Arvostelu: Solo: A Star Wars Story on ”ihan kiva” lisä Star Wars -elokuvasarjaan – Chewbacca ja Lando varastavat show’n

21.05.2018 12:15 | Helinä Laajalahti


Han Solon nuoruudesta kertova Solo: A Star Wars Story ei ennakkopeloista huolimatta tuhoa Star Wars -fanien lapsuutta. Seikkailu on kuitenkin vain “ihan kiva” lisä Star Warsin tarinallisessa jatkumossa.


Ensi-ilta: 23.5.2018 / Alkuperäisnimi: Solo: A Star Wars Story / Ohjaus: Ron Howard / Käsikirjoitus: Jonathan Kasdan & Lawrence Kasdan / Pääosissa: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson, Donald Glover & Joonas Suotamo / Pituus: 135 minuuttia / Ikäraja: 12


Solo: A Star Wars Story ennätti kokea kovia tuotantonsa aikana. Oli ohjaajan vaihdosta ja uusintakuvauksia. Pääosaa esittävän Alden Ehrenreichin huhuttiin olevan täysin lahjaton näyttelemään hahmoaan. Kun tähän lisätään vielä se, että Harrison Fordin esittämä Han Solo on yksi Star Warsin legendaarisimpia hahmoja, oli epäilyksen soppa valmis sekoitettavaksi.

Kuinka kukaan koskaan voisi astua Fordin saappaisiin ja olla mokaamatta?

Alkuperäisen Star Wars -trilogian tunnelman tasolle onkin lähes mahdotonta päästä, eikä Fordin legendaarisuutta Han Solona helposti tavoiteta. Ei tähän yllä ainakaan vielä Solo: A Star Wars Story, mutta tästäkin huolimatta Ron Howardin ohjaama näkemys on ihan mukiinmenevä seikkailuelokuva. Ja vaikka sitä moni Solo-fani etukäteen pelkäsikin, Ehrenreich astuu Solon saappaisiin suhteellisen pätevästi. Ei hän tietenkään mikään Harrison Ford ole, mutta ei läheskään niin huono kuin annettiin etukäteen ymmärtää. Vähän puiseva ja mitäänsanomaton, mutta ei täysin vailla roolin vaatimaa renttua karismaa.

Solo: A Star Wars Story kertoo siitä, kuinka kotiplaneetallaan Corelliassa hämmennystä herättävästä, Han-nimisestä nuorukaisesta tulee Han Solona tunnettu lainsuojaton, kuinka hän saa haltuunsa Millennium Falconin ja avukseen Chewbaccana tunnetun karvakaverin, jota nyt ansiokkaasti esittää suomalainen Joonas Suotamo.

Tarinaan on kirjoitettu mukaan muutama ennestään tuntematon sivuhahmo, kuten Hanin nuoruudenystävä, Emilia Clarken esittämä Qi’ra sekä Woody Harrelsonin esittämä oppi-isä Tobias Beckett. Näillä on keskeinen merkitys nuoren miehen kasvussa kohti sitä saavutuksillaan rehentelevää salakuljettajaa, jollaisena Han ensimmäisessä Tähtien sodassa opitaan tuntemaan.

Vanhoista tutuista Star Wars -hahmoista mukana on myös charmantti Lando Calrissian, jota Solossa esittää Donald Glover. Viitoillaan pöyhkeilevä ja ihailtavan arrogantti Lando uhkaakin varastaa koko shown Solo: A Star Wars Storya katsoessa. Myös Suotamon Chewbacca saa hurmaavan paljon tilaa, ja hahmolle annetaan tilaa kehittyä murisevan, keskussankaria avustavan sivuroolinsa ohi.

Älkää siis peljätkö: Solo: A Star War Story ei tuhoa Star Wars -fanien lapsuutta. Tästä kunnia kuuluu etenkin Chewbaccalle ja Landolle. Nostalgiannälkäisille Star Wars -faneille elokuva antaa selityksiä alkuperäisessä trilogiassa nähdyille tapahtumille, hauskoja yksityiskohtia unohtamatta.

Viimeaikaisten Star Wars -elokuvien tapaan Solokin kiitää eteenpäin vauhdilla taistelu- ja takaa-ajokohtauksesta toiseen. Tämä jättää kaipaamaan alkuperäisiä Star Warseja, joissa ennätettiin myös pysähtyä antamaan tapahtumille aikaa syöpyä katsojan tajuntaan ja samalla syventämään henkilöhahmoja.

Koska tapahtumiin ei ennätetä kunnolla keskittyä, Soloa vaivaa myös jonkinasteinen tunteettomuus. Vauhdin hurmassa joudutaan esimerkiksi uhraamaan joitakin sivuhahmoja, joiden menetykselle ei lopulta anneta mitään arvoa. Myös muutamat tarinankäänteet elokuvan loppupuolella jättävät miettimään mielekkyyttään ja laskeskelemaan vuosia eri elokuvien välillä.

Yhtä hyvin salattua cameota suurempia yllätyksiä elokuva ei tarjoa, eikä se jää mitenkään erityisesti mieleen. Solo: A Star Wars Story on siis ”ihan kiva” lisä Star Wars -saagaan, mutta ei lopulta sen enempää.

SOLO: A STAR WARS STORY

3/5

”Han Solon nuoruudesta kertova seikkailu taustoittaa alkuperäisistä Star Warseista tuttuja tapahtumia. Vauhdista kärsivässä elokuvassa shown varastavat sivuhahmot Chewbacca ja Lando Calrissian.”

Muropaketin uusimmat