Haastattelu: Rodrigo Santoro on Arskan paluuelokuvan sankari ja 300-jatko-osan paha keisari

13.03.2013 12:00 | Muropaketin toimitus

Rodrigo Santoro

Lost-sarjasta ja 300-elokuvan pahana persialaiskeisari Xerxesinä tunnettu Rodrigo Santoro esittää The Last Standissa sotaveteraani Frankia, joka on tyrinyt elämänsä palattuaan kotiin pikkukaupunkiin Meksikon rajalle. Kun kaupungista tulee huumerikollisten ja lainvalvojien sotatanner, Frank ryhdistäytyy.

The Last Stand -elokuvan varsinainen tähti on Arnold Schwarzenegger. Hän on sheriffi Ray Owens, joka ottaa vastuun Eduardo Noriegan näyttelemän pääkelmin pysäyttämisestä.

”Kun kuulin, että tämä on Arnoldin paluuelokuva, innostuin heti”, Santoro sanoo.

Hän kiinnostui hankkeesta myös ohjaajan vuoksi. The Last Stand on palkitun eteläkorealaisen Jee-woon Kimin ensimmäinen ohjaus Yhdysvalloissa.

”Olin jo festivaaleilla vuosia sitten nähnyt Kimin elokuvista Pahan yhteyden (The Tale of Two Sisters) ja Hyvä, paha ja oudon (The Good, the Bad and the Weird), joista pidin todella paljon”, Santoro kertoo.

”Sitten sain kuulla muiden elokuvaan jo kiinnitettyjen näyttelijöiden nimiä. Arnoldin lisäksi Forest Whitaker, Luis Guzmán, Peter Stormare. Sitä paitsi tämä on ensimmäinen kerta, kun olen itse action-leffassa mukana toiminnassa. Tilaisuus oli mahtava.”

Tammikuussa Yhdysvalloissa elokuvateattereihin tullut The Last Stand ei ole ollut aivan se menestys, jota toivottiin. Mutta ainakin se on kyllin väkivaltainen vastatakseen odotuksiin, joita Schwarzeneggerin varhaiset hitit herättävät.

”Mutta tällainen väkivallan tyyli on fantasiaa, siitä näkee heti, että se ei ole realistista.”

The Last Stand

Kuin ohimennen Santoro paljastaa seikan, joka saattaa selittää osan The Last Standin komediaosuuksien kummallisuuksista.

”Ohjaaja ei osannut englantia. Puhuimme aina tulkin välityksellä. Kuvauksissa tulkkeja oli paikalla kaksi.”

Santoro ja Jee-woon Kim tulivat silti hyvin juttuun.

”Ensitapaamisemme oli yksi parhaista, mitä olen ohjaajien kanssa kokenut. Menin paikalle Kimin aiempien leffojen fanina. Vaikkemme puhuneet samaa kieltä, saimme heti yhteyden. Tapaamisen edetessä ei tulkinkaan tarvinnut enää kääntää paljoa. Keskustelimme elokuvista ja teatterista, Koreasta ja Brasiliasta, Arnoldista ja tämän elokuvan tyylistä”, Santoro kertoo.

”Heti seuraavana päivänä soitettiin, että olen mukana.”

Sitten vuorossa oli jännittävämpi kohtaaminen.

”Ennen Arnoldin tapaamista olin todella hermostunut”, Santoro myöntää hymyillen.

”Kun Arnold lähestyi, näin hänessä nuoruuteni suosikkielokuvien hahmot, Terminatorin ja Conanin. Shiiit, tässä Conan kävelee nyt luokseni!”

Vaikeaa oli vain hetken – ”ensimmäiset kymmenen sekuntia”, Santoro luonnehtii.

”Kädenpuristus oli kova. Mutta Arnold on todella maanläheinen tyyppi, ja hän rakastaa elokuvantekoa. Se selvisi hetkessä. Kuvauksissa New Mexicon osavaltion Albuquerquessa hän oli ystävällinen ja loi ympärilleen huippuhyvää fiilistä. Itsevarmuus tarttuu.”

Santoroa miellytti myös asetelma: sankari Ray on hänen roolihahmolleen Frankille eräänlainen isähahmo.

Rodrigo Santoro

Ensimmäisiksi Arska-leffoikseen Santoro mainitsee nimenomaan Conanin ja ensimmäisen Terminatorin.

”Tykkäsin kyllä kovasti myös Lastentarhan kytästä”, hän myöntää nauraen.

”On tavallaan Arnoldin ansiota, että meillä ulkomaalaisilla on nyt helpompaa Hollywoodissa. Hän ylitti karismallaan kaikki rajat. Teoriassahan kuka tahansa olisi voinut menestyä, mutta jostain syystä juuri hän oli ensimmäinen, joka aksentista huolimatta nousi ykköstähdeksi.”

37-vuotias Santoro on tehnyt kotimaassaan Brasiliassa saippuaoopperoita ja Hollywoodissa ennen kaikkea pieniä rooleja suurissakin elokuvissa. Etnisyys on Yhdysvalloissa koko ajan yhä vähemmän kynnyskysymys.

”Vielä kymmenen vuotta sitten käsikirjoitusten latinoroolit olivat usein stereotyyppisiä, joko latinorakastaja tai huumediileri”, hän miettii.

”Kymmenen vuotta sitten en todennäköisesti olisi saanut tätä roolia, yhtä sankareista. Mutta juuri ennen näitä kuvauksia näyttelin myös Mitä odottaa kuin odotat -elokuvassa roolin, joka oli kirjoitettu syntyperäiseksi amerikkalaiseksi. Ei tuota asiaa joudu enää edes ajattelemaan.”

Nyt näyttelijä ei enää ole leimallisesti pohjoisamerikkalainen tai outo muukalainen.

”Ehkä olen yhä ulkomaalainen, mutta se, että olen brasilialainen ja latino ei enää sinänsä tarkoita mitään erityistä tai rajoittavaa.”

Yksi Santoron mahdollisista tulevista rooleista on pääosa formulakuski Ayrton Sennan elämäkertaelokuvassa. Siitä ei kuitenkaan ole tehty vielä tuotantopäätöstä.

Rodrigo Santoro

Seuraava Santoro-elokuva joka tapauksessa on odotettu jatko-osa 300: Rise of an Empire. Se kuvattiin viime kesänä ja saa Yhdysvaltojen ensi-iltansa elokuussa.

”Xerxesin rooliin oli hauska palata”, hän sanoo.

”Siihen tarvittiin kuitenkin myös paljon kuntosaliharjoittelua. Siis todella paljon. Xerxes on lihaksineen ja maskeerauksineen fyysisestikin hyvin kaukana siitä, mitä itse olen. Meikkaajat työskentelivät kimpussani joka aamu useita tunteja.”

Se on raskasta, mutta lopputuloksesta Santoro näyttelijänä pitää.

”Noin huomattava muodonmuutos on näyttelijälle siunaus. Pääsen astumaan elokuvan maailmaan kokonaisvaltaisesti.”

Xerxesin rooli on merkittävä, sillä 300: Rise of an Empire kertoo siitä, kuinka paha keisari sai valtansa. Ilmeisesti kyseessä on Santoron ensimmäinen varsinainen pääosa amerikkalaisessa elokuvassa. Hän ainakin vaikuttaa oikein tyytyväiseltä.

”Valitettavasti en saa kertoa 300: Rise of an Empiren tapahtumista yhtään tarkemmin, sopimukset kieltävät”, Santoro sanoo.

”Tämän saan paljastaa: siitä tulee rankka spektaakkeli, joka varmasti miellyttää faneja.”

Teksti: Kalle Kinnunen