Arvostelu | Vuoden huonoin elokuva on löytynyt – Arnold Schwarzeneggerilla markkinoitu Iron Mask on kaiken muun pahan lisäksi karmea kusetus

02.10.2020 11:52 | Helinä Laajalahti

Venäläis-kiinalais-amerikkalainen Iron Mask: The Mystery of the Dragon Seal on 1700-luvun Kiinaan sijoittuva fantasiaseikkailu, jonka pienissä sivuosissa nähdään Arnold Schwarzenegger ja Jackie Chan.


Julkaisu VOD-palveluissa: Vko 40/2020
Alkuperäisnimi: The Iron Mask: The Mystery of the Dragon Seal
Ohjaus: Oleg Stepchenko
Käsikirjoitus: Dmitry Paltsev, Alexey A. Petrukhin, Oleg Stepchenko
Pääosissa: Xingtong Lao, Jason Flemyng, Anna Churina, Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger
Pituus: 120 minuuttia
Ikäraja: K16


VOD-palveluissa juuri julkaistu The Iron Mask: The Mystery of the Dragon Seal on niin hämmentävä(n huono) elokuva, että se vetää lähes sanattomaksi. Arnold Schwarzeneggerin ja Jackie Chanin nimillä ja hupaisan vauhdikkaalla trailerilla markkinoidusta elokuvasta on nimittäin mahdotonta löytää mitään hyvää.

Ensinnäkin tuntuu suorastaan käsittämättömältä, miten Schwarzenegger ja Chan on saatu lähtemään mukaan tähän tuotantoon, ja molemmat peräti tuottajan asemassa. Vaikka elokuvaa markkinoidaan heidän nimillään, molemmat nähdään vain pienissä, suhteellisen tarpeettomissa sivuosissa. Se joka toivoo näkevänsä esimerkiksi Chanin koreografista taiturointia, pettyy varmasti, sillä suurimman osan ruutuajastaan Chan roikkuu kahlittuna vankilan seinään.

Toinen hämmennys on elokuvan nimi, The Iron Mask: The Mystery of the Dragon Seal. Ilmeisesti Iron Mask on nostettu elokuvan nimeen englanninkielisissä maissa, mutta miksi, onkin hyvä kysymys. Rautanaamioinen mies (Yuri Kolokolnikov) on kyllä elokuvassa mukana, mutta hyvin pienessä sivuroolissa hänkin, lähes täysin mitäänsanomattomana hahmona. Elokuva tunnetaan myös nimellä  Journey to China. Mystery of the Dragon Seal kuulostaa näistä kaikista kuitenkin luontevimmalta tarinan suhteen.

Kyseessä on jatko-osa. Venäläinen Oleg Stepchenko ohjasi vuonna 2014 seikkailuelokuvan Forbidden Empire (tai Forbidden Kingdom tai Viy), missä Jason Flemyngin esittämä kartografi tutkii Transylvanian syvyyksiä 1700-luvun Euroopassa. Samainen Flemyngin esittämä Jonathan Green on mukana myös Iron Mask -elokuvassa, missä hän on päätynyt vankilaan Moskovassa. Tuossa vankilassa hän kohtaa salaperäisen kiinalaisen (Xingtong Yao) jonka kanssa hän päätyy matkaamaan kohti Kiinaa ja matkakumppaninsa kotiseutua, jota hallitsee nykyisin ilkeä noita (Li Ma).

Edellisessä elokuvassa nähtyihin rooleihinsa palaavat myös Anna Churina Greenin rakastettuna ja Charles Dance tämän isänä. Tuo rakkaustarina on kamalinta aikoihin.

Vanhan Schwarzeneggerin ja Chanin fanin uusi elokuva sai kiinnostumaan, koska trailerista saa sellaisen käsityksen, että kyseessä olisi kaksikon tähdittämä kaverikomedia. Ajatuksena oli, että elokuva saattaisi tarjota vauhtia ja seikkailua, ja tutun mutta hyvin epäsuhtaisen näyttelijäkaksikon välistä, mahdollisesti pöhelöä kemiaa. Pettymys oli valtava, kun veteraaninäyttelijät jätetään alkuesittelyn jälkeen kokonaan kuviosta.

Elokuvan suurin ongelma on kuitenkin sen tekninen toteutus. Google Playn kautta ostamassani elokuvassa ääniraita on pelkästään englanniksi, ja osa näyttelijöistä kuitenkin oletettavasti puhuu venäjää ja kiinaa. Koko elokuva on jälkiäänitetty englanniksi ja äänimaailman kuunteleminen tuntuu yhtä pahalta kuin jonkun kynsiessä liitutaulua. Dubbausta ei ole tehty edes vähän sinne päin vaan täysin huitaisten. Esimerkiksi välillä joku puhuu, eikä kenenkään suu liiku.

Mitään hyvää elokuvasta on vaikea löytää. Mukana on söpö, siivekäs peikkohahmo ja pari suhteellisen kaunista taistelukohtausta, mitä on miellyttävä katsoa, koska kukaan ei niiden aikana puhu mitään. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä pääasiassa elokuva on CGI:n laadultaan kamalaa katsottavaa. Päälleliimatun näköisine efekteineen se nimittäin näyttää monin osin huonommalta kuin 80-luvun suoraan VHS:lle julkaistut tuotannot.

Käsikirjoituksellisesti venäläis-kiinalais-amerikkalainen fantasiaseikkailu on sekasotku. Tarinan juoni on lyhykäisyydessään se, että Kiinassa sijaitsevassa kylässä ilkeä noita on ottanut haltuunsa sen mystiset teeviljelmät ja niitä suojelevan lohikäärmeen, ja lähettänyt hyvien velhojen mestarin (Chan) vankilaan Lontoon Toweriin ja tämän lapsen (Yao) Moskovaan. Lohikäärmettä hallitseva sinetti pitää saada vietyä takaisin kylään, jotta se saadaan pelastettua julman noidan vallasta. Mukana on myös vallasta syösty ja vangittu Venäjän tsaari Pietari Suuri.

Harvoin tulee sanottua näinkin tylysti, mutta Stepchenkon ohjaama elokuva on sellainen tuotos, johon ei kannata koskea pitkällä tikullakaan ja joka kannattaa kiertää, todella, todella kaukaa. Iron Mask ei ole niitä elokuvia, jotka ovat niin huonoja että ne onnistuvat lopulta viihdyttämään. Tämä on pelkästään kamalan huono. Ja sitä huonoutta kestää kaksi tuntia.

Iron Mask on ostettavissa VOD-palveluissa ja blu-ray-versio siitä julkaistaan 7. lokakuuta.

THE IRON MASK: THE MYSTERY OF THE DRAGON SEAL
0/5
”Arnold Schwarzeneggerin ja Jackie Chanin pieneen sivuosaan jättävä fantasiaseikkailu on suoranainen huonouden ylistys. Heittämällä vuoden huonoin elokuva.”

Muropaketin uusimmat