Arvostelu: Weathering with You on uskomattoman kaunis anime-elokuva, josta tulee likainen olo

11.03.2020 19:55 | Aki Lehti

Your Name -animesta tutun Makoto Shinkain uuden Weathering with Youn rakkaustarinassa tuijotetaan vain omaan napaan. 


Ensi-ilta: 13.03.2020.
Alkuperäisnimi: Tenki no ko on
Ohjaus: Makoto Shinkai
Käsikirjoitus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Kotaru Daigo, Nana Mori, Tsubasa Honda, Sakura Kiryu
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K7


Maailman toiseksi eniten rahaa tahkoneesta Your Name -animesta tutun Makoto Shinkain uusi Weathering with You -elokuva on kaunis, aivan uskomattoman kaunis. Sen vietäväksi voi vain heittäyttyä, ihaillen upeita kuvia ja maisemia, fantasiaa ja yliluonnollisia elementtejä. Sellaisena teos toimii oikein hyvin, mutta jos elokuvaa katsoo elokuvana, eikä vain valkokankaan kokoisena näytönsäästäjänä, niin aivan liian täyteen turhia juonenkäänteitä ahdettu Weathering with You leviää melkeinpä täysin käsiin.

Täysin tarpeettomia arkielämän huolia ja jopa fantasiaelokuvassa epäuskottavia tapahtumia täynnä oleva leffa yrittää sanoa rakkauden sekä japanilaisen nuorten naisten ja tyttöjen palvonnan lisäksi jotain ilmastokatastrofista. Sen sanoma on kuitenkin yhtään tarkemmin analysoituna lähes iljettävä, jossa yksilön hedonistiset tarpeet kiilaavat lukemattomien ihmishenkien edelle.

Myös Weathering with You on teiniyleisölle suunnattu teos, mutta ei niin leimaavasti etteikö aikuiskatsoja voisi siitä nauttia. Uutuus on jälleen poika tapaa tytön -seikkailuromanssi, joka on ladattu täyteen teini-ikäisen ylikuohuvia tunteita. Tapahtumapaikkana on kaatosateiden kiusaama Tokio, jossa vettä on tullut taivaalta ennätysmääriä kuukausien ajan, eikä loppua näy. Kaupunki on animoitu huippurealistisesti, vaikka elokuvan tyylilajina onkin maaginen realismi.

Päähenkilö on kotoaan karannut 16-vuotias Todaka (Kotaro Daigo), joka pian Tokioon saapumisensa jälkeen on koditon, rahaton ja kylmissään. Hampurilaisravintolassa työskentelevä nuori Hina (Nana Mori) antaa hänelle syötäväksi ilmaisen burgerin. Tuttuun animetyyliin pojan posket muuttuvut tulipunaisiksi rakkaudesta ensisilmäyksellä.

Todaka onnistuu saamaan töitä huuhaa-artikkeleita kirjoittavalta Sugalta (Shun Oguri), joka tarjoaa hänelle myös katon pään päälle ja ilmaiset ruuat. Sugan palveluksessa on myös parikymppinen Natsumi (Tsubasa Honda), jonka kanssa Hodaka kiitää ympäri Tokiota haastattelemassa omituisia asioita kokeneita ihmisiä. Yksi näistä on Hina, jolla on yliluonnollinen kyky saada sade loppumaan rukoilemalla. Hodaka ja Hina perustavat nettipalvelun, joka tarjoaa Aurinkotytön palveluksia. Siitä tulee jättimenestys, koska nuori nainen pystyy aivan oikeasti saamaan auringon esiin.

Jokainen kuva jossa aurinko alkaa pilkistää pilvien välistä on niin kaunis, että sen voisi kehystää seinälle. Japanilaisista myyteistä tuttu aurinkotyttö ei kuitenkaan voi tehdä ihmeitä maksamatta hintaa. Parivaljakolle selviää, että menneinä aikoina vastaavia kykyjä omaavat ovat olleet lopulta myös uhreja. Aina Hinan käyttäessä kykyään hänen elämänvoimansa himmenee.

Hinan perässä ovat myös ihmiskauppiaat, nuoria tyttöjä hyväkseen käyttävät ilkiöt sekä lastensuojeluviranomaiset, koska hän asuu alaikäisenä kahdestaan pikkuveljensä kanssa. Hodaka taas on vaikeuksissa poliisiin kanssa, koska hän on pysäyttänyt pahikset löytämänsä käsiaseen avulla. Magian, taikuuden ja yliluonnollisten asioiden ohella elokuvassa on mukana näitä mukamas arkisimpia juonikuvioita enemmän kuin tarpeeksi.

Taivaalla sijaitsevassa toisessa maailmassa Hina kanssa lentelevä Hodaka joutuu tekemään lopulta päätöksen – valitako rakkaus ja pelastaa Hina vai toimiako toisin jolloin katastrofiksi muuttuva loputon sade päättyisi. Tässä on elokuvan suurin ongelma, sillä ohjaaja-käsikirjoittaja Shinkain mukaan elämää suurempi rakkaus vaikuttaa aina olevan se tärkein ja oikea valinta, vaikka miljoona ihmistä joutuisi sen seurauksena ongelmiin, kodittomaksi tai jopa kuolisi.

Shinkai sekoittaa mukaan katulapset, alaikäiset seksityöntekijät, ylikansoituksen ja ilmastonmuutoksen, mutta oikeasti leffa ei kerro niistä. Se kertoo vain tekijänsä fantasiasta, jossa voimakas ja äärimmäisen kaunis tyttö rakastuu nörttipoikaan, vain jotta tämä voi pelastaa vaikeuksissa olevan nuoren naisen. Esimerkiksi seksityöntekijä-juonikuvio unohtuu kokonaan yhden kohtauksen jälkeen, sillä se on mukana vain käynnistääkseen ala-arvoisen neito pulassa -kertomuksen. Siihen viitataan vain kerran loppuleffan aikana kun yksi ilkiöistä möläyttää jotain alaikäisen hyväksikäytöstä vitsaillen.

Paatumattomana romantikkona katson mieluusti kun rakkaus voittaa kaiken muun, mutta Weathering with You näyttää että näin ei aina ole, vaikka itse elokuva niin väittääkin. Leffa yrittää esittää asiansa niin, että mistä tahansa kriisistä kuten ilmastonmuutoksesta selvitään uskomalla ja rakastamalla toista ihmistä. Olkoot tahallista tai tahatonta, niin tekeleen naiskuva on täysin vääristynyt. Hodaka rakastaa Hinaa yli kaiken, mutta vain tunteakseen oman olonsa hyväksi. Teoksen tissivitseistä en aio kertoa sen enempää.

Elokuva tarvitsisi ehdottomasti toisen katsomiskerran ja ehkä ylianalysoin näkemääni, mutta uskomattoman kauniista Weathering with Yousta tuli likainen olo. Leffa voi näyttää vaikka kuinka hienolta, mutta ei tästä pysty nauttimaan lainkaan ellei sammuta aivojaan kokonaan ja keskity vain nättiin animaatioon.

WEATHERING WITH YOU

”Weathering with You on upean Your Namen jälkeen valtaisi pettymys Makota Shinkain faneille”