Uusimmat

Arvostelu: ”Tämä ei todellakaan sovi lapsille” – Huomenna Yle Areenassa julkaistava Eläinten vallankumous on yksi kaikkien aikojen ahdistavimmista animaatioista

27.03.2020 12:00 Helinä Laajalahti

Vuonna 1954 julkaistu animaatioelokuva Eläinten vallankumous pohjautuu George Orwellin kuuluisaan romaaniin. Animaatioklassikko tulee huomenna, lauantaina 28. maaliskuuta, katsottavissa Yle Areenassa.

George Orwellin tunnetuimpiin kuuluvia romaaneita – 1984:n ohella – on vuonna 1945 julkaistu satiirinen satu Animal Farm (suom. Eläinten vallankumous). Tarina kritisoi eläimistä koostuvan yhteisön avulla ihmisten poliittisia valtataisteluita, ja sitä vaadittiin aikoinaan kiellettäväksi muun muassa neuvostovastaisuutensa vuoksi.

Romaanista tehtiin animaatioelokuva vuonna 1954. Suomessa myös nimellä Eläinten kapina tunnettu Eläinten vallankumous oli Britannian ensimmäinen suuren julkaisun animaatioelokuva ja myös ensimmäinen kerta, kun Orwellin romaanista tehtiin elokuvaversio. Elokuvan tuottivat ja ohjasivat Joy Batchelor ja John Halas, ja sen kerrotaan saaneen osan rahoituksestaan salaisesti CIA:lta.

Joudun myöntämään, etten Orwellin romaania ole koskaan lukenut. Animaatioelokuvan pohjalta julkaistiin Suomessa kuitenkin vuonna 1985 Jean Giraudin ja Marc Batin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva-albumi, jonka sain nuoruudessani käsiini ja jonka vaikutukset ovat kantaneet tähän päivään saakka.

Sarjakuvan sanoma kolahti lapseenkin vaikka kaikkia tarinan syvyyksiä ei tuolloin vielä ymmärtänytkään. Lause: “Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, jäi erittäin vahvana elämään mielen perälle.

Batchelorin ja Halasin ohjaama Eläinten vallankumous kertoo maatilasta, jonka isäntä herra Jones mieluummin juopottelee kuin huolehtii eläimistään. Kun eräänä aamuna apetta ei kuulu lainkaan, päättävät eläimet nousta kapinaan isäntäänsä vastaan ja ajavat tämän ulos tilalta.

Pian maatilan eläimet elävät omassa pienessä utopiassaan, jossa kaikki toimivat iloisesti yhteisen hyvän eteen.

Kauan tämä utopia ei kuitenkaan ehdi jatkua, kun tilan älykkäät siat Napoleon-nimisen karjun johdolla tulevat siihen tulokseen, että valta kuuluu heille. Sikojen mielestä kaikki eläimet eivät enää olekaan samanarvoisia ja alussa yhdessä säädetyt lait alkavatkin yksi kerrallaan muuttua.

Ulkoisesti Eläinten vallankumous muistuttaa Disneyn alkuvuosien animaatioita ilmeikkäine, suloisine eläimineen ja musiikkeineen. Sisältö se on kuitenkin paljon synkempi ja vakavampi – ahneutta, kieroutta, murhaa, ja missä alempiarvoiset joutuvat kärsimään raskasta työtä raataen herrojen nauttiessa työn hedelmistä.

Eläinten vallankumous on niitä animaatioelokuvia, joita ei todellakaan voi suositella perheen pienimmille katsojille. Vaikka piirroselokuvassa tarinan loppu on muutettu Orwellin alkuperäisestä dystopiasta onnellisemmaksi, on se silti yksi kaikkien aikojen ahdistavimmista animaatioista.

Orwellin ihmisten toimien pohjalta luoma maailma hiipii nimittäin muutoksesta huolimatta kaikessa karmaisevuudessaan katsojan ihon alle.

Eläinten vallankumous on katsottavissa Yle Areenasta 28. maaliskuuta 2020 alkaen 29 vuorokauden ajan.

ELÄINTEN VALLANKUMOUS

4/5

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat