Vihatun Ghostbusters-elokuvan liput eivät käy kaupaksi

01.08.2016 07:55 | Tatu Junni

Ennennäkemättömän nettivihan kohteeksi joutunut Ghostbusters ei ole onnistunut houkuttelemaan katsojia elokuvateattereihin.

Paul Feigin ohjaama Haamujengi-kierrätys sai ensi-iltansa heinäkuun puolivälissä Yhdysvalloissa ja viikkoa myöhemmin Suomessa. Elokuva on levityksessä myös jo useimmissa muissa maissa. Ensi-iltojansa odottelevat enää vain Saksa, Japani, Ranska, Espanja, Belgia ja Tanska.

Miten Ghostbustersilla sitten on mennyt?

Ei järin hyvin.

Yhdysvaltain markkinoilta kasassa on 106 miljoonaa dollaria ja kansainvälisiltä markkinoilta 52 miljoonaa. Tällä hetkellä elokuvan saldo huitelee siis vasta 160 miljoonan dollarin tienoilla. Lopullinen lipunmyynti jäänee tällä kehityksellä 200-250 miljoonan dollarin paikkeille. Ainakaan USA:sta on turha enää odottaa isoa tiliä, sillä listasijoitus oli viime viikonloppuna TOP 10:ssa vasta seitsemäs.

Ghostbustersin tekeminen maksoi noin 140 miljoonaa dollaria – ja se siis ennen markkinointikustannuksia. Promootiotempausten ja mainosten tarkkaa hintaa ei tiedetä, mutta joka tapauksessa nyt puhutaan useista kymmenistä miljoonista dollareita. Laskun loppusumma on siis jossain 200 miljoonan dollarin paikkeilla eli Ghostbusters pääsee parhaassakin tapauksessa vain juuri ja juuri omilleen.

Nettivihaajat saattavat nyt heittää isoja vitosia keskenään (”me tehtiin se, pojat!”), mutta tosiasiassa Melissa McCarthyn, Kristen Wiigin, Kate McKinnonin ja Leslie Jonesin tähdittämän elokuvan kompastuskiveksi tuntuisi muodostuneen Kiina, eivät vihaiset YouTube-kommentit.

Yhä useampi Hollywood-elokuva pärjää Kiinassa paremmin kuin USA:ssa, mikä on aikaisemmin pelastanut esimerkiksi Pacific Rimin ja Warcraftin kaltaiset gengreleffat. Uusi Ghostbusters ei kuitenkaan päässyt ollenkaan Kiinan markkinoille. Viralliseksi syyksi on ilmoitettu alkuperäisten elokuvien huono tunnettuus maassa. Se kuulostaa vähän ontuvalta väitteeltä, mutta oli syy mikä tahansa, Ghostbusters on nyt huomattavasti heikommassa tilanteessa kuin mitä Sony Pictures uudelle elokuvalle vihreää valoa antaessaan toivoi.

Vuoden puhutuin komedia on siis flopannut. Ghostbustersin nykyinen ja ennustettu tulos ei ole täydellinen mahalasku, mutta jatko-osan tekeminen näyttää juuri nyt aika epätodennäköiseltä.

Arvostelu: Uusi Ghostbusters on kesän parhaita elokuvia