Uusimmat

Sauna-ohjaaja AJ Annilalta vihdoinkin uusi elokuva

20.06.2016 11:06 Muropaketin toimitus

Jadesoturista ja Saunasta tutun AJ Annilan Ikitie-elokuvan kuvaukset alkavat tänään Tallinnassa. Kuvaukset kestävät nyt noin kuusi viikkoa ja viimeiset kuvaukset tehdään tammikuussa 2017.

Elokuva perustuu Antti Tuurin samannimiseen menestysromaaniin. Tuuri on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä AJ Annilan kanssa.

Kirjan kuvaus kuuluu seuraavasti:

”Antti Tuurin romaanin Ikitie (Otava 2011) päähenkilö, Amerikasta palannut Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Siellä hänet aiotaan ampua, mutta Ketola pääsee livahtamaan murhaajilta ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle. Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi NKVD antaa hänelle uuden henkilöllisyyden, työpaikan kolhoosista ja järjestää jopa uuden vaimonkin. Yhdessä Amerikasta vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden suomalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia ja saa hetken kokea onnea. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi, jossa Ketola mieluummin ottaisi kuulan kalloonsa kuin eläisi, mutta kuolemaapa hänelle ei sallita. Ketola näkee jakokee asioita, jotka ovat kuolemaakin pahempia.”

Ikitien avainrooleissa nähdään Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Jonna Järnefelt, Hannu-Pekka Björkman, Helen Söderqvist, Hendrik Toompere, Sampo Sarkola, Irina Björklund, Antti Virmavirta, Lembit Ulfsak, Emmi Parviainen ja Eedit Patrakka.

”Viimeinkin voimme kunnioittaa näiden ihmisten muistoa, jotka seurasivat idealismiaan vieraaseen maahan ja kuolivat siellä petettyinä ja unohdettuina”, toteaa elokuvan tuottaja Ilkka Matila. ”Vaietut tarinat ovat tärkeä osa jokaisen kansan identiteettiä. Lopulta tulee aina aika, jolloin ne on pakko kertoa, koska se auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja tulevaisuuttamme”.

Elokuvan musiikin säveltävät ruotsalaiset Kalle Gustafsson Jerneholm ja Ian Person, jotka muistetaan yhtyeestä The Soundtrack of Our Lives. Heidän lisäkseen Grammy-palkittu Eric Peltoniemi sekä tänä vuonna Suomen Kulttuurirahaston palkinnolla palkittu Paleface sovittavat amerikansuomalaisten siirtolaisten musiikkia elokuvaan.