovat kuolleet hänen ollessa 12-vuotias, mutta tästäkin huolimatta hän päätyy käymään keskusteluja vanhempiensa kanssa ja etsimään vastauksia siihen, miksi hänestä on tullut sellainen kuin on.

All of Us Strangers / Andrew Scott

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Miksi minä olen minä?

Miksi minusta tuli tällainen kuin olen? Miksi isäni teki niin tai äitini näin kun olin lapsi? Olisinko nyt aikuisena erilainen, jos minuun olisi suhtauduttu eri tavalla?

Menneisyyteensä matkaava Adam ryhtyy etsimään vastauksia siihen, miksi hän yhä aikuisenakin tuntee olevansa hukassa. Hän käy keskusteluita äitinsä ja isänsä kanssa, tekee mieltään vaivanneita miksi-kysymyksiä. Vanhempien läheisyys saa Adamin mielenterveyden järkkymään siinä määrin, että hän alkaa lähes uskoa näiden olevan olemassa oikeastikin.

Kaiken järkkymisen lomassa on toiveikkuutta: hän alkaa kuitenkin vihdoin löytää itseään ja luottaa siihen, että on arvokas omana itsenään. Vanhempien kanssa käydyt keskustelut avaavat Adamista puolia, joiden myötä hän uskaltautuu vihdoin myös tarttumaan mahdollisuuteen luoda yhteys toiseen ihmiseen.

Tarina kulminoituu täydellisesti yhteen elokuvan lauseeseen, kysymykseen: “Pidätkö minusta huolta?”

Kuten psykologia meitä opettaa, meistä jokaisen sisimmässä on niin sanottu sisäinen lapsi, joka kaipaa huolenpitoa, hyväksyntää ja rakkautta – myös aikuisena. Tuolla yksinkertaisella lauseella Haigh tavoittaa tämän kaiken.

All of Us Strangers / Paul Mescal

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Neljän näyttelijän juhlaa

All of Us Strangers on hyvin näytelmällinen elokuva, sillä siinä nähdään lähes pelkästään vain neljä näyttelijää. Muutamissa joukkokohtauksissa mukana on enemmänkin ihmisiä, mutta keskiössä Adamin ympärillä vaikuttavat vain hänen äitinsä, isänsä sekä Harry.

Ja jokaiseen rooliin on valittu upeaa työtä tekevä näyttelijä.

Andrew Scott (Spectre, Sherlock, Fleabag, His Dark Materials) sisäistää roolissaan lapsena traumatisoituneen Adamin tuskan koskettavasti. Häntä on lapsena kiusattu, eikä hän ole saanut siihen mistään suunnalta tukea. Hänen elämäänsä vaikuttaa edelleen 1980-luvun homofobia ja oman itsen häpeä, vaikka nykymaailma onkin jo sallivampi.

Tämä sisäinen kamppailu kelpaamattomuuden tunteen ja hyväksynnän hakemisen välillä avautuu Scottin vaikuttavan haavoittuvaisen roolisuorituksen kautta.

Paul Mescal (Normal People, Aftersun) on ollut yksi viime vuosien ilahduttavimpia uusia nousijoita näyttelijärintamalla. Hänen energinen Harrynsa toimii Adamille tervehdyttävänä vastavoimana. Ulkokuori voi kuitenkin peittää alleen syvästi rikki olevan sielun.

Claire Foy (The Crown, Women Talking) ja Jamie Bell (Billy Elliot, Snowpiercer) astuvat 30 vuotta aiemmin kuolleiden vanhempien rooleihin vaivatta. Heidät nähdään sellaisina kuin Adam heidät muistaa lapsuudestaan, ja he myös puhuvat samaan tapaan kuin 30 vuotta sitten. Tämä nykymaailman ja menneisyyden yhdistelmä toimii elokuvassa loistavien näyttelijöiden ansiosta erinomaisesti. Vaikka Adam on vanhempiensa kanssa käymissään keskusteluissa aikuinen, hän on samalla myös lapsi.

All of Us Strangers / Jamie Bell

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Terapeuttinen elokuva

Haigh rakentelee aiheen ympärille psykologista mysteeriä ja pienimuotoista kummitustarinaa, jonka kautta Adam etsii sisäiselle lapselleen lohdutusta ja uskoa siihen, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on. Käsikirjoitus pitää mystisen tunnelman ja psykologisesti syvällisemmän teeman komeasti tasapainossa, toisiaan tukemassa.

Lapsena koetut traumat ja kelpaamattomuuden tunne seuraavat monilla mukana pitkälle aikuisuuteen. All of Us Strangers onkin tältä osin hyvin terapeuttinen elokuva, jonka mukana myös katsoja voi käsitellä omia, mahdollisesti tukahdutettuja tunteita.

Jos All of Us Strangersista haluaa jotain kritisoida, niin mysteerin mukana tulee tietenkin myös juonenkäänteitä. Loppukäänne tuskin tulee kenellekään suurena yllätyksenä, ja itse jäinkin miettimään, oliko se lopulta kovin tarpeellinen vai mukana pelkän shokkiarvon vuoksi. Se ei nimittäin varsinaisesti tuo tarinaan mitään syvempää.

Loppunotkahduksesta huolimatta All of Us Strangers on upea elokuva, joka jää helposti pyörimään mielen perälle pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen. Kovimpienkin kyynikoiden kannattaa varata mukaansa elokuvateatteriin nenäliinapaketti.

ALL OF US STRANGERS

5/5

”Andrew Scottin tähdittämä, sydäntäriipaisevan koskettava ja samalla toiveikas kummitustarina on universaali kertomus yksinäisyydestä ja hyväksynnän kaipuusta.”

Suosittelemme

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat