UUSIMMAT

Arvostelu | Netflixissä julkaistu Enola Holmes on odotettua parempi elokuva – Stranger Thingsin Millie Bobby Brown varastaa show’n

23.09.2020 12:30 | Helinä Laajalahti

Suosittuihin nuortenromaaneihin pohjautuva Netflix-elokuva Enola Holmes esittelee legendaarisen Sherlock Holmesin omapäisen ja älykkään pikkusiskon. Pääosaa esittää Stranger Things -sarjasta tuttu Millie Bobby Brown.


Ensi-ilta Netflixissä: 23.9.2020
Alkuperäisnimi: Enola Holmes
Ohjaus: Harry Bradbeer
Käsikirjoitus: Jack Thorne, pohjautuu Nancy Springerin romaaniin
Pääosissa: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Louis Partridge
Pituus: 123 minuuttia
Ikäraja: K12


Amerikkalainen Nancy Springer ryhtyi vuonna 2006 julkaisemaan nuortenromaanisarjaa The Enola Holmes Mysteries. Kirjat kertovat kuuluisan Sherlock Holmesin vähemmän kuuluisasta pikkusiskosta, jonka päättelykyky vastaa isoveljensä taitoja. Nuorille suunnattuja, palkittuja ja kiiteltyjä salapoliisiromaaneita julkaistiin vuoteen 2010 mennessä kuusi kappaletta ja niistä ensimmäinen, The Case of the Missing Marquess, toimii pohjana tuoreelle Netflix-elokuvalle.

Enola Holmes -elokuvassa kuuluisan salapoliisin sisko täyttää 16 vuotta, kun hänen äitinsä salaperäisesti katoaa. Holmesien isä on kuollut Enolan ollessa hyvin nuori, jolloin myös huomattavasti vanhemmat isoveljet Sherlock ja Mycroft muuttivat pois kotoa jättäen Enolan (toisin päin “Alone”) kahdestaan äidin kanssa kotikartanoon Englannin maaseudulle.

Äiti Holmes (Helena Bonham Carter) on halunnut kasvattaa tyttärestään 1800-luvun Englannissa itsenäisen ja pätevän toimijan, minkä vuoksi hän on kouluttanut tätä luonnontieteisiin ja lukemaan kartanon kirjaston läpi sekä opettanut koruompelutöiden sijaan itsepuolustusta. Mutta kun äiti yllättäen katoaa, jää ulkomaailmaan tottumaton Enola (Stranger Things -sarjasta tuttu Millie Bobby Brown) aivan yksin.

Isoveljet Mycroft (Sam Claflin) ja Sherlock (Henry Cavill) päättävät ajan tavan mukaisesti laittaa siskonsa sisäoppilaitokseen oppimaan naisten tavoille, jotta tämän saisi vielä joskus naimisiin, mutta Enola ei tähän taivu vaan karkaa etsimään äitiään suurkaupunki Lontoosta. Matkalla hän törmää lordi Tewskburyyn (Louis Partridge), nuoreen markiisin, joka on niinikään karkumatkalla.

Ja näin Enola saa tutkittavakseen kadonneen äidin tapauksen lisäksi markiisinkin tapauksen – etenkin kun tällä on kannoillaan murhanhimoinen knallipää (Burn Gorman).

Fleabag-ohjaaja Harry Bradbeerin ohjaama ja Jack Thornen käsikirjoittama Enola Holmes on yllättävän pirtsakka ja herttainen seikkailuelokuva. Brown on erinomainen vauhdikkaassa ja hilpeässä roolissaan, missä hänestä kuoriutuu hahmo, joka on kaikkea muuta kuin Stranger Thingsistä tuttu, vakavailmeinen El. Tuloksena syntyy viehättävä ja viihdyttävä seikkailukomedia.

Useaan otteeseen suoraan kameralle puhuva Enola on uudessa elokuvassa pätevä nuori nainen, joka laittaa kampoihin jäykälle Mycroft-veljelleen ja päihittää päättelykyvyssä jopa veljensä Sherlockin. Brownin keskinäinen kemia etenkin Cavillin kanssa on käsinkosketeltavaa, minkä vuoksi onkin harmillista, ettei kaksikolla ole enemmän yhteisiä kohtauksia – tosin täytyy muistaa, että kyseessä on Enolan elokuva, ei Sherlockin, ja Cavillin laajemman ruutuajan mukana vaaka olisi saattanut keikahtaa liikaa toisin päin.

Nyt Sherlock piipahtaa kuvassa vain pienenä, Enolan taustalla toimivana sivuhahmona. Cavill tekee kuuluisasta hahmostaan kuitenkin huomattavasti lupsakamman version kuin vaikkapa Benedict Cumberbatchin Sherlock BBC:n suositussa sarjassa.

Enola Holmesissa on sen 1800-luvun lopulle sijoittuvan ajankohdan ja pääosahahmon huomioiden varsin vahva feministinen ote, joka hyppää ajoittain silmille aavistuksen päällekäyvänä. Tuon vuosisadan vaihteeseen olennaisesti liittyvä suffragettiliike on esimerkiksi naisten äänioikeutta ajavine vaateineen mukana tarinakehyksessä, minkä vuoksi päällekäypyys on ymmärrettävämpää.

Aihe ei kuitenkaan vähennä vauhdikkaan ja komediallisen elokuvan viihdearvoa tai pääosan Brownin hurmaavuutta.

Enola Holmes on katsottavissa Netflixissä 23. syyskuuta.

ENOLA HOLMES

3,5/5
”Sherlock Holmesin pätevästä pikkusiskosta kertova Enola Holmes on yllättävän viehättävä, nuorille suunnattu seikkailuelokuva.”