Uusimmat

Arvostelu: Tätä leffaa ei edes Dwayne Johnson pelasta – Jumanji: The Next Level kompastuu jatko-osien sudenkuoppaan

04.12.2019 10:01 Helinä Laajalahti

Nopealla aikataululla kasaan pykätty jatko-osa kahden vuoden takaiselle Jumanji-hitille kerää tutun hahmo- ja näyttelijäkaartin yhteen. Soppaan heitetään myös pari pappaa ja uudet pelilokaatiot.


Ensi-ilta: 4.12.2019
Alkuperäisnimi: Jumanji: The Next Level
Ohjaus: Jake Kasdan
Käsikirjoitus: Jake Kasdan, Jeff Pinkner, Scott Rosenberg
Pääosissa: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Awkwafina, Danny DeVito
Pituus: 125 minuuttia
Ikäraja: K12


Kaksi vuotta sitten julkaistu Jumanji: Welcome to the Jungle oli riemastuttava yllätys. Täysin ilman ennakko-odotuksia valkokankaille pärähtänyt, Jake Kasdanin ohjaama jatko-osa vuoden 1995 seikkailuelokuvalle onnistui hurmaamaan oivaltavalla lämminhenkisyydellään kyynisimmätkin katsojat. Viihde-elokuvan ominaisuudessaan se oli lähes täydellinen piristysruiske pimeään talveen.

Jumanji: Welcome to the Junglesta tuli yllätyshitti, joka tienasi maailmanlaajuisesti lippukassoilla lähes miljardi dollaria. Ei siis ollut mikään ihme, että jatko-osa erinomaisesti omilla jaloillaan seisovalle seikkailulle laitettiin saman tien tulille.

Eikä ole mikään ihme sekään, ettei jatko-osa yllä millään mittarilla edeltäjänsä tasolle.

Jumanji: The Next Level laventaa jatko-osille tyypilliseen tapaan kaiken edellistä isommaksi: mukana on uusia hahmoja ja tarinallinen maailma laajenee tarjoten visuaalisten efektien suunnittelijoille runsaasti töitä. Samalla käsikirjoitus kuitenkin hajoaa liitoksistaan ja kokonaisuudesta katoaa se hulvaton herttaisuus, mikä teki edellisestä Jumanjista niin viihdyttävän, että sen mielellään katsoi toistamiseenkin.

Sama tiimi on koossa jälleen ohjaajaa myöten.

Spencer (Alex Wolff), Bethany (Madison Iseman), Martha (Morgan Turner) ja Fridge (Ser’Darius Blain) ovat kasvaneet ulos lukiosta ja lähteneet tahoilleen opiskelemaan. Joulu kuitenkin vetää heidät kotikulmille, missä Spencer ei yllättäen saavukaan yhteiseen tapaamiseen.

Paljastuu, että huonon itsetuntonsa kanssa kamppaileva Spencer on pelastanut Jumanjin jäänteet ja suunnannut pelimaailmaan päästäkseen jälleen itsevarman ja lihaksikkaan tri Bravestonen nahkoihin. Kaverit lähtevät perään, mutta tulevat vetäisseeksi mukaansa myös Spencerin isoisän (Danny DeVito) ja tämän ystävän Milon (Danny Glover).

Jumanjissa odottavat tutut avatarit, joita esittävät jälleen Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black ja Nick Jonas. Uutena hahmona nähdään Awkwafinan esittämä Ming ja Game of Thronesista tutun Rory McCannin esittämä pahis, Jürgen the Brutal. Jumanji on jälleen pelastettava!

Elokuvan jippo on tällä kertaa se, ettei kukaan pääse valitsemaan omaa avatariaan ja nuorten mukana häsläävät myös seniilit papparaiset.

Uusi Jumanji on edellisen elokuvan ideoiden kierrätystä, mihin on lisätty muutamia uusia hahmoja sekä laajennettu toimintamaailma, johon nyt kuuluu viidakon lisäksi myös aavikkoa ja vuoristoa. Se, mikä teki edellisestä Jumanjista niin nautittavan viihdyttävän, katoaa nyt uutuudenviehätyksen karistessa. Jäljelle jää lähes vaivaannuttavan yksille napeille rakennettu jatko-osa, joka naurattaa kyllä muutamaan otteeseen – karismaattiset näyttelijät kun osaavat edelleen hoitaa hahmonsa kunnialla. Tutut avatar-näyttelijät pääsevät myös testaamaan taitojaan edellisestä elokuvasta eroavien hahmojen esittäjinä.

Edellisen elokuvan tarina toimi paljolti löytämisen ilon myötä. Tarinan hahmot eivät tunteneet toisiaan ja opettelivat tutustumaan niin toisiinsa kuin pelinkin logiikkaan. Jatko-osassa hahmot ovat keskenään tuttuja, tuntevat pelin, minkä vuoksi löytämisen ilo rajoittuu uusiin hahmoihin ja uudennäköiseen peliin. Tämä ei kuitenkaan tahdo riittää, sillä tarinan sydän on tällä kertaa levittäytyneenä niin laajalle alueelle, että se tuntuu ajoittain katoavan kokonaan.

Pappaikäisten hahmojen joutuminen peliin mukaan kuulostaa vinkeältä ajatukselta. Sitä se muutamaan kertaan onkin, mutta papparaisista ei onnistuta kaivamaan samanlaista, sympaattista huumoria, mitä ensimmäinen elokuva sai irti keskenään tuntemattomista nuorista.

Huumori häviää, kun samaa vitsiä toistetaan tarpeeksi monta kertaa.

Jumanji: Welcome to the Jungle toimi erinomaisen hyvin myös siksi, että siinä jokaisella hahmolla oli oma, suurempaa kokonaisuutta tukeva tehtävänsä. Dwayne Johnsonin valtavasta tähtistatuksesta huolimatta kukaan ei varsinaisesti noussut pääosaan. Positiivista on, että Jumanji: The Next Level jatkaa samalla linjalla ja muistuttaa etenkin nuorempia katsojia, että meistä jokaisella – myös pienimmillä ja heiveröisimmillä – on merkitystä.

JUMANJI: THE NEXT LEVEL

2
”Parilla lisähahmolla maustetulta kierrätykseltä tuntuva Jumanji: The Next Level ei nouse yllätyshitiksi muodostuneen edeltäjänsä tasolle. Tutut näyttelijät kuitenkin loistavat rooleissaan edelleen.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat