Tilanne nyt: Suomessa pääsee elokuvateattereihin viikonloppunakin – ”Elokuvia katsotaan niin kauan kuin asiakkaita ja ohjelmistoa riittää”

13.03.2020 16:19 | Helinä Laajalahti

Suomen hallitus linjasi eilen, että yli 500 hengen tapahtumat perutaan Suomessa toukokuun loppuun saakka koronaviruksen vuoksi. Elokuvateatterit pysyvät siitäkin huolimatta toistaiseksi toiminnassa.

Pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi Suomen hallitus antoi eilen linjauksen, minkä perusteella kaikki yli 500 hengen tilaisuudet perutaan. Elokuvateattereiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että niihin saleihin, joiden kapasiteetti ylittää 500 paikkaa, myydään alle 500 lippua.

Tällaisia saleja tosin on Suomessa hyvin vähän. Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistisen mukaan elokuvateatterit eivät ole menossa kiinni niin kauan kuin asiakkaita ja ohjelmistoa riittää.

“Elleivät viranomaiset muuta määrää, teattereissa on toimintaa”, hän kommentoi.

Finnkino tiedottaa sivuillaan, että se on rajoittanut myynnissä olevien lippujen määrää, jotta ihmiset voivat istua väljemmin. Lisäksi sarjalippujen voimassaoloaikaa on pidennetty. Tiedotteen mukaan kaikkien 13.3. – 10.6.2020 välillä umpeutuvien sarjalippujen, superlippujen, event-sarjalippujen, yrityslippujen ja herkkuseteleiden voimassaoloaikaa pidennetään 30.6.2020 asti.

Muropaketti kyseli suomalaisilta elokuvateattereilta, miten he ovat varautuneet koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen.

Helsingissä sijaitsevan Kino Engelin toimitusjohtaja Mika Siltala kertoo, että koronavirukseen varaudutaan pitämällä elokuvateatteri erityisen siistinä.

“Kuten aina”, Siltala kommentoi.

Siltalan mukaan koronaviruksen vaikutuksia asiakasmäärin on toistaiseksi vaikea arvioida, sillä Engelissä on aivan normaalia, että elokuvateatteri hieman rauhoittuu joululomien ja Oscar-sesogin jälkeen. Alle 100-paikkainen Kino Engel ei Siltalan mukaan ole muiden pienten elokuvateattereiden tapaan suurimpia riskipesäkkeitä tartunnan suhteen, mutta hänen mukaansa elokuvateatterissa on varauduttu noudattamaan terveysviranomaisten ohjeita kirjaimellisesti, jos tai kun niitä tulee – myös mahdollisen koko teatterin sulkemisen osalta.

Bio Rex -elokuvateatteriketjun toimitusjohtaja Aku Jaakkola kertoo, että heillä tilanteen kehittymistä seurataan rauhassa.

“Odotamme viranomaisilta tietoja. Luotamme niihin ja toimimme sitten sen mukaan”, Jaakkola kommentoi.

Hänen mukaansa Bio Rexin teattereissa on tarkistettu, että perusasiat ovat kunnossa ja normaalistikin korkeaa hygieniatasoa on nostettu hieman entisestä.

“Tilanne kehittyy nopeasti, koska vielä viikko sitten ei pidetty kovinkaan todennäköisenä sitä, että elokuvateattereita pitäisi sulkea. Mutta mikäli viranomaisilta tulee ohje, että ovia ei avata huomenna niin sitten niitä ei avata”, Jaakkola vahvistaa.

Helsingissä sijaitseva Riviera on pieni, 61-paikkainen elokuvateatteri. Teatterin Aino Heikkinen kertoo, että Rivierassa on varauduttu tilanteeseen niin, että esimerkiksi käsidesipullot ja saippuat ovat aina täytettyinä saniteettitiloissa, baarien ja keittiön vesipisteissä sekä baaritiskeillä.

“Noudatamme viranomaisten suosituksia ja määräyksiä, Suomen valtion viimeisin linjaus yleisötapahtumien suhteen ei toistaiseksi vaikuta Rivieran toimintaan”, Heikkinen kertoo.

Savon Kinojen tiedottaja Anne Nupponen kertoo, että tällä hetkellä heidän elokuvateatterinsa ovat normaalisti auki.

“Savon Kinojen elokuvateatterit ovat Joensuuta lukuun ottamatta sen verran pieniä, ettei hallituksen antama ohjeistus “alle 500 henkeä / tilaisuus” ei täyty. Joensuun Tapio-elokuvateatterikeskuksessa on neljä salia, joiden yhteiskapasiteetti ylittää tuon 500 henkilöä. Yleensähän tuota määrää ihmisiä ei samanaikaisesti talossa ole näytösten porrastusten vuoksi, varsinkaan aulatiloissa”, Nupponen kertoo.

“Toimimme tietenkin luonnollisesti mahdollisten uusien viranomaismääräysten mukaan.”

Huolimatta siitä, että elokuvateatterit ovat toistaiseksi auki, kannattaa kuitenkin muistaa tämä tärkeä sääntö:

“Mikäli olet flunssainen tai epäilet altistuneesi koronavirukselle, pyydämme huomioimaan kanssakatsojat ja henkilökuntamme ja välttämään elokuviin tulemista.”

Muropaketin uusimmat