Suuri Star Wars -näyttely aukesi Tampereella – Kävimme tutustumassa Unofficial Galaxiesiin paikan päällä

01.07.2022 12:05 Tuukka Hämäläinen

Tampere-talossa on heinäkuun ajan nähtävillä suuri Star Wars -kokoelma, jossa on mukana myös aitoja elokuvissa käytettyjä esineitä.

Tampereella avautui perjantaina poikkeuksellinen Star Wars -näyttely, jota ei ole tässä muodossa nähty koskaan aiemmin. Unofficial Galaxies -näyttely on yksityiskeräilijän kokoelma, joka on aiemmin ollut näytillä Liverpoolissa, mutta ei aivan siinä koossa kuin se tuotiin Suomeen. Tampere-taloon pystytettyyn näyttelyyn saatiin nimittäin lisäyksiä aivan viime metreillä.

Kävimme etukäteen paikan päällä tutustumassa Unofficial Galaxiesin tarjontaan. Kokoelma on vaikuttava, ja varmasti sekä vanhempien että nuorempien Star Wars -fanien mieleen.

Pääpaino näyttelyssä on niin sanotuissa master replica -esineissä. Nämä ovat isolla rahalla aitojen proppien mukaan teetettyjä pukuja, varusteita ja aseita, jotka ovat itsessään todella arvokkaita.

Sen lisäksi mukana on myös muutama aito esine elokuvien kuvauksista. Arvokkaimpana esineenä Suomeen on saatu Anakin Skywalkerin työpenkki Episode I: The Phantom Menacesta (1999). Tällä kokonaisuudella on arvoa yli 100 000 euroa.

Enimmäkseen esillä on täysiä hahmoasuja varusteineen ja kaikkineen, ja informatiiviset tekstit antavat taustaa kaikille esineille. Nämä ulottuvat aivan alkuperäisestä vuoden 1977 Tähtien sodasta aina Disneyn tuoreeseen The Mandalorian -tv-sarjaan. Näyttelyssä onkin selkeä ”jokaiselle jotakin” -teema.

Unofficial Galaxies -näyttelykuva

Lisäksi näytillä on esimerkiksi Star Wars -leluja vuosien varrelta, jopa niitä aivan alkuperäisiä Kennerin 1970-luvun figuureja, joista saa maksaa maltaita. Yllättäen vaikuttavimmiksi esineiksi nousivat aseet: läheltä katsottuna replikat vaikkapa Count Dookun valosapelista tai klassisesta Stormtoopereiden E-11 -kivääristä ovat yksityiskohtaisuudessaan huikeita.

Master replicat sinänsä vaihtelevat: esimerkiksi Yoda ja Admiral Ackbar ovat hyvin tehtyjä, kun taas Wick-eewokki ja C-3PO eivät ole sieltä parhaimmasta päästä. Tosin tämä nyt menee hiusten halkomiseksi.

Näyttelyn ohessa on myös lisähupia tarjolla. Tamperelaisen Finesportsin järjestämänä näyttelyssä onmahdollisuus pelata Star Wars: Squadrons -peliä (2020) lentosimulaattorissa. Lisäksi näyttelyyn kannattaa tulla rooliasussa tai muuten Star Warsin -tyyliin pukeutuneena, sillä vierailijoille on tästä hyvästä luvassa yllätys lippukassalla.

Valtaisa näyttely herättää väistämättä kysymyksen: Kenellä on varaa tällaiseen kokoelmaan?

Unofficial Galaxies -näyttelyn esineiden omistaja on halunnut salata henkilöllisyytensä, emmekä sitä tässä kohtaa ryhdy arvailemaan. Näyttelyn tarina on tosin muutenkin kiinnostava, sillä tämä kokoelma on vasta nyt nähtävillä Ison-Britannian ulkopuolella, ja se oli vähällä jäädä toteutumatta.

Unofficial Galaxies -kokoelma jäi nimittäin jumiin Ison-Britannian tulliin, ja se saatiin Suomeen vasta tiistaina 28. kesäkuuta, vain pari päivää ennen näyttelyn avautumista. Tampere-talolla tehtiinkin hommia vuorokauden ympäri, että näyttely saatiin ajoissa pystyyn, ja vielä median päästessä paikalle oli osa järjestelyistä kesken. Homma saatiin kuitenkin ajoissa pakettiin, ja nyt näyttely on avoinna kaikelle kansalle.

Unofficial Galaxies -näyttely on esillä 1.7.-31.7.2022. Liput kustantavat 15-25 euroa, alle 3-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja tarjolla on myös edullisempia perhelippuja. Lisätiedot ja aukioloajat löytyvät Tampere-talon sivuilta.

Muropaketin uusimmat