3D-elokuvahuuma alkoi Suomessa 10 vuotta sitten – Tänään tv:ssä leffa, joka aloitti kaiken: ”Ei tätä 2D-versiona katsoisi Erkkikään”

17.12.2018 06:00 | Muropaketin toimitus

3D-elokuvat ovat olleet jo vuosia elokuvateattereiden peruskauraa, mutta tilanne oli aivan toinen 10 vuotta sitten. Silloin ”kolmiulotteiset elokuvat” vasta tekivät tuloaan Suomeen.

Kun 3D-leffat tuotiin Suomeen vuonna 2008, muodostivat ensimmäisen aallon kolme elokuvaa: Beowulf 3D, Matka maan keskipisteeseen 3D ja U2 3D -konserttitaltiointi. Muropaketin (tuolloin Kaista) raportti uudesta teknologiasta on 3D-efektiin tottuneelle nykylukijalle ehkä jopa hieman hupaisaa luettavaa. Paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa.

Nelonen esittää maanantai-illan elokuvana 3D-elokuvista Matka maan keskipisteeseen -tehosteseikkailun (Journey to the Center of the Earth). Brendan Fraser (Muumio-elokuvat) esittää seikkailuelokuvan pääosassa tutkija Trevor Andersonia, joka lähtee etsimään kadonnutta veljeään poikansa Seanin (Josh Hutcherson) ja islantilaisen oppaan (Anita Briem) kanssa. Jules Vernen klassikkoromaaniin pohjautuvan elokuvan on ohjannut Eric Brevig.

Vuonna 2008 Matka maan keskipisteeseen keräsi jonkin verran huomiota 3D-tehosteensa ansiosta, mutta kuten arviossamme elokuvan ensi-illan aikoihin todettiin, ei leffassa ole mitään kiinnostavaa ilman kolmiulotteista kikkailua:

Matka maan keskipisteeseen 3d ei teeskentele olevansa mitään muuta kuin täydellisen tyhjäpäinen toimintaseikkailu. Minä puolestani en teeskentele pitäväni sitä hyvänä tai tärkeänä elokuvana, mutta viihdyttävänä pläjäyksenä kylläkin. Myönnän myös auliisti, että vaikka kolmiulotteisuus toimii suurimman osan ajasta vain kikkana, on se oikein viihdyttävä kikka. Kääntäen: ei tätä latteana 2d-versiona katsoisi Erkkikään, vaikka olisi juuri päässyt lobotomialeikkauksesta ja reseptilääkkeitä olisi vielä jäljellä.

Matka maan keskipisteeseen alkaa Nelosella kello 21.00. Edellisestä sitaatista voinee kukin päätellä, kannattaako elokuvan parissa valvoa kaksiulotteista kuvaa toistavan television ääressä.

Muropaketin uusimmat