Uusimmat

Arvostelu Godzillan tarinaa jatkava Monarch: Legacy of Monsters on näyttävä sarja jättihirviöiden faneille

Kuva: © Apple TV+

15.11.2023 10:00 Helinä Laajalahti

Godzilla-tarinoiden maailmaan sijoittuva Monarch: Legacy of Monsters kertoo titaanien tutkimuksesta kahdella aikatasolla ja yhdistelee tapahtumia aiemmin julkaistuihin elokuviin.

Apple TV+:n uusi Monarch: Legacy of Monsters -sarja on osa modernia, vuonna 2014 Gareth Edwardsin ohjaamasta Godzilla-elokuvasta käyntiin lähtenyttä, kaiju-mytologiaan nojaavaa MonsterVerse-franchisea.

Monarch: Legacy of Monsters pyrkii sitomaan yhteen aiempia titaanien noususta ja tutkimuksesta kertovia tarinoita, ja luomaan näistä lähtökohdista myös jotain uutta. Kunnianhimoinen sarja avautuu kahdella aikatasolla ja yhdistää keskenään kolme sukupolvea hahmoja, joiden kohtalo jollakin tapaa kytkeytyy Godzillaan.

Monarch: Legacy of Monsters

Kuva: © Apple TV+

San Franciscossa opettajana (ennen vuonna 2014 julkaistussa elokuvassa nähtyä kaupungin tuhoa) toiminut Cate (Anna Sawai) lähtee sarjan alussa Japaniin etsimään tietoa isästään, jonka epäillään kuolleen. Tokiossa nuorta naista kohtaa kuitenkin hämmentävä yllätys, jonka myötä hän päätyy yhdessä Kentaron (Ren Watabe) ja Mayn (Kiersey Clemons) kanssa kaivautumaan isänsä historiaan pintaa syvemmälle.

Kaikki tuntuu kulminoituvan salaperäiseen Monarch-järjestöön. Lopulta he päätyvät omalaatuisen Lee Shawn (Kurt Russell) jäljille, joka puolestaan johdattaa nuoren kolmikon Godzillan ja muiden titaanien maailmaan.

Toisella aikatasolla tarina perkaa menneisyyttä, missä Wyatt “Kurtin poika” Russellin esittämä nuori sotilas päätyy avustamaan Mari Yamamoton esittämää tohtoria ja titaaneja jahtaavaa tutkijaa (Anders Holm). Pikkuhiljaa aikatasot alkavat kietoutua keskenään yhteen, kun matka vie molempia joukkioita kohti kaiken aikaa vaarallisemmiksi käyviä seutuja.

Taustalla tietysti kuikuilevat myös ne kaikkein vaarallisimmat vastustajat eli toiset ihmiset.

Monarch: Legacy of Monsters / Kurt Russell

Kuva: © Apple TV+

Monsterit jäävät sivuosaan

Kymmenen jakson mittaisen Monarch: Legacy of Monsters -sarjan keskiössä ovat ihmishahmot, jotka kytkeytyvät toisiinsa monstereiden ja Monarch-järjestön kautta. Varsinaiset hirviöt ovat sivuosassa, mutta siinä vaiheessa kun niitä nähdään, ne näyttävät hyviltä jopa tv-sarja-formaatissa – tästä kiitos kuulunee Applen pohjattomalta tuntuvalle kukkarolle.

Laadulla tuotetun sarjan budjetti näkyy myös siinä, että sarjassa seikkaillaan ympäri maailman, San Franciscosta Tokioon, Filippiineiltä Kazakstaniin ja Alaskaan, ja lokaatiot myös näyttävät oikeilta. Tämä antaa myös sarjan tarinalle aitouden tuntua pelkän green screenin edessä kuvaamisen sijaan.

Tv-sarjan pitkä kerronta mahdollistaa tarinauniversumin syventämisen mielenkiintoisella tavalla. Mutta koska keskiössä ovat ihmishahmot, heidän välisensä draama junnaa välillä paikoillaan ja epämääräiset romanttiset juonikuviot tuntuvat turhan päälle liimatulta täytteeltä. Tämä tekee etenemistä ajoittain epätasaista, vaikkakin kokonaisuutena Monarch paljastuu varsin päteväksi monsteriviihteeksi.

Tästä pitävät huolen kiehtova, kahdella eri aikatasolla avautuva mysteeri – sekä tietenkin Godzilla kavereineen.

Monarch: Legacy of Monsters

Kuva: © Apple TV+

Hattua pitää myös nostaa sille, joka keksi palkata isä ja poika Russellin esittämään sarjaan saman hahmon nuorempaa ja vanhempaa versiota. Tämä nimittäin pelittää aivan erinomaisesti.

Chris Blackin ja Matt Fractionin luoma Monarch: Legacy of Monsters seisoo omilla jaloillaan ja toimii myös itsenäisenä tarinana, mutta aiempia tuotantoja nähneille mukana on mielenkiintoisia yhtymäkohtia suurempaan kokonaisuuteen. Keskeisimpinä näistä nousevat viittaukset etenkin elokuvien Kong: Skull Island (2017) ja Godzilla (2014) tapahtumiin.

10 jakson mittainen Monarch: Legacy of Monsters alkaa Apple TV+:ssa 17. marraskuuta. Saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi kahdeksan ensimmäistä jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat