Uusimmat

Arvostelu District 9 -tähden roolisuoritus kantaa Unabomberista kertovaa Ted K -elokuvaa

06.05.2022 09:10 Helinä Laajalahti

Tony Stonen ohjaama Ted K kertoo Unabomberina tunnetusta, kirjepommeilla ihmisiä ja yrityksiä piinanneesta terroristista. Draamaelokuvassa häntä esittää District 9 -elokuvastakin tuttu Sharlto Copley.


Ted KEnsi-ilta: 6.5.2022
Alkuperäisnimi: Ted K
Ohjaus: Tony Stone
Käsikirjoitus: Gaddy Davis, John Rosenthal, Tony Stone, pohjautuu Ted Kaczynskin päiväkirjamerkintöihin
Pääosissa: Sharlto Copley
Pituus: 120 minuuttia
Ikäraja: K16


Matematiikan professorina alun perin toiminut Ted Kaczynski tunnetaan paremmin FBI:n antamalla nimellä Unabomber. Vuosina 1978-1995 hän toimi radikaalina aktivistina ja terrorisoi ihmisiä ja yrityksiä lähettämällä näille kirjepommeja. Toimintansa aikana hänen lähettämiinsä pommeihin kuoli kolme ja vammautui 23 ihmistä.

Tony Stonen ohjaama Ted K pohjautuu Kaczynskin jälkeensä jättämiin kirjoituksiin ja Washington Postin vuonna 1995 julkaisemaan manifestiin, jonka avulla hänet onnistuttiin tunnistamaan ja pidättämään. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävää Kaczynskia pidetään edelleen vangittuna.

Ted K on draamaelokuva, jossa on kuitenkin erittäin vahva dokumentaarinen tuntu. Elokuva tutkiskelee hahmoaan kuin villieläintä luontodokumentissa, eikä anna hahmonsa tarinalla sen suurempaa opetusta.

Ted K

Pääosaa elokuvassa esittää Sharlto Copley (District 9, Hardcore Henry), joka kannattelee koko elokuvaa käytännöllisesti katsoen yksin. Copleyn Kaczynski on jo jättänyt lahjakkaan matemaatikon uransa taakseen ja muuttanut yksin pikkuruiseen mökkiin keskelle metsää Montanassa. Hänen mökissään ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä, ja silloin tällöin hän pyöräilee läheiseen kylään soittamaan äidilleen ja veljelleen puhelinkioskista.

Kaczynski halveksii nyky-yhteiskuntaa ja sitä ylläpitävää teknologiaa, ja haluaa asua tästä kaikesta mahdollisimman kaukana. Hän elää luonnon äänimaailman keskellä ja häiriintyy jo ylilentävän lentokoneenkin äänestä. Kun alueella alkaa pörrätä talvisin moottorikelkkoja ja kesäisin moottoripyöriä, alkaa radikalisoituminen nostaa päätään.

Mies alkaa ensin tehdä pientä ilkivaltaa häiritsijöitään kohtaan ja lopulta kyhätä omatekoisia pommeja.

Kun alueelle tulevat metsäkoneet, ryhtyy hän todelliseen toimeen.

Ted K / Sharlto Copley
Ted K ei varsinaisesti pohdi sitä, tekikö Kaczynski oikein vai väärin. Elokuva antaa kuitenkin hyvän käsityksen siitä, miksi hän teki niin kuin teki. Tätä kuvastava äänimaiseman hyväksikäyttö elokuvan alussa on upeaa. Etenkin kaltaiseni teknologian äänien vuoksi itsekin hampaitaan kiristelevä ihminen tuntee helposti sympatiaa miestä kohtaan, joka mieluummin eläisi luonnon rauhassa erakkona kuin kuuntelisi ympärillä pörrääviä moottoreita.

Elokuvan Kaczynski ei kuitenkaan ole millään tavalla mukava tai miellyttävä ihminen. Hän on henkisesti häiriintynyt, sukulaisilleen pienestäkin äyskivä lapsimies, joka tuskailee jäätyään vaille vastakkaisen sukupuolen huomiota.

Copley tekee uskottavaa työtä terroristiksi muuttuvana erakkona roolissa, jota on välillä vaikea katsoa sen muuttuessa hulluudessaan lähes koomiseksi. Erityisen vaikuttavaksi elokuvan tekee se, että se pohjautuu miehen omiin teksteihin, joita kuullaan elokuvan ääniraidalla Copleyn toistamana. Kaczynski jätti jälkeensä mittavan läjän, 25 000 sivua kirjoituksia.

Ted K esittää päähahmonsa sosiaalisena hylkiönä ja naisvihaajana, mutta ei suoranaisesti alleviivaa sitä, että Kaczynski oli rikollinen pahantekijä. Tämä mainitaan sivulauseessa. Se enemmänkin suhtautuu hahmoonsa lähes lempeän ymmärtävästi.

Stonen elokuva ei ole perinteinen henkilökuva kuuluisasta terroristista, vaan äänimaailmansa, musiikkinsa ja luontokuvauksensa myötä lähes tunnelmallinen, mutta myös raskassoutuinen kuvaus yksinäisen vainoharhaisuuden muuttumisesta radikaaliksi toiminnaksi.

TED K

3,5/5

”Ted K on äänimaailmaltaan vaikuttava draamaelokuva Unabomberina tunnetusta, radikalisoituvasta erakosta, jota Sharlto Copley tulkitsee häiriinnyttävällä tarkkanäköisyydellä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat