Uusimmat

Arvostelu Suositun Vikings-sarjan tarinaa jatkava Vikings: Valhalla on verisen viihdyttävä historialuento

23.02.2022 20:00 Helinä Laajalahti

Netflix-sarja Vikings: Valhalla on Vikings-sarjan spinoff, joka sijoittuu yli sadan vuoden päähän alkuperäisen sarjan tapahtumista. Keskeinä hahmoina nähdään Tanskan kuningas Knut, Norjan prinssit Harald ja Olaf sekä grönlantilainen tutkimusmatkaaja Leif Eriksson ja hänen soturisiskonsa Freydis.

History Channelin tuotantona vuonna 2013 alkanut Vikings johdatteli kuuden tuotantokauden aikana viikinkien maailmaan historiallisten hahmojen kautta. Legendaarisen Ragnar Lothbrokin tarinana alkanut sarja kertoi toiminnallisen ja varsin verisen draaman kautta viikinkien historiaa noin 800-luvulta lähtien.

Jeb Stuartin (Die Hard, The Fugitive) Netflixille luoma spinoff-sarja Vikings: Valhalla sijoittuu yli 100 vuotta emosarjan tapahtumien jälkeen viikinkien ajan loppuvuosiin 1000-luvun alussa. Sarjan keskeisenä teemana kulkee kristinuskon voittokulku sen kukistaessa vanhoja skandiuskontoja sekä Skandinavian ja Englannin välinen sota ja valtataistelu.

Sarja alkaa Englannista, missä kuningas Ethelred II päättää päästä maassaan asustavista skandinaaveista eroon kertarykäisyllä St. Bricen päivän joukkomurhassa. Viikingit keräävät Kattegatissa Tanskan kuningas Knutin (Bradley Freegard) avulla yhteisen armeijan ja lähtevät kostoretkelle kohti Englantia.

Vikings Valhalla

Tähän armeijaan kuuluvat keskeisinä muun muassa Norjan prinssi Harald Sigurdsson (Leo Suter), jonka esi-isän kerrotaan olevan Harald Kaunotukka, jota Vikings-sarjassa esitti Peter Franzén sekä hänen velipuolensa, myöhemmin Pyhänä Olavina tunnettu Olaf Haraldsson (Jóhannes Haukur Jóhannesson). Sarja jatkaa myös viikinkien maantieteellisen historian laajentamista, sillä mukana nähdään tutkimusmatkailijana tunnetun Leif Erikssonin (Sam Corlett) ja tämän siskon Freydisin (Frida Gustavsson) johtama soturijoukko Grönlannista.

Saimme sarjasta katsottavaksi kaikki kahdeksan jaksoa ennakkoon.

Vikings: Valhalla kertoo emosarjan tapaan historiallisia tapahtumia fiktiivisen draaman kautta väritettynä. Se ottaa historiallisia hahmoja ja antaa heille yksityiskohtaisen persoonallisuuden ja sijoittaa heitä mahdollisesti hieman eri tapahtumiin, paikkoihin ja ajankohtiin kuin missä he säilyneiden historiadokumenttien mukaan elivät. Tarinallinen luuranko pysyttelee kuitenkin tosipohjaisena ja sarja tarjoaa toiminnallisen viihdyttävyytensä ohella mielenkiintoista historiallista tietoa.

Vikings Valhalla

Kuten Vikings jo katsojiaan opetti, historiallisiin tapahtumiin ja hahmoihin pohjautuvien sarjojen tapauksessa hahmoihin ei kannata kovasti kiintyä sillä miekka tai kirves saattaa sivaltaa yllättäen. Historia on kirjoitettu sotien ja valloitusretkien kautta, kun jäljelle jääneistä dokumenteista selviää entisten ja uusien hallitsijoiden nimet.

Vikings: Valhallassa luvassa on tuttuun tapaan vallanhimoa, kostonhimoa, petosta ja näiden johtamaa, veristä mutta samalla myös kiinnostavan taktista sotaa. Uskontojen yhteentörmäys ja kristinuskon voittokulku on esitetty kiehtovan kahtiajakoisena – toisaalta uskontojen varjolla hallitaan ja murhataan ihmisiä, toisaalta kaikista uskonnoista löytyy myös tukea ja turvaa hädän hetkellä.

Vikings Valhalla

Vikings: Valhalla myös jatkaa naishahmojen laajempaa esille tuomista.

Tutkimusten mukaan ja aiempien uskomusten vastaisesti viikinkiyhteiskunnissa naiset olivat aktiivisia ja taloudellisesti suhteellisen vapaita toimijoita sekä arvostettuja sotureita. Vikings-sarjan Lagerthan vanavedessä uudessa sarjassa nähdään armottomia kilpineitoja, mutta varmasti mielipiteitä jakavin käänne on historiallisen hahmon sukupuolen vaihtaminen toiseksi. Kattegatia johtava jaarli Haakon on nimittäin tässä sarjassa nainen ja häntä esittää Tukholmassa syntynyt Caroline Henderson.

Vaikka kyseessä on vahvasti väritetty ja viihteellinen näkemys tuhat vuotta sitten tapahtuneista hetkistä, joista ei ole säilynyt aivan yksityiskohtaisia dokumentteja, istuu sarjan huomattavasti mieluummin läpi historian oppituntina kuin vaikkapa omien kouluaikojeni varmastikin maailman kuivimman historianopettajan tunnit.

Vikings: Valhalla julkaistaan Netflixissä 25. helmikuuta.

Lista Vikings: Valhallan keskeisistä näyttelijöistä ja heidän esittämiensä hahmojen historiallisuudesta:

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat