Uusimmat

Arvostelu Ahsoka ei haasta katsojaa, mutta koukuttaa kyllä Star Wars Rebelsin fanit

Kuva: © 2023 Lucasfilm Ltd. & TM

22.08.2023 19:01 Helinä Laajalahti

Star Wars –sarja Ahsoka tuo animaatioista tutun hahmon näyteltyyn muotoon Rosario Dawsonin avulla. Tarinallisesti Dave Filonin luoma sarja jatkaa Star Wars Rebelsin viitoittamalla tiellä.

Ahsoka Tano tuli Star Wars -yleisöä vastaan ensimmäisen kerran vuonna 2008 julkaistussa The Clone Wars -animaatioelokuvassa. Sen jälkeen Anakin Skywalkerin padawanin kasvutarinaa on seurattu Star Wars -animaatiosarjoissa, ja näyteltyyn muotoon hahmon väänsi lopulta The Mandalorian -sarja esittelemällä Rosario Dawsonin esittämän Ahsokan toisella kaudellaan.

Dawson piipahti myös The Book of Boba Fett -sarjassa, mutta Ahsokassa tämä niin monen Star Wars -fanin rakastama jediritari pääsee vihdoin oman tarinansa pääosaan.

Ahsoka-sarjan on luonut uransa Lucasfilmillä Star Warsin parissa tehnyt Dave Filoni, jonka “lapsi” Ahsoka Tano alun perinkin on. The Mandalorianin tapaan Ahsoka sijoittuu Jedin paluun jälkeiseen aikaan, jolloin Imperiumi on kukistettu ja tasavalta pitää galaksissa yllä liitoksistaan natisevaa rauhaa.

Star Wars Ahsoka, season 1 / Rosario Dawson

Kuva: © 2023 Lucasfilm Ltd. & TM

Liikkuu huhuja, että suuramiraali Thrawn (hahmolle jo Star Wars Rebels -animaatiossa äänensä antanut Lars Mikkelsen) on edelleen voimissaan jossain kaukana. Thrawnin piilopaikan haluavat saada selville niin Imperiumin kannattajat kuin vastustajatkin.

Ahsoka jatkaa Star Wars Rebels -animaatiosarjan hahmojen tarinaa muutama vuosi myöhemmin ja sarjassa nähdään useita animaatiosarjasta tuttuja, nyt näyteltyyn muotoon käännettyjä hahmoja.

Kenraali Hera Syndullan (Mary Elizabeth Winstead) innostamana jediritari Ahsoka Tano (Dawson) etsii salaperäistä karttaa, joka kerrotaan paljastavan Thrawnin piilopaikan. Samaa karttaa etsii myös Ray Stevensonin esittämä Baylan Skoll kumppaneineen. Apua Ahsoka päätyy pyytämään entiseltä oppilaaltaan Sabine Wreniltä (Natasha Liu Bordizzo).

Saimme kahdeksanosaisesta sarjasta ennakkoon katsottavaksi kaksi ensimmäistä jaksoa, joten varsinaisessa tarinassa ei kunnolla päästä vielä vauhtiin, mutta näyttävää jedeilyä tarjolle asetellaan kyllä. Ykkösjakso on vajaan tunnin mittainen, mutta jo toinen jakso lyhenee reiluun puoleen tuntiin.

Ahsoka on Star Warsin historiassa ensimmäinen varsinainen kerta, kun animaatioissa alkanut tarina siirretään suoraan jatkumaan näytellyssä muodossa. On samoja hahmoja, samoja lokaatioita – mutta piirrosjälki on vaihdettu oikeisiin näyttelijöihin ja taidokkaaseen, elokuvien tasoiseen CGI:hin. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä otetaan vastaan Star Wars -fanien keskuudessa.

Star Wars Ahsoka, season 1 / Mary Elizabeth Winstead

Kuva: © 2023 Lucasfilm Ltd. & TM

Ahsoka-sarjasta saa eniten irti, mikäli hahmojen seikkailut Star Wars -animaatiosarjoissa ovat tuttuja. Etenkin juuri Rebels tarjoaa parhaan taustan Ahsokan tarinalle, sillä uutuussarja tavallaan jatkaa suoraan niistä lähtökohdista, mihin tuossa animaatiossa aikoinaan jäätiin.

Sarja onneksi selittää taustoja, joten mukaan on mahdollista hypätä myös puoliummikkona. Jonkinlainen käsitys aiempien tapahtumien kulusta pohjalla on kuitenkin pakko olla – sarja on selkeästi osa suurempaa kokonaisuutta.

Ahsoka on lähes täysin Star Wars -faneille tehty sarja (mutta Disneyn onneksi heitä on paljon), sillä on vaikea nähdä kenenkään hyppäävän Ahsokan myötä Star Wars -kelkkaan ensimmäistä kertaa. Toisaalta sarja saattaa innostaa tutustumaan myös sen taustalla oleviin animaatiosarjoihin, mikäli ne eivät aiemmin ole tuttuja.

Sarjassa on mukana klassinen Star Wars -pahis, suuramiraali Thrawn (jota tosin ei vielä ensimmäisten jaksojen aikana nähdä, hänestä vain puhutaan). On myönnettävä, että Timothy Zahnin 1990-luvulla kirjoittaman Thrawn-trilogian aikaiselle, vanhan koulukunnan Star Wars -seuraajalle nykyisen kaanonin tarinalinjojen seuraamisessa on ollut hieman haasteita. Zahnin Jedin paluun jälkeiseen aikaan sijoittuvia, Skywalkereiden seikkailuista kertovia kirjojahan ei enää pidetä viralliseen Star Wars -kaanoniin kuuluvina, ja nykyisessä kaanonissa Thrawn on nähty jo Star Wars Rebels -sarjassa, joka sijoittuu aikaan juuri ennen Uusi toivo -elokuvaa. Hahmosta puhuttaessa omat ajatukset kuitenkin helposti karkaavat noihin Zahnin kirjoihin. Saa nähdä onko niistä kaivettu jotain mukaan myös Ahsokaan.

Star Wars Ahsoka, season 1 / Ray Stevenson

Kuva: © 2023 Lucasfilm Ltd. & TM

The Mandalorian tarjosi aikoinaan viehkeän uudenlaisen, länkkärimäisen lähestymistavan Star Wars -maailmaan, mutta Ahsoka palaa George Lucasin luoman maailman juurille jedihommeleihin. Toisaalta Ahsokan ja kumppaneiden seikkailun seuraaminen tässä muodossa on tervetullut lisä, toisalta sarjan alku tuntuu vähän liiankin tutulta ja turvalliselta, valmiiksi pureskellulta pullamössöltä. Meillä on jedit ja valomiekat sekä heidän keskinäiset ristiriitansa, salaperäiset pahikset, hassut droidit ja söpöt avaruusotukset. Mutta mitä niillä tehdään? Ihan samaa kuin aina ennenkin.

Ahsoka on alkujaksoissaan kuin Star Wars Rebels oikeilla näyttelijöillä, ja se mikä animaatiossa toimii, ei välttämättä aina toimi oikeilla näyttelijöillä esitettynä. Silti entisten animaatiohahmojen seuraamisessa näytellyssä muodossa on jotain kiehtovan koukuttavaa.

Ahsoka Tano on mielenkiintoinen hahmo, jonka siirtämistä näyteltyyn muotoon on odotettu. Vakuuttava Dawson sopiikin rooliinsa erinomaisesti, eikä muissakaan näyttelijöissä ei ole mitään moitittavaa. Toukokuussa menehtyneen Stevensonin näkeminen suorastaan liikuttaa, ja jo Star Wars: The Clone Wars -sarjassa piipahtanutta droidi Huyangia esittävä David Tennant onnistuu jälleen kerran vakuuttamaan pelkässä ääniroolissaankin.

Tunnelmaltaan sarja jatkaa The Mandalorianin viitoittamalla tiellä, ja esimerkiksi Kevin Kinerin musiikissa vilahtelevat tutut teemat. Tarinallisesti sarjan ensimmäiset jaksot eivät kuitenkaan haasta katsojaa lainkaan – tämä on nähty niin usein ennenkin.

Star Wars: Ahsoka alkaa Disney+:ssa 23. elokuuta kahden jakson voimin. Loput kahdeksasta jaksosta julkaistaan viikottain.

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat