Uusimmat

Arvostelu Band of Brothersin tekijöiden Masters of the Air on laadukas, mutta vähän liiankin komea sotasarja

Kuva: Apple TV+

24.01.2024 16:00 Helinä Laajalahti

Apple TV+:n Masters of the Air on Band of Brothers- ja The Pacific -sarjojen henkinen sisarus samoilta tuottajilta. Sarja keskittyy toisen maailmansodan aikana toimineeseen Yhdysvaltain ilmavoimien osastoon, ja sen pääosia esittävät Austin Butler ja Callum Turner.

Steven Spielberg, Tom Hanks ja Gary Goetzman tuottivat vuonna 2001 julkaistun, palkitun minisarjan Band of Brothers, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Eurooppaan amerikkalaissotilaiden näkökulmasta. Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin kehuttua minisarjaa seurasi samaista sotaa Tyynenmeren näkökulmasta katsova The Pacific.

Toista maailmansotaa sodittiin niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Spielbergin, Hanksin ja Goetzmanin kolmas, samaa jatkumoa oleva tuotanto on nimeltään Masters of the Air, ja se keskittyy Euroopassa toimineeseen Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien osastoon. Nimekkääseen tekijäkaartiin kuuluu myös muun muassa ensimmäiset neljä jaksoa ohjaava Cary Joji Fukunaga (True Detective, 007 No Time to Die).

HBO:n sijaan Apple TV+:n julkaisema uutuussarja pohjautuu Donald L. Millerin vuoden 2007 kirjaan Masters of the Air: America’s Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany. Millerin kirjan pohjalta sarjan on luonut myös Band of Brothesia käsikirjoittanut John Orloff.

Masters of the Air kertoo Yhdysvaltain ilmavoimien osastosta nimeltä The 100th, joka vuosina 1943-45 toimi Norfolkissa sijaitsevalta Thorpe Abbots -kentältä käsin ja vastasi Natsi-Saksan pommittamisesta ylhäältä päin. Osaston työvälineinä olivat nelimoottoriset B-17-pommikoneet, jotka tunnettiin myös nimellä Flying Fortress – lentävä linnoitus. Osasto The 100th puolestaan sai “lempinimen” The Bloody Hundredth, koska se koki päiväpommitustensa aikana valtavia tappioita Saksan Luftwaffen kynsissä. Yhdeltäkin veriseltä pommitusreissulta vain yksi kone palasi takaisin Englantiin.

Masters of the Air / Austin Butler

Kuva: © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

Iso raha näkyy

Masters of the Air etenee suhteellisen kronologisesti toisen maailmansodan loppuhetkiin saakka lähtien siitä, kun amerikkalaiset lentäjät ensimmäistä kertaa saapuvat Eurooppaan vuonna 1943. Näyttelijäkaarti on valtava, sillä historiallinen faktahan on se, että näistä sotilaista suuri osa jäi palaamatta kotiin.

Vaihdunta on jopa puherooleissa niin suurta, ettei etenkään sarjan alkupuolella tahdo oikein pysyä kartalla, kuka on kuka. Henkilöhahmoja kiinnostavammaksi sarjassa nouseekin itse lentäminen, lentokoneet ja niiden tekniikka. Sekä se hämmentävä tosiseikka, miten hyvin totaaliseksi seulaksi ammuttu lentokone voi vielä pysyä ilmassa.

Kaikkeen tähän on sarjassa satsattu isosti – sarjan budjetin on uutisoitu hipovan 250 miljoonaa – ja tuotanto on jälleen kerran huippuluokkaa. Masters of the Air on hyvin visuaalinen tv-sarja, ja vaikka vauhdikkaat ilmataistelukohtaukset hetkittäin muistuttavat videopelin grafiikkaa, ovat esimerkiksi lähikuvat kärsineistä pommikoneista komeita.

Kaikki ei tietenkään tapahdu pelkästään ilmassa, eikä näkökulma ole pelkästään lentäjä-ässien. Vihollisen väistelyn lisäksi haasteina ovat sää, kartanlukutaidot ja jumiin menevä tekniikka. Sarjassa annetaan ääni myös maassa työskenteleville teknikoille sekä reitti- ja pommitussuunnitelmista vastaaville navigaattoreille.

Osansa saavat myös vihollisen linjojen väärälle puolelle tuhoutuvasta koneestaan laskuvarjolla hypänneet sotilaat, joista osa kärsi loppusodan sotavankeina ja nähden natsien luomia kauhuja maasta käsin.

Masters of the Air / Rafferty Law

Kuva: © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

Valtava näyttelijäkaarti

Sodasta kertovissa muisteloissa ja tarinoissa on (ikävä kyllä) valtavasti niin sanottua tykinruokaa. Siksi Masters of the Airinkin näyttelijäkaarti on suuri, mikä taas pitää katsojan varpaillaan, sillä jokainen lentoonlähtö voi olla kyseisen hahmon osalta viimeinen.

Tarinan keskiössä nähdään amerikkalaiset lentäjämajurit Gale “Buck” Cleven (Austin Butler) ja John “Bucky” Egan (Callum Turner), joiden keskinäinen, hyvin läheinen ystävyys jatkuu myös sotarintamalla. Muina keskeisinä pilotteina nähdään majuri Robert “Rosie” Rosenthal (Nate Mann) sekä luutnantti Curtis Biddick (Barry Keoghan).

Navigaattoreista tärkeimpänä toimii luutnantti Harry Crosby (Anthony Boyle) ja lentokoneiden tekniikkaa hoitelee kersantti Ken Lemmons, jota esittää Rafferty Law – joka näyttää suorastaan hätkähdyttävän paljon isältään Jude Law’lta kun tämä oli nuori näyttelijä.

On hieman hupaisaa, että vaikka kyseessä ovat amerikkalaiset hahmot, heistä suurinta osaa esittävät brittiläiset ja irlantilaiset näyttelijät.

Näyttelijöistä keskeisimpänä toimiva Butler on roolissaan jopa hieman liiankin hyvännäköinen ja koko ajan äärimmäisen cool. Nyt ollaan kuitenkin hermoja ravistelevan totisessa tilanteessa toisessa maailmansodassa eikä Top Gunissa – joka ajoittain putkahtelee väkisinkin mieleen paidattomana patsastelevista lentäjistä.

Masters of the Air yhdistelee taivaalla käytäviä, näyttäviä taistelukohtauksia draamallisempiin hetkiin maan pinnalla, sotilaiden keskinäiseen veljeyteen, ystävyyteen ja rakkauteen. Ja välillä taskusta kaivellaan haalistuneita valokuvia kotiin jääneistä rakkaista. Sota joko tappaa tai karaisee herkimmät sotilaat, mutta myös turruttaa tunteet, kun kymmenet tuttavat eivät enää palaakaan lennolta takaisin.

Masters of the Air on komeasti toteutettu, äärimmäisen hyvän näköinen ja tuotantoarvoiltaan laadukas sarja, joka tarjoaa jälleen mielenkiintoisen ja koskettavan, mutta hyvin amerikkalaishenkisen katsauksen sotahistoriaan. Paikoin se kuitenkin korostaa cooliuttaan lähes häiritsevän paljon, mikä syö tapahtumilta vaikuttavuutta.

Band of Brothersin ja The Pacificin rinnalla Masters of the Air ajaa kuitenkin komeasti asiansa.

Masters of the Air / Callum Turner

Kuva: © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

Masters of the Air alkaa Apple TV+:ssa 26. tammikuuta. Saimme sarjasta katsottavaksi ennakkoon kaikki yhdeksän jaksoa.

Historiallisiin faktoihin ja sarjan hahmojen taustalla oleviin oikeisiin henkilöihin voi tutustua esimerkiksi American Air Museum in Britain -sivustolla.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat