Arvostelu: The Gentlemen on Snatch-ohjaaja Guy Ritchieltä askel oikeaan suuntaan hirveän Aladdinin jälkeen

18.02.2020 11:51 | Helinä Laajalahti

The Gentlemen on Guy Ritchien uran alkupuolelle vahvasti kumartava gangsterikomedia, jonka pääosissa sanailee erinomainen näyttelijäkaarti Matthew McConaugheysta Hugh Grantiin, Charlie Hunnamiin ja Colin Farrelliin.


Ensi-ilta: 21.2.2020
Alkuperäisnimi: The Gentlemen
Ohjaus: Guy Ritchie
Käsikirjoitus: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies
Pääosissa: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Hugh Grant, Colin Farrell, Henry Golding
Pituus: 113 minuuttia
Ikäraja: K16


Brittiläinen Guy Ritchie ponnahti omaperäisten ohjaajien kärkikastiin vuonna 1998 julkaistulla esikoisellaan Puuta heinää ja muutama vesiperä (Lock Stock and Two Smoking Barrels), sekä sitä pari vuotta myöhemmin seuranneella elokuvalla Snatch. Näppärää dialogia, vinkeitä juonenkäänteitä ja nopeita leikkauksia sisältävät gangsterikomediat tekivät muun muassa Jason Stathamista tähden ja Ritchiestä toimintaelokuvafanien keskuudessa halutun nimen.

Tämän mainion leffakaksikon jälkeen Ritchien ura alkoi notkahdella ja huteja syntyi enemmän kuin hittejä. Vuonna 2017 julkaistu tarina kuningas Arthurista piti olla Ritchielle uusi alku ja mahdollisuus kokonaiseen franchiseen, mutta katsojat eivät olleet ohjaajan kanssa samaa mieltä siitä, oliko King Arthur: The Legend of the Sword kovinkaan hyvä ajatus.

The Gentlemen on Ritchien paluu juurilleen rikoskomedian pariin. Se on Lontooseen sijoittuva, huumorilla ja oivaltavalla sanailulla höystetty gangsterielokuva, jota tähdittää erittäin nimekäs näyttelijäkaarti. Mukana ovat Ritchielle tyypilliset tavaramerkit monipuolisista murteista hassuihin hahmoihin, mutta ohjaajan rakastamia tapahtumien “pikakelauksia” nähdään tällä kertaa (onneksi) vähemmän. Myös väkivalta on visuaalisesti maltillisempaa – vaikka ikäraja tiukasti K-16:ssa pysytteleekin.

Mickey Pearson (Matthew McConaughey) on Britteihin marihuanaimperiumin perustanut amerikkalainen, joka on valmis myymään kukoistavan bisneksensä eteenpäin ja jäämään eläkkeelle. Hänen katseensa on tulevaisuudessa, missä marihuanan myynnistä on tullut saarivaltakunnassa laillista, eikä hänen oma rikollinen taustansa sovi tähän kuvioon.

Potentiaalinen ostaja löytyy Jeremy Strongin esittämästä Bergeristä, mutta myös nuori ja ahne Dry-Eye (Henry Golding) haluaisi apajalle. Toisaalla tilanteesta koittaa hyötyä Hugh Grantin esittämä yksityisetsivä Fletcher, jonka kertomana tarina avautuu elokuvakäsikirjoituksen tapaan. Fletcherin tarinaan kietoutuu myös Pearsonin oikeana kätenä toimiva Ray (Charlie Hunnam).

Ja jotta pakkaa saataisiin sekoitettua hieman lisää, joukkoon heitetään vielä Colin Farrellin esittämä Valmentaja “poikineen”. Juonesta ei sen enempää kannata kertoa, sillä tarinankäänteitä Ritchie tarjoilee perinteiseen tapaansa runsain käsin, eivätkä aivan kaikki keskushahmot säily hengissä loppuun saakka.

The Gentlemanissa Ritchie tekee juuri sitä minkä parhaiten osaa – kerää yhteen joukon lahjakkaita näyttelijöitä, antaa näille vekkulin väkivaltaiset gangsterihahmot ja sijoittaa heidän suuhunsa nasevaa sanailua sekä hassuja murteita, heittää joukkoon läjäpäin juonenkäänteitä ja leikkaa kokonaisuuden sähäkästi yhteen. Ohjaajalle tyypillinen äärimachoilu pidetään tällä kertaa paremmin kurissa ja elokuvassa keskitytään räiskyttelyn sijaan rakentelemaan kokonaisuutta palasista dekkarimaiseen tapaan.

Käsikirjoitus vitseineen ei aina kuitenkaan tunnu istuvan tähän aikaan. Mukana on nimittäin paljon vanhentuneita teemoja, joiden myötä sekä tapahtumien uskottavuus että toiminnallinen pätevyys kärsii.

Näyttelijät ovat kuitenkin loistavia ja heidän erityyppisillä murteilla käymää sanailuaan on ilo seurata ja kuunnella. Grant astuu ahneena kiristäjänä mainiosti tyypillisten roolihahmojensa ulkopuolelle ja Hunnam antaa hänelle viilipyttymäisen tyynen vastuksen, Farrell puolestaan on tarinan ritchiemäisin hahmo, jonka merkitys kasvaa matkan edetessä yllättävällä tavalla.

Tälläkään kertaa ei Ritchie päästä naishahmoja pelikentälleen mukaan. Tarinan käytännössä ainoa nainen on Pearsonin vaimo, Rosalind, jota esittää Michelle Dockery, ja jonka tehtävänä on ainoastaan olla cooli muija, jota huumepomo rakastaa yli kaiken.

The Gentlemen on kuitenkin Ritchien viime vuosien tuotannossa parempaa suuntaa. Kevyenä toimintakomediana se tarjoaa muutamia aitoja nauruja, mutta myös pientä aivojumppaa useiden juonenkäänteidensä myötä sekä hahmojen kertomien tarinoiden ja todellisten tapahtumien eroja seuratessa.

THE GENTLEMEN

3/5
”The Gentlemen on taattua Guy Ritchietä: kaiken maailman gangstereita, nasevaa sanailua ja juonenkäänteitä toisensa perään. Se ei yllä brittiohjaajan uran alun leffakaksikon tasolle, mutta on selkeästi parempi kuin muutama hänen viime vuosien tuotoksistaan.”