Tänään tv:ssä: Kaikkien aikojen menestynein supersankarielokuva, joka ravisutti Hollywoodia

22.12.2017 08:18 | Muropaketin toimitus

Marvel Studios osui viisi vuotta sitten napakymppiin: The Avengersista tuli jättiluokan menestys, jonka menestyskaavaa muut ovat koettaneet jo useamman vuoden kopioida.

Joss Whedonin ohjaaman The Avengersin tekeminen maksoi Marvel Studiosille hulppeat 220 miljoonaa dollaria – ja markkinointikustannukset päälle. Elokuvaa alettiin kuvata vuonna 2011 ennen kuin Thor tai Captain America: The First Avenger olivat ehtineet elokuvateattereihin. Riski oli siis melkoinen: jos Thorin tai Kapteeni Amerikan elokuva olisi muodostunut räikeäksi flopiksi, olisi The Avengers ollut pahassa pulassa. Käytännössä tilanne meni niin, että The Avengers olisi voinut tuhota koko Marvel Studiosin.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

The Avengers keräsi maailmanlaajuisesti 1,519 miljardin dollarin lipunmyynnin. Tällä saavutuksella se on kaikkien aikojen menestynein supersankarielokuva. Kaikkien aikojen menestyneimpien elokuvien listalla Kostajien ensimmäinen seikkailu on vuorostaan sijalla viisi. Seitsemänneltä sijalta löytyy jatko-osa Avengers: Age of Ultron, joka ylsi vuonna 2015 kunnioitettavaan 1,4 miljardin dollarin lipunmyyntiin.

The Avengersissa oli ainutlaatuista sen tapa esitellä tarinan sankarit ensin omissa elokuvissaan, linkittää nämä elokuvat toisiinsa ja pistää sitten tutuiksi tulleet hahmot samaan seikkailuun. Whedonin elokuvan menestyksen myötä eri Hollywood-studiot ovat pyrkineet luomaan omia ”jaettuja valkokangasuniversumeitaan”, mutta heikolla menestyksellä. Esimerkiksi Universal-studion ”monsterimaailma” eli Dark Universe on koetettu käynnistää jo pariin otteeseen kehnoin tuloksin.

Kolmas Avengers-elokuva eli Avengers: Infinity War saa ensi-iltansa huhtikuussa. Vuoden 2012 The Avengers nähdään puolestaan tänään Suomen televisiossa (osuvasti) Hero-kanavalla kello 21.00.