Arvostelu Leonardo DiCaprion Gangs of New York toimii hyvin vielä 18 vuoden jälkeenkin, vain nämä pari asiaa sakkasivat”

03.04.2020 11:51 Helinä Laajalahti

Martin Scorsesen ohjaama väkivaltaeepos vie keskelle 1800-luvun New Yorkin jengimellakoita. 18 vuotta sitten ensi-iltansa saanut elokuva on nyt nähtävissä Yle Areenassa.


Julkaistu alun perin: 20.12.2002
Alkuperäisnimi: Gangs of New York
Ohjaus: Martin Scorsese
Käsikirjoitus: Jay Cocks, Steven Zaillian & Kenneth Lonergan
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Liam Neeson & Brendan Gleeson
Pituus: 159 minuuttia
Ikäraja: K16


Varsinaisesta klassikosta puhuminen Martin Scorsesen ohjaaman Gangs of New Yorkin tapauksessa on ehkä aavistuksen liioiteltua. Siltikin ajatus, että vuonna 2002 ensi-iltansa saaneen elokuvan julkaisusta on kulunut jo 18 vuotta, tuntuu hämmentävältä.

Gangs of New York keräsi ensi-iltansa aikaan kaikkiaan peräti 10 Oscar-ehdokkuutta. Yhtään se ei niistä kuitenkaan voittanut, vaan esimerkiksi parhaana elokuvana palkittiin tuolloin Chicago, parhaana ohjaajana Roman Polanski (Pianisti) ja miespääosasta Adrien Brody (Pianisti).

Roomassa Cinecittan studioilla kuvattu väkivaltaeepos on valtava kokonaisuus niin näyttelijöiden määrän kuin lavasteidenkin koon osalta. Elokuvan tarina sijoittuu 1800-luvun puolivälin New Yorkiin, joka oli juuri syntymässä ja kasvamassa Manhattanin saaren eteläkärjestä lähtien, ja jota pelolla hallitsivat monenlaiset jengit.

Elokuvan käsikirjoitus ottaa inspiraatiotaan oikeasti eläneistä henkilöistä ja historiallisista tapahtumista aikana, jolloin jengisodat olivat New Yorkin kaduilla arkipäivää. Vuonna 1863 nousi oikeastikin väkivaltainen, useita päiviä kestänyt mellakka sen jälkeen, kun miehiä alettiin värvätä sisällissotaan väkisin.

Tarinallisesta ajankohdastaan huolimatta Gangs of New York tuntuu teemoiltaan ajankohtaiselta. Elokuvan keskiössä ovat Yhdysvaltoihin tulleiden maahanmuuttajien ja “alkuperäisasukkaiden” suoranaiseksi sodaksi kasvava vihanpito. Irlantilaisten maahanmuuttajien Dead Rabbits -jengiä johtaa Liam Neesonin esittämä “Priest” Vallon, amerikkalaisten Natives-jengiä puolestaan Daniel Day-Lewisin esittämä Bill “The Butcher” Cutting. Elokuva alkaa verisellä kohtauksella, missä Vallon saa Teurastajan puukosta surmansa ja hänen pieni poikansa joutuu seuraamaan tappoa vierestä.

16 vuotta myöhemmin Vallonin poika palaa kotiseudulleen. Leonardo DiCaprion esittämä Amsterdam (triviatietona mainittakoon, että New Yorkin nimi oli alun perin New Amsterdam) hautoo kostoa isänsä tappajalle ja soluttautuu Butcherin lähipiiriin. Myllerrystä aiheuttaa myös maata repivä sisällissota ja presidentti Lincolnin päätös vapauttaa orjat.

Historian varaan fiktiota rakentava Gangs of New York on tuotantoarvoiltaan komea, tyylikkäästi näytelty ja upeasti kuvattu elokuva. Se kertoo aiheesta, joka ei ole niin tuttu, ja kuljettaa kameraa kaoottisessa väkijoukossa pitkin, taidokkain otoksin. Katsojana niiden mukana kulkeminen 18 vuotta myöhemminkin hengästyttää. Scorsese tekee nimittäin (tässäkin elokuvassa) verisestä väkivallasta koskettavan kaunista.

Gangs of New York kertoo ihmisistä, joiden elämässä mikään ei ole mustavalkoista. Ihmismielen harmaan eri sävyt korostuvat erityisesti Day-Lewisin esittämässä Billissä, joka on yhtä aikaa äärimmäisen julma, mutta myös inhimillinen, yhtäällä kammottava rasistisika ja samalla lähes lempeä isähahmo. Hänen monitahoisuuttaan vasten peilautuu nuori DiCaprio kokemattoman untuvikon hahmossaan, jolle elokuva myös antaa kauniisti kasvunvaraa.

Ajoittain käsikirjoitus notkahtelee ja alleviivaa vähän liiaksi. Ja esimerkiksi Amsterdamin ja Cameron Diazin esittämän Jennyn välisen suhteen kuvaus tuntuu hieman puolitekoiselta ja väkinäiseltä.

Elokuvan lopussa näytetään U2:n musiikin säestämänä, miten New York muuttuu 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Viimeisessä kuvassa näkyvät WTC:n tuplatornit, jotka olivat elokuvan alkuperäisen julkaisun aikaan juuri kaatuneet vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskussa.

Gangs of New York on katsottavissa Yle Areenassa perjantaista 3. huhtikuuta lähtien 29 vuorokauden ajan.

GANGS OF NEW YORK

4/5
”Daniel Day-Lewis ja Leonardo DiCaprio vakuuttavat Martin Scorsesen vuonna 2002 ohjaaman väkivaltaeepoksen pääosissa. Tarinan draama notkuu ajoittain, mutta elokuva on upeaa katsottavaa 18 vuotta myöhemminkin.”