Arvostelu Valon valtakunta on Sam Mendesin hieno elokuva elokuvista, rasismista ja mielenterveydestä
Oscar-palkitun Sam Mendesin ohjaama Valon valtakunta on kaunis ja koskettava elokuva elokuvan maailmasta ja mielenterveydestä. Pääosassa loistaa erinomainen Olivia Colman.
Ensi-ilta: 3.3.2023
Alkuperäisnimi: Empire of Light
Ohjaus: Sam Mendes
Käsikirjoitus: Sam Mendes
Pääosissa: Olivia Colman, Micheal Ward, Toby Jones, Colin Firth & Tom Brooke
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K12
Valon valtakunta (Empire of Light) on alkuvuoden 2023 aikana jo kolmas valkokankailla julkaistava elokuva, jonka tarina sijoittuu jollakin tapaa elokuvien maailmaan (katso myös Babylon ja The Fabelmans). Tällä kertaa tosin kameran takana olevan taian sijaan keskitytään inhimillisiin tunteisiin rapistuvassa elokuvateatterissa.
Kaunis ja koskettava draamaelokuva käsittelee vakavia aiheita rasismista mielenterveysongelmiin. Se tasapainoilee kuitenkin kiitettävän hyvin vakavuuden ja tunnelmallisuuden välimaastossa, ja saattelee siihen popcornin tuoksuiseen maailmaan elokuvateatterin pimeydessä, mitä meistä elokuvien ystävistä suurin osa niin suuresti rakastaa.
Niin rakastaa myös elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Sam Mendes (1917, 007 Skyfall, American Beauty) sekä hänen luottokuvaajansa Roger Deakins, jonka kaunis kuvaus todella kertoo valon valtakunnasta – eli siitä taianomaisesta kokemuksesta, minkä projektorin valo luo aikaan kulkiessaan filmin läpi. Deakins noteerattiin kuvauksestaan Oscar-ehdokkuudella.
Valon valtakunta on Mendesin ensimmäinen kokonaan oma käsikirjoitus. Tunnelmallinen draamaelokuva seurailee viime vuosien trendiä tehdä “rakkauskirjeitä elokuvalle”, mutta tätä ei nosteta suoranaisesti tarinan keskiöön, vaikka nostalgia ja tietynlainen entisaikojen kaipuu ovatkin läsnä.
Mendes käsittelee elokuvassaan niin monia eri teemoja, että se lähes menee liiallisuuksiin. Mutta ei kuitenkaan ihan. Kokonaisuudesta muodostuu lämminhenkinen ja hyvin inhimillinen tarina henkilökohtaisten haasteiden kanssa kipuilevista ihmisistä, joita yhdistää kaunis mutta raihnainen elokuvateatteri.
Valon valtakunta sijoittuu 1980-luvun alun englantilaiseen merenrantakaupunkiin, jonka Empire-nimisen elokuvateatterin henkilöstön päällikkönä toimii Olivia Colmanin esittämä Hilary. Aikoinaan suuri ja komea elokuvapalatsi on ohittanut parhaat päivänsä, eikä käytössä ole siitä enää kuin pieni osa. Entisestä loistosta ovat jäljellä rapistuneet jäänteet suljetussa, pulujen asuttamassa yläkerrassa, mihin Hilarylla on avaimet.
Teatteria johtaa Colin Firthin esittämä Donald Ellis ja Toby Jonesin esittämä Norman vastaa konehuoneen toiminnasta. Hilaryn tiimiin kuuluvat puolestaan Tom Brooken Neil ja Hannah Onslow’n Janine.
Työntekijöiden keskinäinen dynamiikka saa uutta potkua, kun lipunmyyntiin ja asiakaspalveluun palkataan avuksi nuori Stephen (roolissaan erinomainen Micheal Ward). Hilary ja Stephen ovat keskenään kaksi hyvin erilaista ihmistä, mutta siitä huolimatta heidän välilleen syntyy lämmin yhteys. Ikäerostaan ja erilaisesta sosiaalisesta statuksesta huolimatta olemmat opettavat toisilleen jotain elämästä.
Valon valtakunta muistuttaa, mikä merkitys ystävällisyydellä ja lämpimillä sanoilla on etenkin niille, joiden elämä uhkaa luisua yhteiskunnan laitamille tai kun itsenäisyys muuttuu yksinäisyydeksi.
Samaan aikaan Empiressä aletaan valmistautua suureen tapahtumaan, jonka toivotaan toimivan piristysruiskeena yleisön hiipuvassa innostuksessa valkokangaselokuvia kohtaan. Teatterin henkilöstön elämässä tuo tapahtuma kuitenkin toimii kaiken muuttavana risteyskohtana.
Kauniin art deco -tyylisen elokuvateatterin ovien sisäpuolella sijaitsee tuttu ja turvallinen maailma. Ulkona päin kasvoja iskee kuitenkin Margaret Thatcherin Britannia 80-luvun alussa sekä sitä koetteleva talouslama mellakoineen ja nousevine skinhead-aatteineen. Osansa tästä joutuu kokemaan myös Stephen.
Rasismin ja talouslaman lisäksi Valon valtakunnan keskeisiä teemoja ovat mielenterveysongelmat, yksinäisyys ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Työnsä ulkopuolella Hilary on hiljainen ja masennuksesta kärsivä nainen, jonka menneisyyden varjot alkavat luikerrella nykypäivään. Asiaa ei myöskään auta teatterin johtajan niljakkuus. Firth nähdään nimittäin harvinaisesti iljetyksen roolissa.
Kun Hilary viettää joulua yksin, kylvyssä kynttilän valossa, kauniisti kuvatussa kohtauksessa on haikeaa surumielisyyttä, luovuttamista. Stephenin myötä tämä muuttuu toivoksi paremmasta, mutta vain hetkeksi, ennen kuin kaikki taas räjähtää käsiin.
Colman on roolissaan jälleen kerran upea. Tämä Oscar-voittaja tekee tyylilleen uskollisena mahtavan roolisuorituksen yksinäisenä ja ongelmaisena naisena, joka yllättäen löytää uutta potkua elämään, ja josta tarpeen vaatiessa löytyy räjähtävää, kaiken mullistavaa voimaa.
VALON VALTAKUNTA
”Kauniisti kuvattu, tunnelmallinen ja koskettava Valon valtakunta on elokuvateatteriin sijoittuva rakkaustarina, jonka taustalla painavat rasismi ja mielenterveysongelmat.”