Tutustu Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla -elokuvan traileriin ja kuvagalleriaan

25.11.2009 13:11 | Muropaketin toimitus

Timo Koivusalon ohjaama Täällä Pohjantähden alla -elokuva saa ensi-iltansa 4. joulukuuta. Reippaasti yli kolme tuntia kestävän spektaakkelin pääosissa nähdään mm. Ilkka Koivula, Hannu-Pekka Björkman, Jonna Järnefelt, Sulevi Peltola ja Eija Vilpas.

Täällä Pohjantähden alla perustuu Väinö Linnan samannimiseen romaanitrilogiaan, joka on yksi suomalaisen kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista. Tarina herättää henkiin värikkään ja väkevän aikakauden maailmanhistoriassa 1800-luvun lopulta 1950-luvulle.

Akseli Koskela on pappilan torpparin poika, joka ei vartuttuaan suostukaan sopeutumaan vanhakantaisen yläluokan ihanteen mukaiseen nöyrän ja kuuliaisen alamaisen rooliin, kuten aiemmat sukupolvet, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Uuden ajan mieltä kuohuttavat aatteet saavat hänet haaveilemaan vapaudesta ja oikeudesta omaan maahan. Elämän epävarmuus käy pian selväksi kun Pappila vaatii itselleen suuren osan pelloista jotka Akselin isä on itse raa’asta suosta raivannut. Sen synnyttämä synkkä ja sammumaton katkeruus saa Akselin kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista. Hän liittyy työväenyhdistykseen, jonka johtohahmona kylässä toimii Räätäli Halme. Tämän maltillinen ja pasifistinen usko veljeyteen ja tasa-arvoon ei kuitenkaan kauan riitä Akselille vaan hän menee mukaan punakaartiin, jonka tarkoitus on ottaa väkivalloin se mitä työväelle ei sovinnolla anneta; oikeus oman työn tuloksiin.

 

Katkera kansalaissota jakaa kansan verisesti kahtia. Määrätietoinen ja voimakastahtoinen Akseli nostetaan komppanianpäälliköksi ja punaisten karvaan tappion myötä hän saa niskoilleen toivottoman tehtävän; johdattaa voittajien kostoa pakeneva ryysyinen pakolaiskaravaani rajan yli turvaan. Kymmeniä tuhansia punaisia teloitetaan ja mielivaltaisesti häviäjiin suhtautuvat voittajat saavat toimeenpanna järjettömän puhdistuksensa kostonhimon sokaisemina, kenenkään kontrolloimatta.

Valtavilla vankileireillä viruu, kuolee nälkään ja tapetaan tuhat määrin ihmisiä, myös naiset ja lapset kokevat saman kohtalon. Akselin molemmat veljet teloitetaan, samoin räätäli Halme ja suurin osa Akselin kotikylän punakaartiin kuuluneista ystävistä. Itse hän välttää teloituksen kuin kohtalon oikusta ja neljä vuotta vankileirillä istuttuaan, saa armahduksen.

Elokuvan toinen osa saa ensi-iltansa syksyllä 2010.