Arvostelu: HBO Nordicin ensimmäinen suomalaistuotanto on oivaltavista lyhytelokuvista koostuva koronasarja Eristyksissä

19.07.2020 10:04 | Helinä Laajalahti

Seitsemän palkitun suomalaisohjaajan lyhytelokuvista HBO Nordicille koostettu Eristyksissä kuvaa pandemia-ajan sosiaalista eristäytymistä monen eri tyylilajin ja laatunäyttelijän voimin.

HBO Nordicin Eristyksissä on osa eurooppalaista pandemia-ajan kuvausten sarjaa, johon kuuluvat muun muassa espanjalainen En casa ja puolalainen W Domu. HBO:n ensimmäinen suomalaistuotanto koostuu seitsemästä alle 20-minuuttisesta ja tyylilajiltaan moninaisesta lyhytelokuvasta, jotka kuvaavat korona-ajan poikkeustilanteen aiheuttaman sosiaalisen eristäytymisen vaikutuksia erilaisissa elämäntilanteissa oleviin ihmisiin.

Antologiasarja on kuvattu kevään 2020 aikana ja sen tuotanto on toteutettu alle kymmenen henkilön kuvausryhmillä ja kevyellä kalustolla. Tekijäkaartissa on palkittuja suomalaisohjaajia sekä nimekkäitä ja myös hieman tuntemattomampia näyttelijöitä, joiden myötä sarja tarjoaa kiinnostavan kattauksen tarinoita hämmentävän eristäytymiskevään ajalta.

Lyhytelokuvasarja alkaa AJ Annilan ohjaamalla, kauhuelokuvan ja trillerin tunnelmia lähentelevällä teoksella, jonka pääosassa nähdään Emmi Paavilainen. Alli Haapasalon ohjaama osio on puolestaan draamakomedia keski-ikäisestä, lapsettomasta sinkkunaisesta koronakriisin keskellä. Sen pääosaa esittää Minttu Mustakallio.

Teemu Nikin ohjaamassa ja Marc Gassotin tähdittämässä tarinassa nähdään puolestaan surrealistisia piirteitä saava avioero koronan aikana. Mikko Kuparisen ohjaamassa osassa pohditaan perhe-elämän haasteita, jotka kulminoituvat koronan aikaiseen dinneriin Skypessä.

Aleksi Salmenperän ohjaamassa osiossa nähdään Tommi Korpela metsäretkellä kahden teini-ikäisen lapsen isänä, kun äiti on joutunut koronan vuoksi sairaalaan. Marja Pyykön ohjaama osio puolestaan pohtii yksinäisyyden eri muotoja.

Viimeinen osa on nimeltään Maailman ihanin nauru. Mika Kurvisen ohjauksessa nähdään Samuli Edelmann töittensä vuoksi stressaantuneena isänä ja Mimosa Willamo tähän yhteyttä luovana tyttärenä.

Vuoden 2020 koronapandemia on ollut hämmentävää aikaa ja tämän hämmennyksen Eristyksissä tavoittaa erittäin oivaltavalla tavalla. Lyhytelokuvissa käsitellään useita niistä asioista, jotka eristyksissä elävät ihmiset joutuivat kohtaamaan jokapäiväisessä elämässään arjen mullistuttua monella täysin.

Lyhytelokuvien erilaiset tyylilajit tekevät kokonaisuudesta mielenkiintoisen moninaisen jokaisen tarinan hahmon kokiessa tilanteen omalla tavallaan. Suomalaiseen tapaan mukana on mustaa huumoria ja tragikoomisia kärjistyksiä, mutta samalla tarinat sukeltavat ajoittain yllättävänkin syvälle erikoisen tilanteen eteen joutuneen ihmisen psyykeen.

Pelko, yksinäisyys ja kaipuu yhteisöllisyydestä eristäytymisen aikana nousevat erityisesti pinnalle. Tarinoissa sivutaan kuitenkin myös muita erityistilanteen ihmisluonnossa esille nostamia, muussa tilanteessa helposti syrjään painettavia teemoja esimerkiksi itsekkyydestä, toisten auttamisesta ja toisaalta myös luonnon parantavasta voimasta.

Poikkeustilanteesta kertova Eristyksissä on ajankohtaisuudessaan tuore ja monipuolisuudessaan yksi vuoden kiehtovimpia suomalaistuotantoja.

Eristyksissä alkaa HBO Nordicilla 19. heinäkuuta. Seitsenosaisen sarjan uusi jakso julkaistaan päivittäin viikon ajan.