Uusimmat

Arvostelu: HBO Nordicin hyytävä sarjamurhaajadokumentti I’ll Be Gone in the Dark on jopa jännittävämpi kuin monet trillerit

28.06.2020 10:00 Helinä Laajalahti

Vuosikymmeniä kiinnijäämistä vältelleen sarjamurhaajan selvittelystä kertova HBO Nordicin dokumenttisarja on jännittävämpi kuin moni trilleri.

HBO Nordicin I’ll Be Gone In The Dark on dokumenttisarja sarjamurhaajasta, murhatutkimuksesta, harrastajatutkijoista ja yhdestä naisesta, joka antoi tuolle tutkimukselle koko elämänsä. Sarja pohjautuu toimittaja Michelle McNamaran tutkimuksiin ja niistä vuonna 2018 julkaistuun, samannimiseen true crime -kirjaan, joka on Suomessa julkaistu nimellä ”Katoan yön pimeyteen”.

Kaliforniassa 1970- ja -80-luvuilla kylvi pelkoa ensin sarjaraiskaaja, joka tunnettiin nimellä East Area Rapist. Hän murtautui pienen alueen sisällä perheiden koteihin ja raiskasi yli 50 naista. Raiskaajaa ei koskaan saatu kiinni ja myöhemmin hän vaihtoi aluetta ja alkoi raiskaamisen lisäksi myös murhata uhrinsa raa’asti.

Hänen nimiinsä lasketaan 12 murhaa, mutta häntä ei tuolloin saatu kiinni edes murhista.

Toimittaja Michelle McNamara kiinnostui näistä tapauksista ja alkoi kirjoittaa niistä omaan true crime -blogiinsa, missä hän nimesi raiskaaja-murhaajan Golden State Killeriksi (Kalifornian lempinimen mukaan). Hänen tutkimuksensa nosti poliisin keskuudessa “kylmänä tapauksena” pidetyn rikollisen jälleen myös etsivien tutkaan, ja noita vuosikymmenten takaisia rikoksia alettiin tutkia uudelleen nykyaikaisilla, kehittyneillä tekniikoilla.

McNamaralle synkästä tutkimuksesta tuli koko elämä, joka usein ajoi hänen perheensä ohi ja aiheutti lopulta mielenterveysongelmia. Dokumentissa McNamaran hahmo nostetaan keskeiseen asemaan, koska hänen omistautumisensa tehtävälleen ajoi hänet lopulta ennenaikaiseen kuolemaan vuonna 2016 ja hänen kirjansa Golden State Killeristä jäi kesken.

McNamaran aviomies, koomikkona tunnettu Patton Oswalt, halusi kunnioittaa hänen työtään ja avusti kirjan julkaisussa vaimonsa kuoleman jälkeen.

HBO:n dokumentti tarjoaa kirjaa kattavamman ja helpommin lähestyttävän katsauksen McNamaran kunnioitettavaan työhön ja toisaalta myös siihen, millaista salapoliisityötä monet tavalliset kansalaiset tekevät. Dokumentti on moneen otteeseen synkempi ja jännittävämpi kuin perinteinen trilleri, kun tutkijat selvittelevät johtolankoja ja rakentavat palapeliä sarjamurhaajasta valmiiksi.

Nämä erittäin raa’at tapaukset kun ovat tapahtuneet oikeasti.

Dokumentin on ohjannut Emmy-palkittu Liz Garbus, joka antaa tilaa McNamaran henkilölle ja itse tutkimuksesta kerätylle, ajoittain hyvinkin graafiselle arkistomateriaalille, mutta antaa äänen myös raiskauksista vuosikymmeniä sitten selvinneille uhreille. Kuudesta jaksosta rakentuu monipuolinen, kattava ja myös hyvin inhimillinen kokonaisuus, joka katsastaa sarjamurhaajatutkimukseen monelta kantilta – McNamaran vaikuttavien sanojen siivittämänä.

DNA-tutkimuksen kehityttyä ja tutkimusten avauduttua uudestaan 72-vuotias Golden State Killer saatiin lopulta vangittua. Sarjan viimeisessa jaksossa puidaan hänen henkilöllisyyttään ja etsitään vastauksia piinaavaan kysymykseen: “miksi?”.

I’ll Be Gone In the Dark alkaa HBO Nordicilla 29. kesäkuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat