Uusimmat

Asus A8N-SLI Deluxe & ATI Radeon Xpress 200P

30.12.2004 00:00 Muropaketin toimitus

PCI Express -väylää tukevia Athlon 64 -emolevyjä on odoteltu markkinoille jo siitä lähtien, kun Intel julkaisi ensimmäiset PCIe-piirisarjansa viime kesänä. Nyt odotus on ohi ja PCIe-ominaisuudet sisältäviä piirisarjoja on julkaistu jo useiden piirisarjavalmistajien toimesta. Muropaketin testipenkkissä on tällä kertaa NVIDIAn nForce4 SLI -piirisarjaan perustuva Asus A8N SLI Deluxe sekä ATIn Radeon Xpress 200P -piirisarjaan perustuva referenssiemolevy.

ATIn uutta piirisarjaa esitettelevä MSI:n valmistama referenssiemolevy ei ole vielä aivan tuotantokelpoinen, joten tässä artikkelissa luodaan uuteen piirisarjaan ja emolevyyn vain ensivilkaus. Asuksen A8N-SLI Deluxe sen sijaan on jo myyntikuntoinen paketti ja käsitellään hieman tarkemmin.

ATI Radeon Xpress 200

Athlon 64 -piirisarjat ovat olleet viimeaikoina lähes ainoastaan VIAn ja NVIDIAn leikkikenttänä, muiden valmistajien pysytellessä poissa kilpailusta. Huono kilpailutilanne ja Athlon 64 -alustojen kohtuullisen kallis hinta on pitänyt tilanteen kuluttajan kannalta varsin epäedullisena. Intel on julkaissut toinen toistaan hienompia ominaisuuksia Pentium 4 -emolevyihinsä Athlon 64 -käyttäjien jäädessä nuolemaan näppejään. Kiinnostus Athlon 64 -prosessoreja kohtaan on kuitenkin kasvanut kuluvan vuoden aikana merkittävästi ja nyt myös ATI on saanut Athlon 64 -prosessoreja tukevan piirisarjansa markkinoille.

Ominaisuuksiltaan ATIn Radeon Xpress 200 -piirisarjat ovat nykymittapuun mukaan varsin kelvollisia. Piirisarjaa on saatavilla kahtena versiona, joista toinen sisältää DX9-tasoisen integroidun näytönohjaimen ja toinen ei. Xpress 200 -piirisarjan northbridge sisältää luonnollisesti PCIe-tuen. Käytännössä PCIe-tuki tarjoaa yhden x16 PCIe-väylän ja neljä x1 PCIe-väylää, lisäksi yhteys northbridgen ja southbridgen välillä on toteutettu kahden PCIe-linjan avulla. Kokonaisuudessa PCIe-linjoja on siis peräti 22. AGP-tukea ei piirisarjassa ole. ATIn mukaan piirisarjalla on myös mahdollista toteuttaa NVIDIAn SLI:tä vastaava kahden x8 PCIe -väylän järjestelmä yhden x16 PCIe -väylän sijaan.

Referenssiemolevyn RX480-piirin lisäksi ATIlla on valikoimissaan myös integroidulla näytönohjaimella varustettu RS480-piiri kuten jo aiemmin mainittiin. RS480-piirin integroitu näytönohjain perustuu Radeon X300 -ytimeen ja sisältää DirectX 9.0 -tuen. RS480-piirin integroitu näytönohjain käyttää ATIn memory sharing -tekniikkaa, joka mahdollistaa keskusmuistin hyödyntämisen emolevylle integroidun pienen muistimäärän lisänä. Memory sharing mahdollistaa myös pelkästään pieneen integroituun muistimäärään sitoutumisen, jolloin näytönohjain ei kuluta koneen resursseja.

Vakavaan pelikäyttöön RS480-piirin näytönohjain on alitehoinen hyvistä ominaisuuksista huolimatta. ATI on sen sijaan viritellyt ohjaimeen muita käyttökelpoisia ominaisuuksia ja yksi houkuttelevimmista lienee varmasti Surroundview, joka mahdollistaa peräti neljän näytön kytkemisen koneeseen, kun PCIe x16 -väylään on liitetty erillinen Radeon-näytönohjain. RS480-piirin integroitu näytönohjain on siis varsin hyödyllinen laite myös erillistä näytönohjainta käytettäessä.

SB400-piiri on liitetty RX480- tai RS480-piiriin kahden PCIe-linjan välityksellä. SB400-piirin on ominaisuuksiltaan varsin karu ja sisältää 8 USB 2.0 -porttia, neljä SATA 150 -väylää, kaksikanavaisen ATA-133-ohjaimen, AC97-äänet ja viisi PCI-väylää. SB400-piiri on jopa hieman vanhahtava verrattuna kilpailijoihinsa. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan nopeasti, sillä ATI julkaisee piiristä uuden version ensi vuoden alkupuolella. SB450-piiri tulee tukemaan mm. HD-äänistandardia.

NVIDIA nForce4 SLI

Toisin kuin ATIn Radeon Xpress 200 -piirisarjat, luottaa NVIDIA yhden piirin malliin. NForce4-piirisarjaa on saatavilla peräti kolmena eri versiona, jotka poikkeavat ominaisuuksiltaan jonkinverran toisistaan. Yhteistä kaikille nForce4-piirisarjoille on 10 USB 2.0 -porttia, integroitu gigabitin verkkokortti palomuurilla sekä 20 linjan PCIe-tuki. NForce4:n perusversio sisältää edellämainittujen ominaisuuksien lisäksi neljän portin SATA 150 -ohjaimen ja kaksikanavaisen ATA-133-ohjaimen. Pahin puute lienee kuitenkin 800 megahertsin kellotaajuudelle lukittu HyperTransport-väylä, joka estää tehokkaasti mm. ylikellotusaikeet.

NForce4 Ultra -piirisarjan ominaisuuksiin kuuluu perusversioon verrattuna nelikanavainen SATA II -ohjain, lukitsematon 1 GHz:n HyperTransport-väylä ja NVIDIAn ActiveArmor-verkko-ominaisuudet.

Testipenkissämme majaileva Asus A8N SLI Deluxe sisältää puolestaan nForce4-piirisarjamalliston parhaan version. NForce4 SLI:n ominaisuuksiin kuuluu muista versioista poiketen mahdollisuuden PCIe-linjojen muokkaamiseen nimenomaan NVIDIAn SLI-käyttöön sopivaksi. Käytännössä SLI-ominaisuuden käyttöönottaminen jakaa yhden PCIe x16 -väylän kahdeksi PCIe x8 -väyläksi.

Toisin kuin ATIn uutta piirisarjaa esittelevä referenssiemolevy, on Asuksen A8N-SLI Deluxe jo täysin myyntikuntoinen tuote ja ensimmäiset myyntikappaleet ovat rantautuneet Suomeenkin. Emolevy perustuu NVIDIAn uuteen nForce4 SLI -piirisarjaan ja sisältää myös paljon kohua herättäneen SLI-ominaisuuden. Emolevyn lisäksi tässä artikkelissa tutustutaan hieman SLI:n toimintaan käytännössä.

Asukselle tyypillisen pramean myyntipakkauksen sisältä löytyy suorastaan järkyttävä kasa oheistuotteita. SLI-emolevyjen on huhuiltu maksavan maltaita perusversiohin verrattuna, ja oheistuotevalikoiman perusteella tämä toteamus voisi hyvin pitää paikkansa. Käytännössä A8N-SLI Deluxen hinta asettuu Suomessa 160 euron tuntumaan ja karsitumman perusversion arvoksi on ilmoitettu noin 140 euroa.

Laatikon sisältä paljastuu 8 SATA-kaapelia virta-adaptereineen, levykeaseman kaapeli, UltraDMA 133 -kaapeli, IDE-kaapeli, I/O-suoja, ohjekirjat ja ajuri-CD, SLI-liitin, kaksi kahden portin USB 2.0 lisäliitinpaneelia, Firewire-lisäliitinpaneeli, ulkoinen SATA-liitin, COM-portin liitinlevy ja WinDVD-ohjelmisto. Oheistuotteiden määrää voisi luonnehtia riittäväksi.

Emolevyn takapuolen I/O-liitinpaneeli sisältää joukon yleisimmin käytettyjä liittimiä. COM-portit ovat saaneet tehdä tietä FireWire- ja digitaalisille ääniliitännöille. Neljä USB-porttia ja kaksi RJ-45-liitintä ovat vakiovarusteita monissa emolevyissä ja myös kaikki analogiset ääniliittimet on ahdettu vielä jäljelle jääneeseen tilaan.

Asus A8N-SLI on ominaisuuksiltaan erittäin runsas emolevy, mutta vaatii myös muilta komponenteilta paljon. Käytännössä kevyt kokoonpano varustettuna kahdella GeForce 6600GT -näytönohjaimella ja keskitasoa edustavalla Athlon 64 3500+ -prosessorilla edellyttää vähintään 350 watin virtalähteen käyttöä. Kahdella 6800 Ultralla ja Athlon 64 FX-55 -prosessorilla varustettu tehokokoonpano vaatii parhaimmillaan yli 500 watin virtalähteen. Käytännössä ylikellottamista varten on siis parasta varata tehokas virtalähde.

Ominaisuudet

Asus A8N-SLI Deluxe pitää sisällään tällä hetkellä ehkäpä markkinoiden kehittyneimmän piirisarjan nForce4 SLI:n, mutta Asuksen Deluxe-malleissa ei olla yleensä tyydytty pelkästään piirisarjan ominaisuuksiin. Niinpä A8N-SLI:n ominaisuudet ovatkin suorastaan erinomaiset. Emolevyn piirisarja tarjoaa PCIe-tuen ja SLI:n lisäksi 10 USB 2.0 -porttia, gigabitin verkkokortin palomuurilla, neliporttisen SATA II -ohjaimen ja kaksikanavaisen IDE-ohjaimen. Piirisarjan ominaisuuksia täydentämään on emolevyllä asennettu Marvellin gigabitin siirtonopeuden tarjoava toinen verkkopiiri, Texas Instrumentsin piirillä toteutetut Firewire-ominaisuudet, Silicon Imagen neliporttinen SATA 150 -ohjain ja Realtekin ALC850-piirillä aikaansaatu 7.1-ääni.

NForce4 SLI -piirisarjan RAID-ominaisuudet ovat mainiot ja sallivat mm. IDE- ja SATA-kiintolevyjen käyttämisen samassa RAID-pakassa. Käytettävissä olevia RAID-tasoja ovat 0, 1, 0+1 ja JBOD. Kaikenlisäksi nForce4-piirisarjan integroitu SATA-ohjain tukee uutta SATA II -standardia, joka mahdollista 300 MB/s siirtonopeuden aiemman 150 MB/s sijaan. Myös Silicon Imagen SATA-ohjain tarjoaa RAID-ominaisuudet (0, 1, 10 ja 5), mutta vain perinteikkään SATA 150 -standardin puitteissa.

Yksi nForce4-piirisarjojen mainostetuimmista ominaisuuksista on itse piirisarjaan integroitu palomuuri. NVIDIAn omalla ohjelmistolla käytettävä palomuuri sisältää lähinnä kaksi asiaa, jotka tekevät siitä perinteisiä ohjelmistopohjaisia palomuureja paremman. Ensiksikin rautapohjainen palomuuri suojaa konetta heti koneen käynnistyessä eikä vasta palomuuriohjelmiston latauduttua Windowsissa ja toisekseen se siirtää prosessoria paljon kuormittavan pakettien suodatuksen piirisarjan huoleksi.

Realtekin ALC850-piirillä toteutettu ääniratkaisu lienee emolevyn heikoin lenkki. 7.1-tuestaan huolimatta vanhaan AC97-standardiin perustuvan piirin äänenlaatu ja ominaisuudet eivät vedä vertoja erilliselle äänikortille. Analogisten sisään- ja ulostulojen laatu on kelvollinen mikäli kokoonpanoa ei ole tarkoitus käyttää musiikin toistamiseen tai nauhoittamiseen. Digitaalisen ulostulon kautta toisto on kuitenkin odotetun hyvä myös musiikin kuunteluun ja esimerkiksi DVD-elokuvien katseluun. Pelaajille ALC850 tuonee suurimman pettymyksen runsaan prosessoritehon kulutuksen ja keskinkertaisten 3D-ääniefektien muodossa.

Asus on lisäksi kehitellyt emolevyihinsä monenmoisia pieniä erikoisominaisuuksia ja A8N-SLI-emolevyltä niitä löytyykin varsin kirjava joukko. Esimerkiksi ajuri-CD toimii tarvittaessa biossin palauttajana: Mikäli emolevyn bios korruptoituu vaikkapa viruksen tai jonkun muun syyn seurauksena, osaa emolevy palauttaa alkuperäisen biossin automaattisesti CD:ltä, vaikka näytölle ei kuvaa ilmeistyisikään. Lisäksi emolevyltä löytyy esimerkiksi Q-Fan-ominaisuus, jonka avulla emolevyn tuuletinliitäntöjen jännitettä voidaan säätää lämpötilan mukaan. Ylikellottajia Asus on muistanut AI NOS -ominaisuudella, jonka avulla voidaan muuttaa prosessorin kellotaajuutta kuormituksen mukaan.

Komponenttien sijoittelu

Asus A8N-SLI Deluxe on normaalikokoinen ATX-emolevy. Musta kaunotar on ahdettu täyteen liittimiä ja piirejä, vaikka nForce4-piirisarja säästää perinteiseen kahden piirin systeemiin verrattuna huomattavasti tilaa. Huomiota herättävin yksityiskohta emolevyllä lienevät kaksi fyysistä PCIe 16x -liitintä.

Prosessorin kolmivaiheisen virransyötön tehokomponenttien kunnollisen jäähdytyksen takaamiseksi löytyy emolevyltä kohtalaisen massiivinen jäähdytysripa. ATX 12V -virtaliitin on sijoitettu aivan emolevyn yläreunaan lähelle virransyöttöä.

Hyvin lähelle virransyöttöä asetetun prosessorikannan takia neljälle muistipaikalle sekä IDE-, levykeasema ja ATX-virtaliittimille on jäänyt vielä hyvin tilaa. Prosessorikanta on tarpeeksi kaukana emolevyn yläreunasta, joten myös suuret jäähdytysratkaisut mahtuvat useimpiin koteloihin ongelmitta.

Emolevyn alaosa on vuorattu erillaisilla liittimillä, joita tässä emolevyssä riittää runsaasti. Peräti kahdeksan SATA-liittimen rivistö keskellä saattaa osoittautua ahtaaksi varsinkin sitä kahdeksatta johtoa kiinnitettäessä rivistön keskelle. Ei liene kuitenkaan epäselvää miltä sama liitinrivistö näyttäisi PATA-liittimin varustettuna. USB- ja FireWire-liittimien rivistö löytyy tutulta paikaltaan aivan emolevyn alareunalta.

Värikoodatut liittimet kotelon ledeille ja kytkimille kuuluvat lähes jokaisen emolevyn vakiovarustukseen. Asus saa kiitosta harvinaisen selvistä merkinnöistä, joiden perusteella johtojen asetteleminen kohdilleen onnistunee ilman ohjekirjaakin.

NForce4 SLI -piirisarja tuottaa enemmän lämpöä kuin useimmat muut Athlon 64 -piirisarjat ja Asus onkin varustautunut piirisarjan hurjasti ujeltavalla lämmönkarkoittimella. PCIe x16 -paikkojen ja piirisarjan läheisyyden vuoksi piirisarjan tuuletinta on hyvin hankala korvata hiljaisemmalla ratkaisulla. Lisäksi piirisarjan 8000 kierrosta minuutissa pyörivä tuuletin on alustavien raporttien mukaan varsin helposti rikkoutuvaa mallia.

Kahden PCIe x16 -liittimen lisäksi A8N-SLI Deluxesta löytyy kaksi PCIe x1 -liitintä ja kolme PCI-liitintä. Kahden GeForce 6800 Ultran kera laajennettavuusmahdollisuudet karsiutuvat varsin vähäisiksi.

Muistipaikkojen ja toisen PCIe x16 -liittimen läheisyys on käsin kosketeltavissa. PCIe-väylän lukitusmekanismia joutuu painamaan samalla kun korttia on nostamassa ylös. Erityisen hankala operaatiosta tulee mikäli vain ylempi kortti on tarkoitus irroittaa ja käytettävissä on ainoastaan kaksi kättä.

SLI-kokoonpanon asentaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja näpräämistä, kuin yhden näytönohjaimen asennus. Ylläolevassa kuvassa keskellä näkyy liitin ja piirilevyn palanen, joka muuntaa SLI-moodissa yhden x16-väylän kahdeksi x8-väyläksi. Kortin voi jättää dual-asentoon myös yksittäistä korttia käytettäessä, mutta tällöin PCIe-väylän nopeus on edelleen x8.

PCIe-standardit edellyttävät yhden x16-liitännän tehonsyöttökyvyksi 75 wattia. Kaksi PCIe x16 -liitintä vaatii tällöin luonnollisesti 150W ja tämän vuoksi emolevyn pinnasta löytyy vielä erillinen liitin perinteiselle molex-liittimelle.

SLI-kokoonpanon asennus viimeistellään vielä erillisellä sillalla, joka asennetaan näytönohjainten väliin.

BIOS

Asus luottaa emolevyissään Phoenix Award -biossiin. Mitään ihmeellisyyksiä Asus ei ole biosseihinsa yleensä lisännyt ja tilanne on pysynyt muuttumattomana myös A8N-SLI Deluxen kanssa.

Tärkeimmät emolevyn ja prosessorin asetukset on piilotettu useiden erillisten valikoiden taakse. CPU Configuration -paneelin takaa paljastuvat prosessorin tiedot ja HyperTransport-väylän nopeuden säätö sekä prosessorin erityisominaisuuksien käyttöönotto.

Muistiasetusten säätöpaneelista löytyvät kaikki tarvittavat perussäädöt.

JuperFree Configuration -paneelin takaa löytyvät puolestaan ylikellotukseen liittyvät säädöt. Valmiiden profiilien lisäksi manuaaliset säädöt antavat varsin hyvin liikkumavaraa. Väylätaajuutta voi nostaa aina 400 megahertsiin asti ja PCIe-väylän nopeutta voi nostaa tarvittaessa aina 145 megahertsiin. Säädettävien jännitteiden valikoima on kuitenkin kohtalaisen suppea ja siitä lista seuraavassa. Lähinnä ihmetystä herättää HyperTransport-väylän jännitteen säädön puute. Yllätykseksi muisteille voidaan syöttää vakiona 3,0 voltin käyttöjännite, kun tähän asti Socket 939 -emolevyillä yleinen maksimi on ollut 2,8 volttia.

  • CPU: 0,875 – 1,65 V
  • Muisti: 2,5 – 3,0 V

Emolevyn biossista löytyy myös verkkokaapelin testaustyökalu, jolla mahdolliset katkokset voidaan havaita näppärästi.

PCIe-väylä mahdollistaa näytönohjaimien ylikellottamisen emolevyltä käsin. Asuksen PEG-moodit ovat varsin mielenkiintoiset ja PEG Link Mode -säätö itseasiassa määrää näytönohjaimen ylikellotuksen astetta. Myös Normal-tilassa näytönohjaimet pääsevät osallisiksi emolevyn ylikellotusasetuksista ja esimerkiksi Asus GeForce 6600GT:n GPU:n kellotaajuus nousi 500 megahertsistä 515 megahertsiin. Asus Radeon X800 XT:ssä GPU:n kellotaajuus nousi 500 megahertsistä 530 megahertsiin. Uusimmasta biossista löytyy myös mahdollisuus kyseisen ominaisuuden poistamiseen.

Lämpötilojen ja jännitteiden seuranta käsittää vain oleellisimmat jännitelinjat ja lämpötilat. Prosessorin lämpötilan seuranta pitää emolevyllä varsin hyvin paikkansa.

Käyttökokemukset

Asus A8N-SLI Deluxe osoittautui testin puitteissa varsin vakaaksi ja ongelmattomaksi peruskäytössä. Suurimmat ongelmat aiheutuivat PEG Link Moden ylikellotusominaisuudesta, joka ylikellotti ainakin Asuksen näytönohjaimia Normal-tilassa käytetystä BIOS-versiosta riippuen. Toisekseen SLI-kokoonpanon viritteleminen käyttökuntoon GeForce 6800 GT -näytönohjaimilla vaati biossin päivittämistä kahta kehitysversiota aikaisempaan versioon (1001). Asus GeForce 6600GT -näytönohjaimilla emolevy toimi moitteetta myös uudemmilla biosseilla.

Suurimman ongelman SLI-kokoonpanojen suhteen aiheuttanee luultavimmin suuri tehon tarve. 12 V -jännitelinjat notkuivat testikokoonpanon 550 wattisella Antecillakin uhkaavasti jopa 6600GT -näytönohjaimilla.

Normaalista emolevytestien käytännöstä poiketen tällä kertaa testiosiossa on mukana myös joukko näytönohjaintestejä. Syy tähän on tietysti Asus A8N SLI Deluxen SLI-ominaisuus, jonka testaaminen vaatii pieniä muutoksia perinteiseen testivalikoimaan. SLI-testit on ajettu ainoastaan Asus A8N SLI Deluxe -emolevyllä ja SLI-testinäytönohjaimina toimivat Asus GeForce 6600GT:t ja verokkina Asus Radeon X800 XT. Pelitesteissä asetuksina on käytetetty 1024×768-resoluutiota, nelinkertaista reunojenpehmennystä ja kahdeksankertaista anisotrooppista suodatusta. Enemmän pelikohtaisista asetuksista löytyy kunkin pelin kohdalta.

Ylikellotusta käsitellään tarkemmin tulevissa nForce4-arvosteluissa ja SLI-tykitystä GeForce 6800 -sarjan näytönohjaimilla on toivottavasti luvassa Muropaketissa heti tammikuussa.

Normaalien emolevytestien puolella kustakin testiemolevystä on säädetty kaikki suorituskykyyn positiivisesti vaikuttavat ominaisuudet, kuten muistien viiveasetukset, kireimmille mahdollisille asetuksilleen. Vertailun vuoksi mukana on myös vahempaa tekniikkaa sisältävät Asus A8V Deluxe- ja Gigabyte K8NSNXP-939 -emolevyt (VIA K8T800 Pro ja nForce 3 250). Verokkiemolevyt eivät luonnollisesti tarjoa mahdollisuutta PCIe-väyläisen näytönohjaimen hyödyntämiseen, joten testit on näillä emolevyillä ajettu Radeon X800 Pro -näytönohjaimella. Erillainen näytönohjain ei vaikuta näiden testien tuloksiin.

Testikokoonpanosta yhteenveto alla olevassa listassa:

  • Prosessori: AMD Athlon 64 3800+
  • Muisti: 2 x Kingston HyperX PC3500 256 MB 2-2-2-5
  • Kiintolevy: Seagate Barracuda V 120 GB
  • Näytönohjain: Asus GeForce 6600GT (Asus X800XT PCIe, Asus X800 Pro AGP)
  • Virtalähde: Antec Truepower 550W
  • Windows XP SP2
  • Catalyst 4.12
  • Forceware 66.93
  • ATI Radeon Xpress 200 BIOS-versio: Beta
  • Asus A8N SLI Deluxe BIOS-versio: 1002 26/11/2004

SLI-testit

3Dmark05-testiohjelmassa tulokset on ajettu vakioasetuksilla, myöskään reunojen pehmennystä tai anisotrooppista suodatusta ei ole käytetty. Suurempi tulos on parempi.

SLI-kokoonpanon etu näkyy raskaassa 3DMark05-testiohjelmassa erittäin selvästi. Hyöty toisen näytönohjaimen lisäämisestä kokoonpanoon on noin 70 %. Verrattuna noin 600 euron arvoiseen Asus X800XT-näytönohjaimeen kaksi 250 euron 6600GT:tä pistävät kampoihin todella vakuuttavasti.

Flatout-pelissä testi suoritettiin kiertämällä Woodland Havoc -rata kertaalleen kevyesti panssaroidulla Pepper-ajoneuvolla. Pelin kaikki mahdolliset kuvanlaatuasetukset on käännetty täysille ja resoluutiona on käytettyä tutun turvallista 1024×768-resoluutiota. Suurempi tulos on parempi.

Flatoutissa SLI:n hyöty on noin 52 %. Verokkinäytönohjain onnistuu repimään etumatkaa SLI-kokoonpanoon enemmän kuin 3DMark05:ssa. 6600GT-näytönohjainten suurin ongelma lienee kohtalaisen maltillinen 128 megatavun muistimäärä ja vaatimaton 128-bitin muistiväylä.

Taskulampun patterien ja testaajan kurahousujen kestävyyttä koettelevassa Doom III -pelissä testipätkänä käytettiin Cavern 2 -tasoa. Pelin rajoitetusta ruudunpäivitysnopeudesta hankkiuduttiin eroon ”com_fixedtic 1”-asetuksella ja pimeissä huoneissa piilottelevista örmyistä hankkiuduttiin eroon BFG 9000:n hienostuneella ja huomaamattoman ylenpalttisella laukomisella.

SLI:llä saavutettiin noin 42 prosentin parannus suorituskykyyn Doom 3 -pelissä.

Need for Speed Underground 2 -pelissä testipätkänä toimi Resort loop -radalla ajettu kierros Peugeotin 206:na tunnetulla maastoajoneuvolla, resoluutiona tutun turvallinen 1024×768. Suurempi tulos on parempi.

Need for Speed Underground 2 pelissä SLI-kokoonpano aiheutti ongelmia ja suorituskyky huononi noin puoleen alkuperäisestä. Oletettavasti ongelma on mahdollista korjata tulevilla ajuripäivityksillä.

Kokonaisuutena SLI:n vaikutus kokoonpanon pelinopeuteen on positiivinen. Täysin ongelmatonta SLI:n toiminta ei kuitenkaan vielä ole, mistä osoituksena on NFSU2-pelissä huonontunut suorituskyky.

Testitulokset

Prosessoritehoa kysyvä MP3-tiedoston pakkaus sujuu emolevyiltä odotetusti tasatahtiin. Pienempi tulos on parempi.

WinRAR-pakkaustestissä VIA K8T800 Pro -piirisarjaan perustuva Asus A8V Deluxe osoittautui muita paremmaksi. NForce4 SLI -piirisarjaan perustuva Asus A8N SLI Deluxe jatkaa vanhemman nForce3 -piirisarjan jalanjäljissä likimain vastavalla suorituskyvyllä. Joukon hännille jäi ATIn Radeon Xpress 200P -piirisarjaa käyttävä referenssiemolevy, jonka kehitysvaiheessa oleva BIOS jätti muistiasetukset selvästi muita huonommiksi. Pienempi tulos on parempi.

Unreal Tournament 2004 on varsin CPU-intensiivinen peli varsinkin pienillä resoluutiolla. Testissä ajettiin Colossus-kentässä nauhoitettu BotMatch-demo pienellä 640×480-resoluutiolla. Testijoukon emolevyt läpäisivät testin tasatahtiin lukuunottamatta ATIn referenssiemolevyä, joka kärsi jälleen keskeneräisen biossin heikoista muistien viiveasetuksista. Suurempi tulos on parempi.

Aquamark3:n CPU-testi ei paljasta suuria eroja emolevyjen välillä. Suurempi tulos on parempi.

SiSoft Sandran optimoimaton ja bufferoimaton muistitesti paljastaa hyvin emolevyjen väliset erot. VIA K8T800 Pro -piirisarjaan perustuva Asus A8V Deluxe vetää joukkoa muistitestissä, nForce-piirisarjoihin perustuvien emolevyjen seuratessa tasatahtiin perässä ja ATIn Radeon Xpress 200 -referenssiemolevyn jäädessä nuolemaan toistaiseksi näppejään. Suurempi tulos on parempi.

Pienempi tulos on parempi.

SuperPi-testit paljastavat kaikki mahdolliset heikkoudet ja viiveet erityisesti muistikaistasta. Tulokset noudattelevat tuttua kaavaa näissäkin testeissä. Pienempi tulos on parempi.

Suorituskykytesteissä yllätyksiä ei juurikaan ilmaantunut. NVIDIAn nForce4 SLI -piirisarjan suorituskyky ei poikkea aiemman sukupolven nForce3 -piirisarjasta juuri lainkaan ja ATIn Radeon Xpress 200P:n tulokset ovat heikkojen muistiasetusten johdosta muita huonommat. Tilanne muuttunee kunhan myyntikelpoiset Radeon Xpress 200 -piirisarjoihin perustuvat emolevyt saadaan markkinoille.

Loppusanat

PCI Express -väylän tulo Athlon 64 -kokoonpanoihin sujuu Inteliin verrattuna verkkaisesta tahdista huolimatta varsin mainiosti. ATIn uudet piirisarjat vaikuttavat ominaisuuksiensa puolesta mainiolta ja suorituskykykin saataneen kohdilleen myyntikuntoisten emolevyjen ilmaannuttua kauppoihin. ATI on onnistunut tuomaan Radeon Xpress 200G -piirisarjallaan integroidun näytönohjaimen, jonka kiinnostavuus on saatu nostettua aivan uudelle tasolle käyttökelpoisten lisäominaisuuksien johdosta. Hiukan vanhahtavan SB400 -southbridgen puutteet saataneen korjattua SB450-southbridgen myötä ja monien muiden piirien kanssa yhteensopiva liitäntätyyppi tuo emolevyvalmistajille monenlaisia lisämahdollisuuksia.

Asus A8N-SLI Deluxe tuo myös mukanaan monia paljon odotettuja ominaisuuksia. PCIe-tuen lisäksi SLI:n paluu saanee monen nopeista tietokoneista kiinnostuneen suupielet valumaan. Aivan ongelmattomaksi SLI ei testeissä osoittautunut, mutta kysymys on ilman muuta erittäin mielenkiintoisesta ominaisuudesta. Nopeutensa puolesta nForce4-piirisarja ei ole pettymys vaan kykenee likimain täsmälleen samaan suorituskykyyn kuin vanhempi nForce3-piirisarja. Rautapohjainen palomuuri ja SATA II -tuki ovat nekin toistaiseksi harvinaisia ominaisuuksia. SLI-kokoonpanoa halajavalle Asus A8N-SLI lineee pakkohankinta, varsinkin kun muut valmistajat eivät ole vielä markkinoille ehtineet.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 30. Joulukuuta 2004 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)