Uusimmat

Televisiossa pyörii aina samat leffat – paitsi tänään: Tiistai-illan elokuva on esitetty Suomessa viimeksi yli 30 vuotta sitten

12.11.2019 06:01 Muropaketin toimitus

Suomen televisiossa tuntuu pyörivän viikosta ja kuukaudesta toiseen pitkälti samat elokuvat. Poikkeuksiakin kuitenkin on.

Yle Teema esittää tänään kello 21.55 Päätalo-elokuvan Viimeinen savotta. Edvin Laineen ohjaama elokuva on esitetty Suomen televisiossa aikaisemmin vain kerran – tarkemmin sanoen vuonna 1985, siis 34 vuotta sitten.

Viimeinen savotta kertoo huutolaispoika Vikke Nilon elämästä 1900-luvun alusta 1960-luvulle.

Ylen sivuilla elokuvaa kuvaillaan seuraavasti:

Huutolaispoika Vikke Nilosta kertova elokuva on nostalginen katsaus paitsi menneeseen Suomeen myös entisaikojen elokuvakerrontaan. Veteraani Edvin Laine on ohjannut elokuvan tarinaa ja perinteitä kunnioittaen, näyttelijät artikuloivat selkeästi ja tekevät ymmärrettäviä ja nokkelia karikatyyrejä. Peltomaisemat ja pitkospuut vievät vanhempien ja isovanhempien lapsuudenmaisemiin, tarina kiertyy 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle saakka. Pääpaino on Viken lapsuudessa huutolaispoikana ja sen jälkeen tukkijätkänä 1920-30-luvuilla. Ainoastaan elokuvan loppu sijoittuu Viken vanhuuteen, 1960-luvulle, jolloin vaellusvuodet ovat ohi ja rakennemuutos on niellyt uitot ja savotat.

Pääosia Viimeisessä savotassa esittävät Olavi Ahonen ja Jyrki Kovaleff sekä Jussi Jurkka, Ritva Valkama, Leni Katajakoski, Risto Mäkelä, Kauko Helovirta, Helge Herala, Elsa Turakainen, Pekka Autiovuori ja Leo Lastumäki.