Uusimmat

Arvostelu Netflixin upea The Power of the Dog on vuoden 2021 parhaita elokuvia

03.12.2021 12:00 Helinä Laajalahti

Netflixissä julkaistu, Jane Campionin ohjaama ja käsikirjoittama The Power of the Dog on trillerimäisiä tunnelmia tavoitteleva, 1920-luvun Montanaan sijoittuva psykodraama, jonka keskeisissä rooleissa nähdään Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons ja Kodi Smit-McPhee.


The Power of the Dog -julisteEnsi-ilta (Netflix): 1. joulukuuta 2021
Alkuperäisnimi: The Power of the Dog
Ohjaus: Jane Campion
Käsikirjoitus: Jane Campion, perustuu Thomas Savagen romaaniin
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons & Kodi Smit-McPhee
Pituus: 127 minuuttia
Ikäraja (Netflix): K16


Kaiken keskinkertaisen bulkin keskellä syntyy Netflixinkin riveissä välillä todellisia helmiä. Tällainen on elokuvarintamalla 12 vuotta hiljaiseloa viettäneen Jane Campionin (The Piano) ohjaama ja käsikirjoittama The Power of the Dog, jonka katsominen television ruudulta tuntuu lähes pyhäinhäväistykseltä. Elokuvan laajat, tunnelmaa tihkuvat kuvat suorastaan huutavat suurta valkokangasta ja 55 tuumaakin tuntuu tämän mestariteoksen esittämiseen tukahduttavan pieneltä.

Thomas Savagen samannimiseen romaaniin pohjautuva The Power of the Dog on psykologinen draama, joka paikoin lähentelee trillerimäisiä sävyjä. Campion kuljettaa tarinaa vihjaillen, mutta samalla paljastaen valtavan paljon sellaiselle, joka osaa katsoa tarinaa oikeaan paikkaan. The Power of the Dog on niitä elokuvia, jotka onnistuvat pitämään loppuratkaisun yllätyksenä viimeiseen asti, jotka jäävät elämään mielen perälle ja avautuvat siellä ajan kanssa lisää hämmentäen katsojan sisikuntaa.

The Power of the Dog ei päästä katsojaansa helpolla, ei mene läpi tarinan helpoimmasta kohdasta tai väännä rautalangasta. Jotkut hetket jäävät kiusaamaan, sillä niistä olisi halunnut tietää enemmän. Elokuva tuntuukin jättävän jälkeensä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Se ei tarjoa katsojalle sitä, mitä tämä kuvittelee saavansa, vaan sen sijaan häiriinnyttävän, mutta samalla tässä kaikessa häiriinnyttävyydessään tyydyttävän tarinan ihmisistä jotka eivät täysin ole sitä, miltä ulospäin näyttävät.

The Power of the Dog / Benedict Cumberbatch, Kodi Smit-McPhee

Elokuva sijoittuu 1920-luvun Montanaan, missä Burbankin veljekset Phil (Benedict Cumberbatch) ja George (Jesse Plemons) omistavat hyvin toimeentulevan karjatilan. Isoveli Phil on karskin cowboyn ilmentymä, joka pesee itsensä mudalla, steriloi eläimensä parilla terävällä viillolla paljain käsin ja pitää veljensä kurissa ja nuhteessa henkisen väkivallan avulla. Phil on suoraan sanottuna ilkeä ihminen, jota farmilla työskentelevät miehet kuitenkin katsovat ylöspäin. Heille jumalasta toisena on Philin edesmennyt ystävä, cowboyiden kuningas Bronco Henry, josta Phil kertoo ylistäviä tarinoita.

Philin ilkeys saa uuden kohteen Kirsten Dunstin esittämän lesken, Rosen ja tämän teinipojan, Peterin (Kodi Smit-McPhee) pyörittämässä majatalossa. Herkän oloinen Peter joutuu Philin silmätikuksi ja saa äidin kyyneliin, mikä puolestaan koskettaa hiljaisempaa ja herrasmiesmäisempää Georgea.

George ja Rose menevät lopulta naimisiin ja muuttavat Burbankin tilalle, jolloin Phil aloittaa henkisen painostuksen, joka ajaa Rosen alkoholismiin. Kun hän alkaa näyttää lämpenevän Peteriä kohtaan, on tilanteesta vaikea löytää todellista vilpittömyyttä.

The Power of the Dog / Kirsten Dunst

Kaikesta tästä huolimatta Phil ei ole yksiulotteinen pahishahmo, vaan likaisen ulkokuoren alla on koulutettu ja kulttuuria ymmärtävä ihminen. Hänen naisvihaisen ja homofobisen pintansa alta paljastuu piilotettuja kerroksia ja salainen minäkuva, joka aiheuttaa miehelle sisäisiä ristiriitoja. Cumberbatch on näyttelijänä täydellinen esittämään hahmoa, joka on päälle päin suoranaisen myrkyllinen ja inhottava ihminen, mutta samalla niin monitahoinen ja sisimmässään rikkinäinen, että häntä kohtaan voi jopa tuntea sympatiaa.

Campion kuvaa kovaa, karskia ja toksistakin maskuliinisuutta yhtä aikaa herkkyydellä ja vahvalla kädellä. Hän ohjailee tunnelmaa ja manipuloi katsojan tunteita suuntaan ja toiseen, vihjaamalla yhtä ja tarjoamalla kohta jotain toista. Näistä kasvaa kauniisti ohjattu ja kuvattu kudelma, joka viettelee, ahdistaa, kauhistuttaa ja hämmästyttää, ja lumoaa kaiken loksahtaessa visuaalisesti kauniilla tavalla paikoilleen.

Neljän ihmishahmon rinnalle elokuvan viidenteen päärooliin nousevat Montanaa esittävän Uuden-Seelannin maisemat, joiden karun kauneuden ja laajuuden kuvaaja Ari Wegner vangitsee henkeäsalpaavalla tavalla. Ne kietoutuvat tarinaan olennaisena osana syventämään keskeisiä ihmishahmoja.

The Power of the Dog jättää jälkeensä pakahduttavan olon. Se kieputtaa aivot kierroksille pohtimaan lopun merkitystä ja kaikkea sitä, mitä käsikirjoitus ei paljasta. Ja vastaavasti kaikkea sitä, mitä olisi voinut tapahtua mikäli hahmot olisivat toimineet toisin. Tämä epämiellyttävyys toimii kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan yhteen täydellisesti. Campion on tehnyt yhden vuoden parhaista elokuvista.

THE POWER OF THE DOG

4/5
”Jane Campionin ohjaama, pakahduttava psykodraama The Power of the Dog on vuoden 2021 parhaita elokuvia.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat