Samuli Edelmann: ”Speden kanssa tehdystä toimintaelokuvasta oli apua Tom Cruisen kanssa työskennellessä”

25.10.2014 09:00 | Muropaketin toimitus

/wp-content/uploads/s/f/editor/images/samuliedelmannmissionimp.jpg

Night Visions -festivaalin Finlandia-gaalassa Helsingissä 29. lokakuuta esitettävällä suomalaisen action-elokuvan pioneerityöllä Romanovin kivillä on erityinen paikka näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann muistoissa.

”Romanovin kivet oli unelmien täyttymys”, kertoo Edelmann.

”Olimme tunteneet Aleksi Mäkelän ja Santeri Kinnusen kanssa toisemme kaksivuotiaasta asti ja haaveilleet elokuvien tekemisestä niin kauan kuin osasimme puhua. Teinipoikina lainasimme Santerin isän Heikki Kinnusen videokameraa ja kuvasimme erilaisia toimintaelokuvia pitkin Töölöä. Romanovin kivet toteutti viimein pitkään haudotut unelmat toimintatähteydestä.”

Vuonna 1993 valmistunut Romanovin kivet oli Aleksi Mäkelän esikoisohjaus. Santeri Kinnunen näytteli Edelmannin rinnalla elokuvan toisen pääroolin. Parikymppiset kykyjen näytön paikan järjesti suomalaisen viihteen grand old man Pertti ”Spede” Pasanen, joka tuotti Romanovin kivet.

”Oli mieletöntä, että Spede luotti nuoriin tekijöihin. Moni vähän naureskeli meille, mutta hänellä riitti leikkimieltä. Oli myös upeaa saada mukaan kuvaaja Kari O. Sohlbergin ja äänisuunnittelija Paul Jyrälän kaltaisia kotimaisen elokuvan huippuammattilaisia”, Edelmann muistelee.

Edelmann ja Kinnunen valmistautuivat toimitadebyyttiinsä huolella.

”Harjoittelimme pitkään potkunyrkkeilyä, ja myös Aleksi osallistui treeneihin. Auvo Niiniketo opetti meille seikkaperäisesti aseidenkäsittelyä.”

Suomalaisen kamppailulajiperinteen uranuurtajana tunnetun Niinikedon opit kantoivat hedelmää vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

”Auvon asekoulutus palasi mieleen Mission Impossible: Ghost Protocol -elokuvaa kuvatessani. Vanhojen oppien turvin aseidenkäsittely sujui helposti myös suuremmissa puitteissa”, Edelmann kertoo.

Monipuolinen näyttelijä ja laulaja ei sulje pois mahdollisuutta palata joskus toimintaelokuvan pariin.

”Miksei, pidän toiminnasta”, Edelmann sanoo.

Lähde: Night Visions

Muropaketin uusimmat