Arvostelu: Sicario 2 on hämmentävän hyvä jatko-osa Denis Villeneuven mestariteokselle

03.07.2018 09:52 | Aki Lehti

Sicario 2: Soldado on Benicio Del Toron ja Josh Brolinin ansiosta yllättävän hieno toimintatrilleri, joka ottaa kantaa ja saa ajattelemaan.


Ensi-ilta: 6.7.2018. / Alkuperäisnimi: Sicario: Day of the Soldado / Ohjaus: Stefano Sollima / Käsikirjoitus: Taylor Sheridan / Pääosissa: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner, Jeffrey Donovan, Manuel Garcia-Rulfo, Catherine Keener / Pituus: 123 minuuttia / Ikäraja: K16


Sicario-elokuvan jatko-osasta kirjoitetuissa ennakkojutuissa on harmiteltu lähinnä kahden tärkeän ihmisen puuttumista: ensimmäisen mestarillisen elokuvan pääosanesittäjä Emily Blunt ei ole enää mukana, eikä ohjaajana toimi Denis Villeneuve. Kaksi muutakin olennaista tekijää uupuu, sillä kuvaajana ei ole enää Blade Runner 2049:sta Oscarin voittanut Roger Deakins ja musiikista ei vastaa Jóhann Jóhannsson, joka kuoli viime helmikuussa aivan liian aikaisin vain 48-vuotiaana.

Periaatteessa jatko-osa on aivan turha tekele, mutta ensimmäisenkin leffan rustannut käsikirjoittaja Taylor Sheridan onnistuu löytämään Benicio Del Toron ja Josh Brolinin hahmoista uusia ulottuvuuksia nostamalla heidät pääosiin. Tapahtumapaikkana on edelleen suurilta osin Yhdysvaltain ja Meksikon raja-alue, mutta huumesodan hulluuden lisäksi Sheridan ottaa tällä kertaa kantaa myös ihmiskauppaan, terrorismiin ja Yhdysvaltain pakolaispolitiikkaan.

Sicario 2: Soldadon ensi-ilta osuu juuri sopivaan kohtaan, uutisten esitellessä pakolaisten ja laittomien maahanmuuttajien kohtaloa ja kohtelua Amerikassa. Vanhemmistaan erotetut lapset häkeissä ja aikuiset aivan liian pienissä selleissä tuovat mieleen lähinnä keskitysleirit.

Parin ensimmäisen trailerin perusteella jatko-osa vaikutti geneeriseltä toimintaelokuvalta, jota se ei onneksi ole, vaan ensimmäisen tapaan tiivistunnelmainen trilleri, joka ei unohdu heti elokuvan päätyttyä, vaan antaa ajattelemisen aihetta pidemmäksi aikaa. Trailereiden tarkoitus on ilmeisesti huijata perinteistä actionia kaipaavat katsojat teatteriin, mutta alkuperäiselokuvasta pitäneille ne näyttävät aivan kaameilta.

Rajat hyvien ja pahojen ihmisten välillä ovat edelleen hämärät, ja vaikka Sheridan saa katsojen kannustamaan ja olemaan CIA:n Matt Graverin (Brolin) ja palkkamurhaaja Alejandron (Del Toro) puolella, niin heidän toimensa ovat suunnilleen yhtä laittomia kuin huumekartellien.

Ohjaaja Stefano Sollima ei ole kovin tunnettu kotimaansa Italian ulkopuolella, mutta hän on hyvä valinta ohjaajaksi, sillä lähinnä rikosdraamaa televisioon tehneen miehen tyylissä on jotain hyvin epä-hollywoodmaista. Esimerkiksi Gomorrah-sarjan parissa työskennellyt ohjaaja onnistuu monitulkintaisen tarinan kertomisessa loistavasti.

Vähän oudolta tuntuu silti se, ettei käsikirjoittaja Sheridan ole myös ohjannut elokuvaa, sillä hänen viime vuonna ensi-iltansa saanut, Suomessa harmittavan vähälle huomiolle jäänyt Wind River -leffansa osoitti miehen osaavan työskennellä myös kameran takana.

Dariusz Wolski, muun muassa Yksin Marsissa – ja Pirates of the Caribbean -elokuvista tuttu ammattilainen ei ehkä ole Deakinsin tasoinen kuvaaja, mutta komeaa jälkeä hänkin saa aikaan karuissa olosuhteissa oikeilla tapahtumapaikoilla työskennellessään.

Musiikki mukailee taitavasti ensimmäisen elokuvan tyyliä ja teemoja, tehden kunniaa edesmenneelle Jóhannssonille, jolle elokuva on omistettu. Sävellyksista vastaa Hildur Guðnadóttir, Jóhannssonin kanssa aiemmin yhteistyötä tehnyt islantilaissäveltäjä ja sellisti, joka avusti kotimaista Pan Sonic -orkesteria jo vuonna 2007.

Sicario 2 seisoo tukevasti omillaan, ollen eräänlainen komea pastissi ensimmäiselle elokuvalle. Tietysti jatkosta saa enemmän irti jos on nähnyt alkuperäisleffan. Tehdessään kunniaa ykkösosalle se intoutuu välillä turhankin paljon, tarjotessaan melkoisen määrän komeita ilmakuvia ja piinaavan jännittäviä kohtauksia. Teos kasvattaa jännitystä vähän liikaakin, sillä hetkittäin tuntuu kuin katsoisi ensimmäisen osan upeaa rajanylityskohtausta venytettynä paljon pidemmäksi.

Del Toron ja Brolinin roolit ovat kuin heitä varten luotuja ja molemmat onnistuvat tuomaan karskeihin hahmoihinsa inhimillisyyttä. Oikeilta ihmisiltä tuntuvilla armottomilla miehillä on myös tunteet piilotettuna kovan ulkokuoren taakse. Kehut ansaitsee myös heidän kidnappaamansa huumekartellipomon teini-ikäisen tyttären roolissa nähtävä Isabela Moner. Hänen esittämänään Isabel Reyes ei ole pelkkä hemmoteltu kakara ja koulun kovis, vaikka kuinka yrittää pitää moista kulissia yllä.

Sicario 2: Soldado on nihilistinen elokuva, mutta nykyilmapiirissä se tuntuu valitettavasti todella realistiselta.

SICARIO 2: SOLDADO

”Mestarillinen Sicario ei olisi tarvinnut jatkoa, mutta yllättäen kakkososa on hieno toimintatrilleri, joka laittaa katsojan pohtimaan nykymaailman järjettömyyksiä.”

Muropaketin uusimmat