Taru sormusten herrasta -tv-sarja sai Suomessa väärän nimen – Virhe lakaistiin maton alle ja uusi nimi otettiin käyttöön vähin äänin

08.08.2022 11:29 Muropaketin toimitus

Taru sormusten herrasta -tv-sarjan nimi vaihdettiin kesän aikana.

Syksyllä alkava The Lord of the Rings -tv-sarja sai virallisen suomalaisnimensä, kirjoitimme Muropaketissa tammikuussa 2022 ja kerroimme The Lord of the Rings: The Rings of Power -sarjan kulkevan Suomessa nimellä Taru sormusten herrasta: Valtasormukset.

Nimi ei ollut hatusta vedetty, vaan uutinen pohjautui Amazonin omaan tiedotteeseen.

Samalla julkaistiin Valtasormusten logo, joka näytti tältä:

Taru sormusten herrasta

Heinäkuussa Amazon lähetti uuden tiedotteen, joka koski sarjan uutta traileria. Sähköposti oli otsikoitu ”Taru sormusten herrasta: Valtasormukset -sarjan traileri”.

Traileri oli sangen näyttävä. Yksi asia kuitenkin kiinnitti huomion jopa vielä enemmän kuin korea Keski-Maan kuvasto: videon otsikossa sarjan nimi oli muuttunut muotoon ”Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset”.

Enää ei siis puhuttu Valtasormuksista, kuten aiemmin, vaan Mahtisormuksista.

Ja nyt myös Prime Videon ohjelmasivulla The Lord of the Rings: The Rings of Power kulkee nimellä Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset.

Sarjan virallinen nimi on siis muutettu Suomessa vähin äänin.

Mahtisormukset

Nimimuutoksesta tiedotetta ei ole toimitettu, emmekä myöskään ole saaneet ainakaan toistaiseksi vastausta Amazonin edustajalta tiedusteluumme aiheesta. Tolkien-fanien erinomainen tietolähde Kontuwiki tietää kuitenkin opastaa tässäkin asiassa: Valtasormukset oli alkujaankin väärä nimi sarjalle:

Ennakkomainoksissa syyskuussa 2022 julkaistavan Amazonin televisiosarjan The Lord of the Rings: The Rings of Power nimi oli aluksi suomennettu virheellisesti ”Taru sormusten herrasta: Valtasormukset”; myöhemmin käyttöön tuli oikea suomennos ”Mahtisormukset”.

Kun ottaa huomioon, miten paljon erilaisia nimiä eri sormuksille Tolkienin tarinoissa suomeksikin on, ei mikään ihme, että tällainen kömmähdys pääsi syntymään. Fanit lienevät kuitenkin tyytyväisiä, että nimi korjattiin ennen kuin sarja alkoi ja väärä titteli ehti vakiintumaan.

Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset alkaa Prime Videossa 2. syyskuuta.