Uusimmat

Arvostelu Uutuuselokuva Boss Level on lähes täydellistä toimintaviihdettä – Kierrättää Päiväni murmelina -komediaa hienolla tavalla

13.04.2021 11:50 Helinä Laajalahti

Toimintaohjaajana tunnetun Joe Carnahanin Boss Level käyttää hyväkseen klassikkokomedian Päiväni murmelina ideaa. Frank Grillon esittämä ex-sotilas kuolee aikasilmukassa kerta toisensa jälkeen.


Ensi-ilta (VOD): 12. huhtikuuta 2021
Alkuperäisnimi: Boss Level
Ohjaus: Joe Carnahan
Käsikirjoitus: Chris Borey, Eddie Borey, Joe Carnahan
Pääosissa: Frank Grillo, Mel Gibson, Naomi Watts, Will Sasso, Annabelle Wallis
Pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K16


Kierrätys on päivän sana. Viime viikolla kierrätettiin Freaky Friday -teemaa kauhukomediassa Freaky, nyt vuorossa on Päiväni murmelina -kierrätys.

Murmelipäivän ideaa on käytetty elokuvissa ja tv-sarjoissa ahkerasti läpi genrerajojen vuonna 1993 julkaistun, Bill Murrayn tähdittämän ja Harold Ramisin ohjaaman Groundhog Dayn jälkeen. Niissä aikasilmukkaan syystä tai toisesta jumiutuva hahmo joutuu kertaamaan samaa hetkeä niin kauan, että löytää tilanteen käynnistäneen jipon tai kasvaa tarpeeksi ihmisenä.

Joe Carnahan tunnetaan toimintaelokuvien ohjaajana ja käsikirjoittajana, jonka käsistä ovat lähteneet esimerkiksi elokuvat Narc, Smokin’ Aces, The A-Team ja The Grey. Hän kääntää murmelipäivän idean toimintaelokuvan muottiin hieman samaan tapaan kuin Tom Cruisen tähdittämä, Doug Limanin ohjaama Edge of Tomorrow vuonna 2014.

Boss Level jäi kuitenkin lojumaan julkaisuhelvettiin vuosikausiksi. Elokuva on nimittäin kuvattu jo vuonna 2018, mutta vasta nyt se näkee päivänvalon.

Boss Level Naomi Watts

Boss Level kertoo Frank Grillon esittämästä entisestä sotilaasta, Roysta, joka herää siihen, että hänet yritetään tappaa, sitten hän kuolee päivän aikana, mikä käynnistää tapahtumaketjun uudestaan. Kun pelimäisesti esitettyjä käynnistyskertoja alkaa olla yli sata, machetea sängyn yllä heiluttava tappaja tai ikkunan ulkopuolella pörräävästä helikopterista konekiväärillä tykittävä kaveri eivät ole enää mikään ongelma.

Katsojalle käynnistyskertoja ei onneksi näytetä ensimmäisestä lähtien ja käytetä aikaa turhaan selittelyyn, vaan elokuvan alkaessa Roy on jo hyvinkin tilanteen tasalla. Näyttävä toiminta pääsee käyntiin heti.

Boss Levelissä on taustalla myös jonkinmoinen juonentapainen. Royn ex-vaimo Jemma (Naomi Watts) työskentelee salaperäisessä laboratoriossa Mel Gibsonin esittämän Ventorin alaisuudessa. Edellisen päivän vierailu vaimon työpaikalla on ollut kummallinen, mutta Roylla ei ole paluuta eiliseen, ja tänään Jemma on jo kuollut.

Hengissäsäilymisen ohella Roy kuitenkin päättää selvittää, miksi hän on jumissa aikasilmukassa ja samalla koittaa löytää yhteyden etääntyneeseen poikaansa, jota esittää näyttelijän oma poika, Rio Grillo. Onneksi hän voi elää saman päivän aina uudestaan.

Boss Level Frank Grillo

Carnahan osaa vetää oikeista naruista, sillä Boss Level on toimintaelokuvien ystävälle lähes täydellistä mättöviihdettä – etenkin tänä aikana, jolloin jokainen päivä tuntuu helposti samanlaiselta. Typerästä taustajuonesta viis, vauhdikkaat ja hurtin humoristiset toimintakohtaukset, missä irtopäät lentelevät iloisesti, ovat nautinnollisen tyylikästä katsottavaa niin koreografiansa kuin leikkauksensakin osalta.

Täysin aivoton Boss Level ei kuitenkaan ole, sillä sen toimintakohtaukset on kirjoitettu erinomaisiksi. Ajoittain se lisäksi tuntuu lähes satiirilta, joka kommentoi tappokohtauksillaan vanhan ajan toimintaelokuvia ja naureskelee sille, kuinka samaa ideaa käytetään genren elokuvissa kerta toisensa jälkeen. Elokuvassa kuullaan myös heitto Liam Neesonin suuntaan, kun Roy kommentoi pojalleen itse olevansa vastaavana hahmona oikea, kun taas Neeson on vaan feikki. (Carnahan ohjasi Neesonia elokuvassa The Grey, missä myös Grillo nähtiin sivuosassa, joten käsikirjoituksen heitto on varmastikin tehty hyvässä kaverihengessä.)

Tämän lisäksi hattua pitää nostaa Grillolle, joka on ikäisekseen erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Hän on toimintakohtauksissa tyylikkään sulava ja kantaa pääroolin tällä kertaa yllättävänkin hyvin harteillaan.

Keskeisissä sivurooleissa nähdään myös Ken Jeong ja harmillisen alikäytetyksi jätetty Michelle Yeoh sekä Selina Lo, Annabelle Wallis, Will Sasso, Sheaun McKinney ja Meadow Williams.

Boss Level on nyt ostettavissa nettivuokraamoista ja vuokralle se tulee 3. toukokuuta.

BOSS LEVEL

3
”Frank Grillo ammutaan, räjäytetään, seivästetään ja hänen kaulansa katkaistaan kerta toisensa jälkeen Joe Carnahanin ohjastamana. Boss Level on nautinnollisen aivotonta mutta silti tarpeeksi fiksua mättöä toimintaelokuvien ystäville.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat