Uusimmat

Arvostelu: Clint Eastwoodin ohjaama Richard Jewell -elokuva on teknisesti loistava, mutta käyttää kerronnassaan kyseenalaisia keinoja

20.02.2020 19:55 Aki Lehti

Atlantan vuoden 1996 pommi-iskusta ja siitä epäillystä Richard Jewellistä kertova elokuva liikkuu harmaalla alueella.


Ensi-ilta: 21.02.2020
Alkuperäisnimi: Richard Jewell
Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Billy Ray
Pääosissa: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Brandon Stanley, Kathy Bates, Jon Hamm & Olivia Wilde
Pituus: 131 minuuttia
Ikäraja: K12


89-vuotias Clint Eastwood tekee edelleen elokuvia melko hurjalla tahdilla. Harmi vain että edellisestä todella hyvästä Eastwood-leffasta alkaa olla jo aikaa. Vuoden 2016 Sully oli takuuvarmaa laatua, mutta edellinen The Mule -elokuva harmittavan väsynyt.

Myös Richard Jewell on teknisesti taitava ja näppärästi näytelty elokuva, jonka suurin vika löytyy sen käsikirjoituksesta, joka vetää mutkia suoriksi ja vääristelee totuutta. Billy Rayn rustaama kässäri perustuu Marie Brennerin Vanity Fairissa vuonna 1997 julkaistuun pitkään American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell -artikkeliin, jossa oikea Richard Jewell kertoi tarinansa.

Turvamiehenä vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa toiminut Jewell löysi tapahtumaan liittyvän konsertin aikana pommin. Se räjähti, mutta Jewellin toiminnan ansiosta vain yksi ihminen kuoli. Media teki hänestä heti sankarin, mutta vain muutamaa päivää myöhemmin FBI:n kerrottiin pitävän häntä epäiltynä. Ensimmäisenä asiasta kirjoitti The Atlanta Journal-Constitution -lehden toimittaja Kathy Scruggs.

Paul Walter Hauserin hienosti elokuvassa esittämää Richard Jewelliä ei koskaan pidätetty, mutta media lynkkasi hänet julkisesti kaivamalla esiin kaiken mahdollisen miehen menneisyydestä. Eihän kaikista aiemmista työpaikoistaan potkut saanut, äitinsä (Kathy Bates) kanssa saman katon asuva aikuinen mies voinut olla kuin syyllinen. FBI:n mukaan hän halusi olla sankari pelastamalla viattomat ihmiset omalta pommiltaan.

Eastwoodin elokuvan toimittaja Scruggs on järkyttävän huonosti kirjoitettu hahmo, jota esittävä Olivia Wilde on aivan hukassa. Hänet kuvataan täysin häikäilemättömänä paskiaisena, joka harrastaa seksiä kuvitteellisen FBI-agentti Tom Shaw’n (Jon Hamm) kanssa saadakseen tietoa heidän epäilyistään ja Jewelliin kohdistuvista tutkimuksista. Leffa antaa ymmärtää tämän olleen Scruggsin normaali toimintatapa, joka ei edesmenneen toimittajan ystävien ja kollegoiden mukaan ole totta.

Suosittelen lukemaan aiheesta esimerkiksi tämän AJC:n pitkän artikkelin.

Scruggs tosiaan toi julki Atlanta Journal-Constitution -lehden kollegoidensa kanssa FBI:n epäilyt, mutta Eastwoodin elokuva tekee hänestä toisen pääpahiksen. Leffan mielestä vain yksi toimittaja on vastuussa koko mediasirkuksesta ja Jewellin julkisesta tuomitsemisesta, vaikka hän teki vain työtään.

Richard Jewell -elokuva vaikuttaa muuten rehelliseltä kertomukselta, joka näyttää ettei sen päähenkilö ollut vailla vikoja. Hän haluaa olla tärkeä henkilö, kuten esimerkiksi tapausta tutkivat agentit. Jewell avustaa heitä ja kaivaa itsensä samalla yhä syvemmälle kuoppaan, ennen kuin hänen vanha pomonsa Watson Bryant (Sam Rockwell) ryhtyy hänen asianajajakseen.

Elokuvan mainoslause lupaa sen kertovan totuuden, mutta tehdessään toimittaja Scruggista pahiksen se syyllistyy itse samaan kuin media Jewellin kohdalla. Miksi Eastwood ja käsikirjoittaja Ray leimaavat jo edesmenneen naistoimittajan syyttä jää epäselväksi, sillä leffa toimisi aivan hyvin ilmankin. Kaiken lisäksi seksin avulla tietoa lähteiltään saava naistoimittaja on hävettävän kulunut klisee. Leffa saa katsojan syystäkin vihaiseksi medialle, mutta ehkäpä Scruggs on kirjoitettu tällä tavoin, että kaiken raivon voi kohdistaa häneen.

Richard Jewell -elokuva kertoo totuuden saman nimisestä miehestä, mutta vääristelee muita faktoja mielensä mukaan ja aivan turhaan narratiiviin sopivaksi. Se on todella sääli, sillä muilta osin Richard Jewell on oikein viihdyttävä ja taidolla tehty elokuva, jossa varsinkin pääosanesittäjä Hauer loistaa.

C More -suoratoistopalvelussa alkaa 3. maaliskuuta samasta aiheesta kertova 10-osainen Manhunt: Deadly Games -sarja, joka keskittyy myös oikeaan syylliseen Eric Rudolphiin, joka oli vastuussa useammasta pommi-iskusta. Eastwoodin elokuvan unohtaa myös hänet, mainiten miehen nimeltä vain kerran sivulauseessa.

RICHARD JEWELL

”Richard Jewell on toimivaa draamaviihdettä, kunhan ei usko sen mainoslauseisiin totuudesta.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat