Uusimmat

Arvostelu Echo tuskin Marvelia pelastaa – K16-sarjan alku haparoi monella tavalla

Kuva: © MARVEL

10.01.2024 10:01 Helinä Laajalahti

Aikuisemmille katsojille suunnattu Marvel-sarja Echo jatkaa Hawkeye-sarjassa tavatun Maya Lopezin tarinaa viiden jakson verran. 

Marvel Spotlight -brändin alla julkaistava Echo on aikuisempaan makuun suunnattu Marvel-sarja, joka on saanut ikärajakseen K16. Siinä on samaa rosoisuutta kuin alun perin Netflixin julkaisemassa Daredevil-sarjassa, jonka henkiseltä perilliseltä Echo hieman tuntuukin. Etenkin, kun tarinassa mukana keskeisimpänä pahiksena on Vincent D’Onofrion esittämä Wilson Fisk eli rikollispomo Kingpin, joka myös Daredevilin päävihollisena tunnetaan.

Echon keskiössä nähdään Alaqua Coxin (ei sukua Daredeviliä esittävälle Charlie Coxille) esittämä Maya Lopez, joka esiteltiin jo Hawkeye-sarjassa (Hawkeye kannattaakin vilkaista pohjille ennen Echon katsomista). Hawkeyessa Maya oli Kingpinin alaisuudessa toimiva pahis, jonka taustatarinaan Echo pureutuu.

Echo avaa Mayan menneisyyttä ja hänen kansansa kulttuuriperintöä, mutta Marvel-kokonaisuuden osalta tarina sijoittuu Hawkeye-sarjan tapahtumien jälkeiseen aikaan.

LUE MYÖS: Uusi Marvel-sarja alkaa Disney+:ssa – Nämä 10 asiaa Echosta on hyvä tietää ennakkoon

Maya Lopez on syntymästä asti kuuro, choctaw-kansaan kuuluva tyttö, joka jo lapsena menettää toisen jalkansa onnettomuudessa. Myös näyttelijä Alaqua Cox on kuuro ja hänen toinen jalkansa on amputoitu. Metallisen tekoraajan tarjoamat mahdollisuudet taistelussa onkin otettu sarjan toimintakohtauksissa komeasti huomioon – etenkin kun ottaa huomioon, ettei kyseessä ole mikään tietokoneella tehty viritelmä.

Echon keskeisin teema on Mayan ja Kingpinin välinen suhde, joka on äärimmäisen petoksen myötä kääntynyt kasvatti-isän ja tyttären suhteesta koston tielle. Omasta suvustaan etääntynyt Maya joutuu tämän vuoksi turvautumaan aitojen verisukulaistensa puoleen, ja kohtaamaan oman kulttuuriperintönsä sekä ihmiset, jotka hän on isänsä kuoleman myötä jättänyt taakseen.

Echo

Kuva: © 2023 MARVEL

Alkuperäiskansa tärkeässä roolissa

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat on vuosikymmenten ajan esitetty populaarikulttuurissa pääasiassa joko verenhimoisina sulkapäinä tai ylväinä villeinä. Viime vuosina suuntaus on ollut realistisempi, mikä on näkynyt muun muassa Disney+:n mainiossa tv-sarjassa Reservation Dogs, Martin Scorsesen ohjaamassa, osage-heimoon kohdistuneista laittomuuksista kertovassa Killers of the Flower Moon -elokuvassa ja vaikkapa viime syksynä Suomenkin elokuvateattereissa piipahtaneessa indie-leffassa War Pony.

Echo nostaa esille nykyisin Oklahoman osavaltiossa vaikuttavan choctaw-heimon, jonka mailla sarjaa on saatu kuvata. Sarjassa yhdistellään Marvel-tarinaan choctaw-legendoja ja -kulttuuria. Idea sinänsä on tervetullut, mutta sen toteutus jää ainakin ensimmäisissä jaksoissa kokonaisuuden kannalta epätasaisen töksähteleväksi.

Choctaw-kulttuuri nostetaan sarjassa niin keskeiseen asemaan, että Echon voisi kuvitella houkuttelevan myös sellaisia katsojia, jotka ovat kiinnostuneita Amerikan alkuperäiskansoista, mutta joita Marvel-tuotannot eivät ole aiemmin puhutelleet.

Alkuperäiskansoihin kuuluvassa näyttelijäkaartissa mukana nähdään muun muassa Tanssii susien kanssa -elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saanut Graham Greene, joka esittää Mayan isoisää, Killers of the Flower Moonissakin nähty Tantoo Cardinal (Mayan isoäiti), Reservation Dogsista tuttu Devery Jacobs (Mayan serkku Bonnie), samaisessa sarjassa vaikuttava Zahn McClarnon (Mayan isä William Lopez) ja Twilight-elokuvissa läpimurtonsa tehnyt Chaske Spencer (Mayan setä Henry).

Valkonaamoista keskeisin on tietenkin Vincent D’Onofrion esittämä Kingpin. Myös Charlie Coxin Daredevil piipahtaa mukana, mutta ainakaan vielä ennakkoon näytetyissä kolmessa jaksossa hänen roolinsa ei ole kovinkaan keskeinen.

Echo

Kuva: © 2023 MARVEL

Viittomakieli vaatii kuulevalta katsojalta totuttelua

Alaqua Coxin ja Maya Lopezin kuurouden vuoksi suuri osa Echon kommunikoinnista käydään viittomilla. Kuulevalle katsojalle tästä aiheutuu haasteita, koska tapahtumia joutuu kaiken aikaa seuraamaan näköaistin ja tekstityksen voimin, ja kuuloaisti pitää jättää suurelta osin sivuosaan.

Ainakin itse huomasin sarjan alussa nojaavani valtavasti kuultuun informaatioon ja tästä pois opettelu vaati aikansa.

Kuultuun puheeseen tottuneelle katsojalle on nimittäin hieman vaikea päästä kunnolla sisälle tarinaan, joka tuntuu etenevän kuin töksähdellen. Lisäksi Mayan kanssa puhuvat hahmot viittovat ja yleensä puhuvat samalla ääneen, mutta valtavan hiiitaaasti – tämä mahdollisesti johtuu siitä, että näille näyttelijöille viittomakieli itsessään on uutta ja roolia varten opeteltua. Toteutuksen olisi voinut tehdä sujuvammaksi se, että ääneen puhuttu dialogi olisi lausuttu normaalilla nopeudella.

Mayan kasvojen elekieli on puolestaan hyvin vähäistä, minkä takia hahmo tuntuu paikoin puisevavalta. Ehkä tämä on vain tottumiskysymys, koska ääneen puhuvan näyttelijän kasvoilla on tyypillisesti enemmän liikettä kuin pelkillä viittomilla kommunikoivan näyttelijän.

Echo

Kuva: © 2023 MARVEL

Perinteistä Marvel-tuotantoa verisempää toimintaa

Echon toimintakohtaukset ovat perinteistä Marvel-tuotantoa rosoisempia, verisempiä ja väkivaltaisempia, mutta ainakaan ensimmäisten jaksojen aikana ei vielä ehdi näkyä tajuntaa räjäyttävän upeita kohtauksia. Alkujaksojen aikana tapahtumat keskittyvät enemmän tarinan ja sen hahmojen läpikäymiseen kuin toimintaan.

Hattua on kuitenkin nostettava Alaqua Coxille, joka on haastatteluissa kertonut itse tehneensä stunteista suuren osan. Jalkaproteesinsa kanssa taistelukohtauksissa hyppivä ja potkiva näyttelijä on kunnioitettavan taitava ja sankarihahmona uskottava.

Echo on tv-sarja mutta tuntuu kuitenkin luodulta elokuvan muottiin, kuin pitkä elokuva olisi pätkitty pienemmiksi palasiksi, minkä vuoksi sen arvosteleminen tv-sarjana pelkästään ensimmäisten jaksojen pohjalta tuntuu mahdottomalta. Vasta kokonaisuuden jälkeen voi kunnolla sanoa, lunastaako sarja sille asetetut odotukset “Marvelin pelastajana” vai jääkö se pelkästään hyväksi yritykseksi.

Onneksi sarja julkaistaan kerralla kokonaisuudessaan, jolloin sen voi katsoa putkeen kuin hieman pidemmän elokuvan. Viimeisten jaksojen näkemistä jääkin odottamaan pelonsekaisella mielenkiinnolla – vaa’an kieli voi nimittäin kääntyä kumpaan suuntaan tahansa – joko luvassa on jotain järisyttävän upeaa tai vastaavasti totaalinen pannukakku. Ensimmäisissä jaksoissa on nimittäin aineksia molempiin suuntiin.

Saimme Echon viidestä jaksosta katsottavaksi ennakkoon kolme. Kaikki viisi jaksoa julkaistaan Disney+:ssa 10. tammikuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat