Arvostelu | Ville Virtasen tähdittämä Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva tuntuu liikaa tv-sarjan jaksolta

26.10.2021 12:00 | Helinä Laajalahti

Rakastetun rikossarjan jatkoksi tehty Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva vie Ville Virtasen esittämän profiloijan oman moraalinsa äärelle.


Sorjonen Muraalimurhat -elokuva julisteEnsi-ilta: 27.10.2021
Alkuperäisnimi: Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva
Ohjaus: Juuso Syrjä
Käsikirjoitus: Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen
Pääosissa: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Lenita Susi, Olivia Ainali
Pituus: 107 minuuttia
Ikäraja: K16


Ville Virtasen tähdittämää Sorjonen-poliisisarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2016-2020. Nyt julkaistava elokuva Sorjonen: Muraalimurhat on suhteellisen suoraa jatkoa tuolle suositulle sarjalle.

Tv-sarjassa Kari Sorjonen (Virtanen) muuttaa perheineen Lappeenrantaan ja suuntaa uusiin töihin profiloimaan rikollisia vakavien rikosten yksikköön. Kolmen ruotantokauden aikana Sorjonen selvitti lukuisia monimutkaisia henkirikoksia ja koitti samalla luovia läpi henkilökohtaisen elämänsä haasteissa sairaan vaimonsa (Matleena Kuusniemi) ja tyttärensä (Olivia Ainali) kanssa.

Sorjonen on jokseenkin omalaatuinen mutta päättelykyvyltään nerokas rikostutkija, mistä kumpuaa hahmon viehätys – hyvin samaan tapaan kuin vaikkapa ruotsalais-tanskalaisena yhteistyönä tehdyn Silta-sarjan Saga Norénin (Sofia Helin) viehätys. Sorjosen omanlaisensa tapa työstää rikostutkimusta turhauttaa hänen kollegoitaan, eikä tilannetta auta se, että Sorjosen sosiaaliset taidot loistavat varsin usein poissaolollaan. Lopputulos eli selvitetty rikos voittaa kuitenkin nämä vaikeudet.

Sarjaan mielenkiintoisen lisän toi Venäjän läheisyys, mihin viittaa myös sarjan englanninkielinen nimi Bordertown. Tämän myötä Sorjonen sai työparikseen Anu Sinisalon esittämän, kovaotteisen Lenan, joka on keskeisessä roolissa mukana myös elokuvassa.

Sorjonen Muraalimurhat -elokuva

Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva jatkaa Sorjosen tarinaa, mutta pienen aikahypyn auttamana. Tuttu rikostutkija ei ole enää samoissa poliisitehtävissä, mutta kun helsinkiläisestä betoniseinästä löytyy verellä maalattu muraali, tulee hän vetäistyksi takaisin murhatutkimuksen pyörteisiin.

Elokuva on suunnattu selkeästi pääasiassa sarjan ystäville, sillä sarjan tapahtumia tuntemattoman voi olla hankala hypätä hahmojen kelkkaan. Hahmot, heidän taustansa ja edesottamuksensa kun ovat tuttuja niille, jotka ovat katsoneet sarjan kokonaisuudessaan.

Elokuvassa jatkavat pääosin samat hahmot ja samat näyttelijät kuin sarjassakin. Sorjosen vastapuolelle keskeiseen rooliin nousee hänen arkkivihollisensa Lasse Maasalo (Sampo Sarkola), jonka tv-sarjan ystävät muistavat varmasti hyvin. Maasalo istuu elinkautistaan vankilassa, mutta muraali yhdistää hänet kadonneeseen ja murhatuksi epäiltyyn henkilöön.

Sorjonen Muraalimurhat -elokuva / Ville Virtanen, Sampo Sarkola

Sorjonen ja Maasalo ovat kuin Suomen Sherlock Holmes ja Moriarty, sillä he ovat brittiläisten esikuviensa tapaan molemmat äärimmäisen älykkäitä hahmoja vastakkaisilla puolilla lakia. He ovat leikkineet kissa-ja-hiiri -leikkiään aiemminkin, mutta nyt panokset kovenevat Maasalon päästessä Sorjosen ihon alle tökkimään tämän moraalikäsitystä.

Roolit ovat Virtaselle ja Sarkolalle tuttuja, minkä vuoksi he saavat myös elokuvassa ladattua keskinäiseen kilpajuoksuunsa mielenkiintoista latausta. Keskushahmoista erinomaisen Sinisalon aina niin kiinnostava Lena jää puolestaan harmillisen alikäytetyksi.

Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva tuntuu kuin pidennetyltä Sorjonen-tv-sarjan jaksolta. Sarjassakin yksi rikos kerrottiin kahden tai kolmen jakson voimin, minkä vuoksi elokuva tuntuu siltä kuin yksi tällainen tarina olisi nyt vain leikattu yhdeksi pidemmäksi kokonaisuudeksi.

Rakenteellinen ja tarinallinen tuttuus on ymmärettävää, sillä tekijäkaarti on pääosin sama: sarjan luoja Miikko Oikkonen vastaa elokuvankin käsikirjoituksesta yhdessä Antti Pesosen kanssa, ja ohjausvastuussa jatkaa suurimman osan sarjan jaksoista ohjannut Juuso Syrjä.

Elokuvan tarinarakenne on perinteisen rikosjännärin tapaan monimutkainen käsikirjoituksen pyrkiessä huiputtamaan katsojaa uskomaan ensin yhtä ja sitten toista. Monimutkaisuus kuitenkin uhkaa kostautua, sillä tarinasta tipahtaa helposti kärryiltä. Elokuvan jälkeen jäin nimittäin itsekin pohtimaan muutamia tarinankäänteitä, joiden merkitys jäi kokonaisuuden kannalta epäselväksi.

Että hetkinen, mitenkäs tämä nyt oikein menikään.

SORJONEN: MURAALIMURHAT -ELOKUVA

3/5
”Tutun rikossarjan asetelmasta ponnistava Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva on kuin pidennetty tv-sarjan jakso.”

Muropaketin uusimmat