Ukonvaaja on A. W. Yrjänän johtama matka Suomen muinaisuskon pariin

13.08.2016 10:17 | Tatu Junni

Suomi ja suomalaisuus ovat olleet viime vuosina vahvasti esillä mediassa, eikä aina ihan suopeissa merkeissä. Ukonvaajalla on keskusteluun tärkeä puheenvuoro. Elokuva palauttaa meidät perusasioiden äärelle ja kysyy, keitä me suomalaiset oikein olemme ja hittoakos oikein täällä härväämme.

Pitkään tekeillä ollut Ukonvaaja on vihdoinkin julkaistu dvd:llä. CMX-yhtyeestä tunnettu, mutta myös runoilijana, kolumnistina ja kotikokkina kunnostautunut A. W. Yrjänä perehdyttää katsojat Suomen muinaisuskoon ja sen asemaan nyky-yhteiskunnassa. Dokumentin johtoajatuksena on muistuttaa Pokémon Go kourassa puihin törmäileviä suomalaisia siitä, mistä me olemme tulleet ja mitkä äänet korvaamme kuiskivat, jos erehdymme kehätieltä kelohonkien keskelle.

Tai kuten Yrjänä sen muotoilee:

”Suomalaiset myytit ovat täynnä metsien syvyyttä ja vetten kirkkautta. Niiden ei saa antaa vaipua unholaan, ne ovat meidän omia aarteitamme.”

Tuukka Tähden ohjaamassa Ukonvaajassa A. W. Yrjänä jututtaa eri asiantuntijoita ja selventää, miten Suomessa muinoin elettiin ja miten luonto sääteli ihmisten toimintaa niin arjessa kuin juhlassakin. Haastattelut ovat verrattain lyhyitä, mutta kiinnostavia. Niiden lomassa esitellään myyttien taustoja piirustusten ja animaatioiden muodossa. Välillä piipahdetaan ihastelemaan suomalaisia kalliomaalauksia, juhlimaan kekriä ja väijymään karhua metsän keskelle.

Ukonvaaja

Jo vuosikymmenien maailmaa myyttien matkassa katsonut A. W. Yrjänä on hyvin valittu, jopa itseoikeutettu, kertojahahmo dokumentille. Hänen rauhallisen syvä äänensä ja karhumainen olemuksensa sopivat hyvin Ukonvaajan kiireettömään tunnelmaan. Ammattimainen esiintyjä Yrjänä ei sinänsä kameran edessä ole, mutta pieni kokemattomuus ei elokuvaa jähmetä. Mies on myös uskaltanut heittäytyä dokumentintekoon kiitettävällä rohkeudella aina alastonkohtauksia (!) ja patikkaretkiä myöten.

Ukonvaaja on silminnähden pienellä budjetilla toteutettu elokuva. Vähässä olleet varat on kuitenkin käytetty hyvin, ja vaikka dokumentti jääkin pintaraapaisuksi aiheeseen, tarttuu kynnen alle paljon hyvää.

Mikäli Tuukka Tähti on onnistunut työryhmineen tehtävässään ja katsojan mielenkiinto menneitä kohtaan herää, suosittelen jatkamaan omaehtoista opiskelua Risto Pulkkisen kirjan Suomalainen kansanusko (Gaudeamus, 2015) parissa. Se muodostaa hyvän aisaparin Ukonvaajan kanssa. Tutustua kannattaa myös Taivaannaulan ja Lehto ry:n toimintaan.

Ukonvaaja-dvd nyt kaupoissa. Digitaaliseen jakeluun elokuva on tulossa myöhemmin.