Miksi ”maailman paras elokuva” floppasi vuonna 1994? Ohjaaja: ”Eihän Morgan Freeman vankilassa kiinnosta”

27.09.2016 09:36 | Tatu Junni

The Shawshank Redemption

Kun The Shawshank Redemption sai ensi-iltansa vuonna 1994, ei elokuva kiinnostanut aluksi juuri ketään. Vakava vankiladraama ehdittiin jo julistaa flopiksi, mutta hitaasti se alkoi kasvattaa mainettaan. Nykyään The Shawshank Redemption on klassikko, joka on äänestetty Internet Movie Databasessa maailman parhaaksi elokuvaksi.

Nyt ohjaaja Frank Darabont on kertonut oman näkemyksensä siitä, miksi hänen elokuvansa ei kerännyt katsojia vuonna 1994. Syy ei Darabontin mielestä ollut niinkään elokuvan hankala nimi, joka kääntyi Suomessa muotoon ”Rita Hayworth – Avain pakoon”.

”Uskon että ongelma oli ennen kaikkea siinä, että The Shawshank Redemption oli vankilaelokuva, joka keskittyi kahteen näyttelijään. Luulen että ihmiset katsoivat trailerin ja ajattelivat, että tämäpäs se vasta masentava on. Uskon että se oli ongelma, ei niinkään nimi”, Darabont muisteli Yahoo! Moviesin haastattelussa.

”Telkien taakse sijoittuva toimintaelokuva kiinnostaa väkeä aina. Jos vankilaelokuva kertoo Tim Robbinsista ja Morgan Freemanista, se vaikuttaa lusikalliselta lääkettä. Niinpä ihmiset eivät saapuneet teattereihin”.

Vaikka suuri yleisö ei The Shawshank Redemptionia nähnyt, päätyi se Oscar-raadin katsottavaksi. Elokuva keräsi peräti seitsemän ehdokkuutta ja nousi tämän tunnustuksen myötä vuoden 1995 vuokratuimmaksi videoksi Yhdysvalloissa.

Lue aiheesta lisää:

Frank Darabont on His ’Bizarre and Wonderful’ ’Shawshank Redemption’ Experience, and the ’Mean’ Ending to ’The Mist’