Uusimmat

Arvostelu Netflixin ”Sly-dokumentti” on oikeasti Sylvester Stallonen mainos, joka vaikenee kiusallisista aiheista täysin

© Rob DeMartin/Netflix 2023

03.11.2023 07:00 Aki Lehti

Sylvester Stallonen itsensä tuottama Sly muistuttaa päähenkilönsä tähdittämiä epäuskottavia elokuvia, joissa altavastaaja menestyy vastoin odotuksia.


Sly-dokumenttiEnsi-ilta: 03.11. 2023
Alkuperäisnimi: Sly
Ohjaus: Thom Zimny
Käsikirjoitus: Thom Zimny
Pääosissa: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Quentin Tarantino
Pituus: 95 minuuttia
Ikäraja: K16


Netflixin Sylvester Stallone -dokumenttielokuva Sly onnistuu olemaan vielä Arnold Schwarzeneggerista kertonutta Arnold-dokumenttisarjaakin kehnompi. Stallone toimii itse Slyn tuottajana, jonka myötä leffasta on hiottu kaikki särmät pois. Elokuva ei kerro Stallonesta mitään uutta, saati haasta tai kritisoi kohdettaan millään tavoin.

90 minuutin mitassaankin ylipitkä ja yksipuolinen jaarittelu ei ole kunnon henkilökuva, vaan kohteensa elokuvista peräisin olevalla arkistomateriaalilla höystetty haastattelu. Hehkutuspätkä asettelee Stallonen hänen näyttelemiensä elokuvasankarien tavoin altavastaajan asemaan. Ruudulla vilahtavat sanomassa muutaman lauseen esimerkiksi Schwarzenegger, Quentin Tarantino ja Henry Winkler.

Suurimman osan ajasta äänessä on kuitenkin uraansa kritiikittä kertaava Stallone.

Kurja ja köyhyydessä vietetty lapsuus väkivaltaisen isän armoilla on ainoa Sylvester Stallonen edes hitusen syvällisemmin avaama henkilökohtainen asia. Kaikki muu elokuvan kertoma kiedotaan hänen uraansa, joka lienee jo pääpiirteissään muillekin kuin kovimmille faneille tuttu.

Sly / Sylvester Stallone

Kuva: Netflix © 2023

Stallone meuhkaa katuvansa elämässään useita asioita ja kertovansa niistä mielellään. Toimintalegendaa harmittaa muun muassa se, ettei hän 1980-luvulla viettänyt tarpeeksi aikaa perheensä kanssa. Juuri muuta mies ei sitten paljastakaan. Vain Stallonen isän totaalikusipäisyyttä avataan aiempaa tarkemmin.

Dokumentin rakenne vaikuttaa aluksi näppärältä. Stallone kuuntelee vanhoja haastattelujaan ja vastailee nuoremman itsensä mielipiteisiin, soimaten menneitä sanomisiaan hölmön lapsellisiksi.

Stallone on mainio tarinankertoja, mutta miestä mukamas ihmisenä määrittävät stoorit hänen uraltaan jäävät pintaraapaisuiksi. Sly muistuttaa oikeaa dokumenttia enemmän dvd -tai Blu-ray -julkaisujen bonusmateriaalia – selkääntaputteludokumentteja ja making of -pätkiä, joissa kaikki kehuvat toisiaan kilpaa.

Kovasta yrittämisestä huolimatta Stallonelle tarjottiin 1970-luvulla vain pieniä sivuosarooleja. Sly kertaa jälleen tutun tarinan siitä kuinka Stallone änkesi väkisin mukaan viihdebisnekseen kirjoittamalla Rocky Balboan roolin, jonka näyttelijäksi mies sopi parhaiten itse.

Sly / Sylvester Stallone

Kuva: Netflix © 2023

Rockyn Oscar-palkintoja ja katsojamenestystä seurasivat useat 1980-luvun jättihitit, 1990-luvun flopit, sekä uusi tuleminen The Expendables -elokuvien, Rambo-jatko-osien ja Rocky-spinoffien avulla. Creed-leffojen osuus tosin ohitetaan comebackissa liki täysin. Ilmeisesti koska Syltty näytteli niissä vain sivuosaroolia – ja jäi kokonaan pois kolmannesta osasta.

Ohjaaja Thom Zimny hukkaa Slyssa mahdollisuuden kertoa mitään oikeasta ihmisestä, joka on kiinnostava nimen omaan siksi, koska ei sopinut valmiiseen Hollywood-tähden muottiin. Zimny tekee tietysti vain sen mitä tuottaja Stallone käskee. Leffa tajuaa sentään myöntää sen, että Stallonen ura perustuu vain ja ainoastaan siihen, ettei hän yritä tehdä asioita, joita ei hallitse. Mies selittääkin tekevänsä mieluiten lukuisia jatko-osia niille elokuville, jotka korostavat hänen vahvuuksiaan.

Stallonen tuottama dokumentti ei tietenkään mainitse esimerkiksi syytöksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä -tai väkivallasta. Kehonrakennuksesta puhuessaan Stallone ei Schwarzeneggerin tavoin avaa steroidien osuutta lihasmassan kasvattamiseen. Syy lienee vuoden 2007 tapaus, jossa näyttelijä pidätettiin jäätyään kiinni kasvuhormonien hallussapidosta.

Sly / Sylvester Stallone

Kuva: Netflix © 2023

Frank-isänsä lisäksi Stallone ei esittele elokuvassa perhettään tai läheisiään. Hänen vaimonsa ja tyttärensä kyllä vilahtavat ruudussa. Ilmeisesti perhe saa puhua vain kilpailevan suoratoistopalvelun ohjelmassa, eli Paramount+:n tuottamassa The Family Stallone -realitysarjassa, jota esittää Suomessa SkyShowtime.

Stallonen Sage-pojan kuolemaa vuonna 2012 avataan omituisen vähän, vaikka sen vaikukset isään leimaavatkin dokumentin loppupuoliskoa.

Kaikkinensa Sly on särmätön ryysyistä rikkauksiin -tarina. Se maalaa päähenkilöstään kuvan perinteisenä amerikkalaissankarina, joka saa kaiken haluamansa vain päättämällä toteuttaa unelmansa.

Sly-dokumenttia voi suositella vain Stallone-faneille, vaikka se tuskin tarjoa heille mitään uutta.

SLY

2/5

”Sly muistuttaa enemmän kohteensa elokuvien mainosmateriaalia kuin oikeaa dokumenttia.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat