Uusimmat

Arvostelu: Ihmeperhe 2 on hyvää Pixar-viihdettä, mutta ei nouse vuoden 2004 elokuvan tasolle

28.08.2018 08:00 Tatu Junni

Pixarin supersankarit ovat palanneet! Ihmeperhe 2 on muodostunut jo jättihitiksi maailmalla, ja perjantaina 31. elokuuta elokuva päästään katsomaan myös Suomessa.


Ensi-ilta: 31.8.2018 / Alkuperäisnimi: The Incredibles 2 / Ohjaus ja käsikirjoitus: Brad Bird / Pääosissa: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner & Samuel L. Jackson / Pituus: 2 tuntia 5 minuuttia / Ikäraja: K7


Kun ensimmäinen The Incredibles eli Ihmeperhe ilmestyi vuonna 2004, olivat modernit supersankarielokuvat vasta leikki-iässä. Myöskään erikoistehosteet eivät olleet vielä kehittyneet nykyiselle tasolleen. Niinpä Ihmeperhe pystyi pesemään X-Menillä (2000) ja Spider-Manilla (2002) lattiaa, ja tarjoamaan vasta läpimurtonsa tehneen digianimaation turvin ennennäkemättömän hienoja toimintakohtauksia, jotka olivat kuin suoraan sarjakuvista lainattuja. Siinä sivussa Pixar uskalsi käsitellä Ihmeperheessä yllättävän vakavia teemoja, kuten keski-iän kriisiä, ja iskipä elokuva silmää jopa Alan Mooren sarjakuvaklassikko Watchmenille.

Keitos oli koko perheen elokuvalle yllättävä, mutta yleisö piti näkemästään.

Ihmeperhe keräsi valtavasti kehuja ja maailmanlaajuisesti peräti 633 miljoonan dollarin lipunmyynnin. Tällä tuloksella se oli julkaisuvuotensa neljänneksi menestynein elokuva, edellään vain Spider-Man 2, Harry Potter ja Azkabanin vanki ja Shrek 2. Jatko-osaa ei kuitenkaan lähdetty tekemään heti. Sitä ennen ohjaaja-käsikirjoittaja Brad Bird ehti tehtailla lisää hittejä Pixarille ja myös kokeilla siipiään näytelmäelokuvien puolella (Mission: Impossible – Ghost Protocol, Tomorrowland). Samalla supersankarielokuvat nousivat ennennäkemättömään kukoistukseen The Avengersin (2012) myötä.

Kesäkuussa Yhdysvaltain ensi-iltansa saanut Ihmeperhe 2 saapui siis aivan erilaisille markkinoille kuin edeltäjänsä. Tämä ei kuitenkaan ole elokuvan suosiota jarruttanut, päinvastoin. Ihmeperhe 2 ylitti miljardin dollarin lipunmyynnin jo elokuun alussa.

Ihmeperhe 2 alkaa suoraan siitä, mihin edellinen elokuva jäi. Underminerin hyökkäys käynnistää uuden tapahtumaketjun, jonka myötä Ihmeperhe joutuu hankalaan tilanteeseen: viimeisetkin tukijoukot katoavat ja supertiimi päätyy kodittomina motellimajoitukseen. Yllättävä hyväntekijä tarjoaa kuitenkin pakoreitin kurjasta tilanteesta, kun perheen äiti Elli Vaara värvätään tosi-tv-tähdeksi. Esittämällä sympaattisen Ellin seikkailuja televisiosta koko kansalle, pyritään suuren yleisön suosio voittamaan taas supersankarien puolelle.

Suunnitelma tuntuukin toimivan, ja kaikki vaikuttaa taas hyvältä Ihmeperheen elämässä. Kenties – liiankin hyvältä?

Kun Elli on suorittamassa sankaritekoja maailmalla, jää Ilu-iskän tehtäväksi pyörittää kotia ja paimentaa perheen kolmea lasta. Aivan kuin tässä ei olisi kyllin haastetta, alkavat Jaska-vauvan supervoimat voimistua äidin palattua työelämään. Ihmeperhe viettää valtaosan jatko-osan ajasta erillään toisistaan, mikä on tavallaan toisinto ensimmäisestä elokuvasta – tällä kertaa tarina vaan keskittyy isän sijasta äitiin. Muutenkin Ihmeperhe 2 kärsii hieman liikaa tutun toistosta ja suoranaisesta ennalta-arvattavuudesta. Elokuvan tarinassa esitellään liuta uusia supersankareita, ja tietenkin eri sankarit kääntyvät taisteluun keskenään. Tämä on genren peruskauraa, jolta Ihmeperheen olisi voinut suosiolla säästää. Erityisen suurta vaikutusta ei tee myöskään uusi superkonna, joka jää auttamattomasti jälkeen paljon paremmin pedatulle Syndroomalle.

Ihmeperhe 2:n vahvuuksia ovat ihailtavan selkeät toimintakohtaukset, hyvä huumori, retro-futuromaailma, toimivat hahmot ja yleinen hyväntuulisuus, joka ulottuu aina Michael Giacchinon soundtrackille asti. Moni katsoja varmasti myös arvostaa tapaa, jolla jatko-osa nostaa naishahmot avainasemaan, tekemättä sitä kuitenkaan mieshahmojen kustannuksella.

Vaikka Ihmeperhe 2:n ikäraja on vain K7, voi elokuva olla herkimmille lapsikatsojille paikoin turhan hurja. Väkivaltaisia ja tummanpuhuvan jännittäviä hetkiä riittää.

Myös Ihmeperhe 2:n edellä esitettävä, Pixarin uusi Bao-lyhytelokuva voi olla joillekin lapsille hurjaa katsottavaa. Domee Shin ohjaaman ”tyhjän pesän kertomuksen” loppu voi hämmentää jopa aikuista, ja vaatii lapsille todennäköisesti hieman selittämistä. Tällaiselle keskustelulle ei ole tietenkään aikaa, kun heti perään alkaa kaksi tuntia kestävä pitkä elokuva. Itsessään kahdeksan minuutin mittainen Bao on kyllä hieno ja koskettava lisä Pixarin jo mittavalle lyhytelokuvien listalle.

Ihmeperhe 2 saapuu Suomessa levitykseen sekä suomen- että englanninkielisillä äänillä.

IHMEPERHE 2

”Ihmeperheen paluu on iloinen asia, mutta ensimmäinen elokuva vetää silti pidemmän korren”.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat