Varoitus vuodelle 2020: Fast & Furious -elokuvat ovat tutkitusti vaaraksi liikenteelle

01.02.2018 06:40 | Muropaketin toimitus

Fast & Furious 5

Huhtikuussa 2020 kannattaa elokuvateattereiden lähistöllä varoa, kun Fast & Furious 9 tulee ohjelmistoon.

Paljon on tutkittu, onko ruudulla nähdyllä, riskejä ylistävällä toiminnalla (kuten suojaamattomalla seksillä, ryyppäämisellä tai väkivallalla) ja riskialttiilla käyttäytymisellä yhteyttä. Joissakin tutkimuksissa yhteys on löydetty, mutta sitä on myös seurannut kysymys syy-seuraus -suhteesta: katsovatko riskialttiisti muutenkin käyttäytyvät ihmiset enemmän riskejä ylistäviä elokuvia?

New York Times päätti analysoida Fast & Furious -hurjastelusarjan kahdeksaa elokuvaa ja vertasi niiden julkaisuajankohtaa liikennepoliisilta saamiinsa tietoihin. Tutkimuksessa analysoitiin Montgomery Countyssä vuosina 2012-2017 annettuja ylinopeussakkoja (lähes 200 000 kappaletta).

Tutkimuksessa verrattiin tilastoitujen ylinopeussakkojen, niiden antamisen ajankohdan, keskimääräisen ylinopeuden ja Fast & Furious -elokuvan ensi-iltaviikonloppujen suhdetta. Siinä verrattiin ylinopeussakkojen määrää kolmena viikonloppuna ennen Fast & Furiousin ensi-iltaa, sekä kolmena viikonloppuna julkaisun jälkeen.

Tuloksissa näkyy, että ylinopeussakkoja saaneiden nopeudet nousivat lähes 20 % Fast & Furiousin ensi-illan jälkeen. Samoin erittäin kovaa ylinopeutta ajaneiden määrä kasvoi – esimerkiksi yli 40 mailia (64 km) tunnissa yli nopeusrajoituksen ajaneiden kaahareiden määrä lähes tuplaantui.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös ylinopeutta ajaneiden lokaatio ja todettiin, että erityisesti kovat ylinopeudet lisääntyivät juuri elokuvateattereiden lähistöllä, minkä oletetaan viittaavan elokuvissa kävijöihin.

Fast & Furiousin ensi-illan tietämiltä saatuja tuloksia verrattiin toisen elokuvafranchisen, Nälkäpelin, neljään elokuvaan. Vastaavaa ylinopeuksien lisääntymistä ei havaittu sen ensi-iltojen aikaan. Dataa verrattiin myös ylinopeussakkojen määrään Fast & Furious -elokuvien ensi-illan ajankohtana, mutta sellaisina vuosina, jolloin elokuvaa ei ilmestynyt, eikä samanlaista nousua ajonopeuksissa nähty.